VÕIMAS! Koos pisikese Henriga tõusis poodiumile lausa neli eestlast!Foto: Facebook fie.org | Bizzi/Trifiletti
Vehklemine
19. juuni 2018, 00:05

USKUMATU MUINASJUTT! Kuldne ema ja täiskomplekt medaleid (8)

Kolm medalit! Kuld, hõbe ja pronks. Ülivõimas triumf, milletaolist pole Eesti spordifännide silmad varem näinud. Vähemalt mitte olümpiaalal. 

Eesti on Serbias Novi Sadis toimuvalt vehklemise EMilt saanud juba neli medalit. Nikolai Novosjolovi hõbedale lisasid vehklemisnaised eile kolm säravat autasu. Naiste seas krooniti Vana Maailma kuningannaks mullu emaks saanud Katrina Lehis, kes tuli nii finaalis kui ka poolfinaalis välja keerulisest kaotusseisust. Hõbeda ja pronksiga rõõmustasid meid Kristina Kuusk ja Julia Beljajeva. 

Eesti siseasjaks kujunenud esikohamatšis Kuuse vastu jäi Lehis kiirelt 1:4 kaotusseisu ning hõiskamiseks polnud põhjust ka enne viimase perioodi algust, kui seis tema poolt vaadatuna endiselt 7:10 oli. Siis hakkas aga teine maruline tagasitulek - poolfinaalis tuli eestlanna kahekordse Euroopa meistri Violetta Kolobova vastu välja 9:13 kaotusseisust - ning esmakordselt sai Lehis kullaheitluses ette seisul 13:12. Lõpuks otsustati säravaima medali omanik seisul 14:14, kus edu saatis Lehist.

„Natukene olen saanud medaliga juba harjuda, aga see pole veel kohale jõudnud. See on täiesti uskumatu,“ sõnas Lehis vahetult pärast kuldmedali kaela saamist telefonitsi. 

KÄSI TAEVA POOLE! Katrina Lehis saab rõõmustada EM-kulla üle.  Foto: Facebook fie.org | Bizzi/Trifiletti

Varasemast on tema auhinnakapis küll juunioride maailmameistritiitel, kuid praegune medal on esimene individuaalne medal täiskasvanute seas. „Ei ütleks, et üks on tähtsam kui teine. Ma ei pane neid ühe pulga peale, sest need on erinevad. Üks on juuniorite oma ja teine täiskasvanute seas. Mõlemad on väga tähtsad,“ sõnas Lehis, kes tunnistas ka pärast matši, et võitles terve finaali krampidega. 

„Siin on väga palav ja eks see tekitaski need. Terve matši vältel oli üsna raske ja pidin krampidega võitlema, aga suutsin õnneks vastu pidada ja neist jagu saada,“ oli eestlanna õnnelik.

Haapsallase jaoks on EM-kuld seda väärtuslikum, sest sellega tõusis ta Eesti Olümpiakomitee A-kategooria toetusele. Kui mullu naiskonnaga maailmameistriks kroonitud kolleegid nautisid varemgi 2500 + 2200 euro suurust toetust, siis Lehis pidi siiani hakkama saama C-kategooria (näruse, ent elupäästva) 600 euroga. „See on kindlasti väga-väga suureks abiks,“ sõnas Lehis siiralt. 

Kogu kvartett 16 parema seas

Lisaks finaalile oli eestlannade omavaheline arvete klaarimine ka esimene poolfinaal, kus vastamisi läksid Kuusk ja Beljajeva. Koondistekaaslaste duellist väljus edukalt vähem tituleeritud Kuusk, kes jäi vaguralt alanud matšis küll kaotusseisu, kuid suutis seejärel teisel perioodil omakorda vastasseisu enda kasuks pöörata ning lõpuks 15:7 võita. 

Neljanda eestlannana individuaalturniiril võistlustules olnud Erika Kirpu langes konkurentsist kaheksandikfinaalis. Alagrupis neli vastast alistanud eestlanna pidi 16 parema hulgas seisuga 13:15 alla vanduma just Kolobovale. Järgmisena on meie vehklejannad võistlustules neljapäeval, kui toimub naiskondlik turniir, kus värsket Euroopa meistrit Lehist asendab Irina Embrich. 

BELJAJEVA MEDALID:

Maailmameistrivõistlused:

2013 individuaalne kuld

2014 naiskondlik hõbe

2017 individuaalne pronks

2017 naiskondlik kuld

Euroopa meistrivõistlused:

2012 naiskondlik pronks

2013 naiskondlik kuld

2015 naiskondlik hõbe

2016 naiskondlik kuld

2017 individuaalne pronks

2018 individuaalne pronks

KUUSE MEDALID:

Maailmameistrivõistlused:

2014 naiskondlik hõbe

2017 naiskondlik kuld

Euroopa meistrivõistlused:

2012 naiskondlik pronks

2013 naiskondlik kuld

2016 naiskondlik kuld

2018 individuaalne hõbe

LEHISE MEDALID:

Euroopa meistrivõistlused:

2015 naiskondlik hõbe

2018 individuaalne kuld