Sakslastel on kõvasti mõtteainet.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpalli MM
19. juuni 2018, 12:24

Kas Saksamaad ootab sama saatus, mis kaht eelmist maailmameistrit? (2)

Saksamaa kaotus Mehhikole oli üllatav, kuid statistikas kaevates selgub, et valitseva jalgpalli maalmameistri põrumine järgmisel suurturniiril pole midagi erilist. Kas Saksamaast saab kolmas maailmameister järjest, kel ei õnnestu alagrupist edasi murda?

Aasta on 2010, valitsevad maailmameistrid itaallased tulid Lõuna-Aafrika Vabariigis toimuvale MMile suurte lootustega. Kuidas saakski teisiti, kui tiimis mängivad legendid nagu Buffon, Chiellini, Cannavaro, Montolivo, Di Natale ja keskväljamaestro Andrea Pirlo. Alagrupp oli samuti vägagi võidetav. Vastasteks olid Paraguay, Slovakkia ja Uus-Meremaa.

Turniir algas aga šokiga, 39. minutil jäädi Paraguay vastu kaotusseisu ning viigipunkti päästis teisel poolajal De Rossi värav. Paremaks ei läinud ka teises mängus. Taaskord jäädi kohtumise algfaasis taha ning kuigi juba esimese poolaja keskel suudeti ka ise skoor avada, seisis Uus-Meremaa kindlalt kaitses ja saapamaa pallurid pidid leppima viigipunktiga.

Hullu ei olnud veel midagi, sest edasipääsuks piisas võidust Slovakkia vastu, kes oli eelnevalt kaotanud Paraguayle ja viigistanud Okeaania meeskonnaga. Läks teisiti: Slovakkia asus 2:0 juhtima ning kuigi Di Natale sai 81. minutil jala valgeks, lasti minut enne matši lõppu endale lüüa ka kolmas koll. Quagliarella lõi üleminutitel küll ühe veel tagasi, kuid kaotus oli selge ning kojuminek niisamuti. Alagrupist läksid edasi Paraguay (5 punkti) ja Slovakkia (4p), kolmanda koha sai viigipunkte noppinud Uus-Meremaa (3p) ning valitsevad maailmameistrid pidid leppima viimase kohaga (2p).

Needus jätkub Brasiilias.

Kui itaallaste MM ebaõnnestus täielikult, siis Hispaania koondis suutis avamängu kaotusest hoolimata murda finaali ning seal alistada Andres Iniesta lisaaja väravast 1:0 Hollandi meeskond. Neli aastat hiljem Brasiilias said hispaanlased tunda sama, mis itaallased möödunud Mmil. Avamängus sai revanši Holland, kes purustas valitsevad maailmameistrid Van Persie, Robbeni ja De Vrij väravatest 5:1! Seda vaatamata asjaolule, et Hispaania tuumik oli võrreldes nelja aasta taguse turniiriga jäänud samaks.

Paremaks ei läinud ka teises voorus. Tšiili tegi sotid selgeks avapoolajal ning võitis kohtumise 2:0. Tiki-taka jalgpall oli ametlikult murtud ja enne viimast mängu oli selge, et alagrupist lähevad edasi Holland ja Tšiili. Hispaania saatis väljakule varumehed, kes suutsid päästa tükikese maailmameistrite aust, võites Austraaliat 3:0, kuid koju mindi sellest hoolimata pea norus.

Sakslastel vesi ahjus?

Brasiilias võitmatuks jäänud Die Mannschaft (Saksamaa koondise hüüdnimi, tõlkes ’meeskond’ - toim) oli hädas juba enne Venemaa MMi algust toimunud sõpruskohtumistes. Võiduta oldi 5 mängu järjest, alates eelmise aasta novembrist. Viigistati Inglismaa, Prantsusmaa ja Hispaaniaga, kaotused võeti vastu mängudes Brasiilia ja Austriaga. Alles viimases kontrollmängus Saudi Araabiaga võideti 2:1, kuid sedagi mitte veenvalt.

MM algas sarnaselt eelmiste maailmameistritega kohutavalt. Mehhiko hoidis sakslased kuival ja nõelas ise kiirrünnakuga, Lozano väravast piisas 1:0 võiduks. Saksamaa staarid suutsid end teisel poolajal küll veidi koguda, ent veerandsajast pealelöögist ei piisanud, et Kesk-Ameerika riigi väravalukk lahti muukida. Toni Kroosi latti läinud trahvilöök oli sakslaste ainus tõsisem väravavõimalus, mehhiklased oleksid võinud aga vabalt kontrarünnakutest rohkem lüüa.

Mis saab edasi?

Die Mannschafti peatreeneril Joachim Löwil on kõvasti mõtteainet, kuidas sakslaste muidu nii töökindel mängumootor taas tööle saada. Esimeses mängus oli kehvasti mänginud mehi palju. Eriti madalalt jooksis lati alt läbi Sami Khedira. Juventuse kaitsev poolik oli täiesti nähtamatu nii kaitses kui ka rünnakul. Tema söötudest vaid 79% jõudsid kohale, lisaks ei teinud sakslane mitte ühtegi vaheltlõiget ega palli klaarimist.

Järgmise mängu peab Saksamaa laupäeval Rootsiga, kes juhib hetkel alagruppi peale 1:0 võitu Lõuna-Korea üle. Korrektuuride tegemiseks on aega ning miski ei ole veel kadunud, aga kui jätkatakse samas vaimus, lisandutakse maailmameistrite nimekirja, kel pole õnnestunud järgneval turniiril alagrupist edasi pääseda.