Teatud Ida-Ukraina kohtades on kahjuks tank sõiduautost sobivam liiklusvahend.Foto: SIPA/Scanpix
Jalgpalli MM
21. juuni 2018, 11:14

ÕL VENEMAAL | GPS juhatas autoga MMile suundunud Šveitsi fännid otse Donbassi sõjakolde keskele! (14)

Nii suurele üritusele nagu jalgpalli MM rändab rahvas kohale kogu maailmast ning kui valdav enamus kasutab traditsioonilisi transpordivahendeid ja -viise, siis mõnigi tuleb tavatult ja omal käel. Kes tuhandeid kilomeetreid jalgrattal, kes traktoril. Ühe Šveitsi seltskonnaga juhtus anekdootlik, aga õnneliku lõpuga lugu.

Nimelt asus too viieliikmeline seltskond kodumaalt autoga teele ning eelmisel nädalal oli esimeseks sihtkohaks Doni-äärne Rostov, kus nende koondis mängis Brasiiliaga. Ühel hetkel selgus, et sõiduauto asemel oleks parem edasi liikuda tankiga.

Ukraina ajakirjanik Anna Dombrovskaja kirjutas oma Facebooki küljel: "Grupp jalgpallifänne Šveitsist oleks Ida-Ukrainas äärepealt sattunud eesliinile. GPS suunas nad Donetskisse, ööbida plaaniti Amvrossijevkas (jääb Donetskist kagusse, Venemaa piiri lähedale - V.A.) asuvas hotellis. Huvitav on asjaolu, et Ukraina piiri ületamisel või mõnes kontrollpunktis ei päritud šveitslastelt sõidu eesmärgi kohta. Autos säras MMi võidukarika suveniir, lisaks olid masinal kirjad, mis andsid üheselt mõista, et nad sõidavad Venemaale jalgpalli MMile! Mul tuli inglise keelt meelde tuletada, et aidata eurooplastest külalistel ohtlikust piirkonnast välja sõita ning leida Rostovisse jõudmiseks teine, ohutu tee."

Dombrovskaja lisas, et nood viis šveitslast isegi ei kahtlustanud, et Kagu-Ukrainas on käimas sõjaline konflikt. Nad said šoki, nähes kuuliaukudega maju. Nende jaoks lõppes lugu siiski õnnelikult.

Kuulsust kogunud autodega Venemaale tulijaid on veelgi. Üks argentiinlastest abielupaar reisis autoga oma kodust Venemaale üle kahe aasta (!), külastades seejuures viitteist riiki.

Kaks islandlast võitsid kodumaal korraldatud konkursil ühelt turismifirmalt Venemaa sõiduauto Niva ja otsustasid sellega sõita MMile.

Kõiki neid lõi aga üle 70aastane saksa pensionär, kes suundus Moskvasse traktoriga, mille kiirus ei ületa 50 km/h.

Puudub veel vaid Mathias Rust, kes sooritas 1987. aastal väikelennukil uskumatu lennu, startides Helsingist, ületades Eesti põhjaosas NSV Liidu riigipiiri ning maandudes lõpuks Moskvas, Kremli ja Punase väljaku lähistel asuval sillal.