Nižni Novgorod mõni tund enne mängu Horvaatia - Argentiina.Foto: Ville Arike
Jalgpalli MM
21. juuni 2018, 19:08

ÕL NIŽNI NOVGORODIS | FOTOD: Horvaadid ja argentiinlased vallutasid linna, õhtul tuleb vägev lahing (1)

Kui seni olin jalgpalli MMil sattunud linnadesse, kus arvukalt oli esindatud kõige rohkem ühe meeskonna toetajaskond, siis täna hilisõhtul Nižni Novgorodis peetav mäng Argentiina – Horvaatia murrab selle traditsiooni. Linn on mõlema meeskonna poolehoidjaid sõna otseses mõttes täis, käib vägev pidu ja tuleb vägev lahing!

Nižni Novgorod ehk nagu venelased lihtsamalt ütlevad, Nižni, asub kaunis kohas, suurte Okaa ja Volga jõgede ristumispaigas. Uus staadion ehitati nimelt Okaa suudmeala kõrvale. Teisel pool Okaad asub linna süda, nn Nižni Novgorodi Kreml, mille juurde viib metroojaamast mitu kilomeetrit pikk kaunis jalakäijatetänav Bolšaja Pokrovskaja. Ning selle tänava lõpus asub fänniala, kust saab minna kaldapealsele imekauneid vaateid nautima – nii jõgedele kui ka staadionile. Ning just selle tänava vallutasid täna argentiinlased ja horvaadid.

Mõlema maa fänne näib olevat enam-vähem pooleks. Kui kellelegi väike edumaa anda, siis tänavapildi järgi argentiinlastele. Neid oli ka fännialal rohkem, ehkki näis, et horvaate see koht suurt ei huvitanudki – nad nautisid pigem peatänava kohvikumelu.

Kõikjal tehti pilte, siin-seal löödi laul lahti. Nagu igal pool mujalgi, kus olin käinud, said mõlema riigi fännid omavahel sõbralikult läbi. Eriti tore oli ühes kohas, kus üks Horvaatia ja üks Argentiina seltskond seisid kõrvuti natuke kõrgema koha peal ja lõid vastastikku laulu lahti – mõne salmi lõõritasid ühed ja seejärel lasti seda teha teistel. Rahvas kogunes seda vaatemängu nautima ja elas kaasa.

Mida õhtusest mängust arvati, polnud raske arvata. „Vajame ainult võitu, miski muu ei rahulda,“ teatas sini-valges rüüs argentiinlane, kelle kaaslased noogutasid innukalt. Jah, avavoorust on neil kirjas 1:1 viik Islandiga ning lõpuvoorus ees veel üks raske heitlus Nigeeriaga.

Horvaatia sai mõne päeva eest aafriklastest jagu 2:0 ning nende leer võttis asja rahulikumalt. „Täna lõpeb 1:1,“ teatas üks valge-punaseruuduline tegelane. „Ehk õnnestub võita,“ lisas tema sõber. On selge, et horvaadid, kel lõpuvoorus veel ees mäng Islandiga, oleks täna punktide poolitamisega rohkem kui rahul. Nende puhul kehtib head tabeliseisu evivate maletajate ütlus: viik viib edasi.

Fännialalt staadioni poole liikudes lõi üks argentiinlaste punt metroojaamas kõlava laulu lahti ja jätkas vagunis. Lõpetuseks hõikasid nad mitu korda: Ros-si-ja! Ning teeniti ära teiste vagunis olnud inimeste aplaus.

D-alagrupi soosikute mäng algab kell 21.