Pilt on illustreeriv. Foto: TASS/Scanpix
Jalgpalli MM
24. juuni 2018, 11:58

VAIKIMISSKANDAAL! FIFA teadis Venemaa jalgpallurite dopinguproovidest juba poolteist aastat tagasi (12)

Rahvusvaheline jalgpalliliit FIFA on seoses Venemaal toimuva MMiga sattunud järjekordsesse skandaali. Nimelt tuli päevavalgele, et FIFA ametnikud vaikisid maha Venemaa jalgpallurite positiivsed dopinguproovid. 

Juba enne suurturniiri õhus olnud teema potentsiaalsete dopingupatustajate osas summutati nädal enne MMi algust, kui FIFA lõpetas uurimise puudulike tõendide tõttu. 

Pärast seda teatas vilepuhuja Grigori Rodtšenkov kindlameelselt, et Venemaa MM-koondise esialgses nimekirjas on vähemalt üks dopingupatune, kelle proovi on laboris negatiivseks "töödeldud".

Nüüd avalikustas Inglismaa väljaanne Daily Mail, et FIFA oli Venemaa jalgpallurite dopinguproovide kinni mätsimisest teadlik juba 18 kuud tagasi. 

Väljaande käsutusse jõudnud dokumentidest ilmneb FIFA sai Venemaa spordiministeeriumi käitumisest teadlikuks 2016. aasta lõpus, kuid pole siiamaani sellele reageerinud. Kokku lasub dopingukahtlus ligi 155 proovil ning vähemalt 34 neist on võimalik ka paberimajanduse abil tõestada. 

Üks prominentsemaid pallureid nimekirjas on Ruslan Kambolov, kes andis 2015. aastal positiivse dopinguproovi, kuid sellest hoolimata kuulus MMi eel Venemaa jalgpallikoondise esialgsesse nimekirja. Tõsi, lõplikusse valikusse Kaasani Rubini kaitsja ei mahtunud.  

Maailma antidopingu agentuuri (WADA) endise bossi Richard Poundi sõnul on ilmselge, miks FIFA sellise saaga maha vaikis. "Neil on hetkel käsil miljardeid dollareid maksev turniir, mida nad tahavad skandaalidest puhtana hoida," sõnas kanadalane.