Erika Kirpu.Foto: Stanislav Moškov
Vehklemine
25. juuni 2018, 17:25

MM-koondisest välja jäetud Erika Kirpu: meie president valetas mulle, see on anarhia! (101)

Eesti vehklemisliit muutis täna oma varasemat otsust ning saadab juulis Hiinas toimuvale MMile epeenaiskonna koosseisus Kristina Kuusk, Julia Beljajeva, Irina Embrich ning Katrina Lehis. Algselt pidi värske Euroopa meistri Lehise asemel suurvõistlusele sõitma Erika Kirpu, kes on nüüd üdini pettunud.

„Mis siin rõõmustada,“ küsib Kirpu, kui ütlen talle telefonitsi, et ta kõlab üsna nukralt. „Väga halvasti mõjus see otsus. Ma olen šokis, ma ei oodanud sellist otsust. Reeglite muutmisega on kaugele mindud, aga ma ei oodanud, et sellega võib nii kaugele minna. Mul on kogu aeg peas fraas, et Kirput koondisest välja jätmiseks on vaja reegleid muuta. Seda on proovitud teha, nüüd on see lõpuks õnnestunud.“

Millistest reeglitest on jutt? Varem on koondisse pääsenud kolm esimest jooksva edetabeli alusel ning neljanda on otsustanud treenerite ja koondise peatreeneri ühine koosolek. Intriigi oli juba EM-koondise koostamisel – tšempionina triumfeerinud Lehis algselt koondisse ei mahtunud ning vaid juhatuse otsus saatis ta siiski Serbias Novi Sadis toimunud võistlusele.

Tema eelmise nädala edu tegi vehklemisringkonna elu keeruliseks. MM-koondis oli juba mais paika pandud ning Lehis sinna ei kuulunud. See tekitas meedias hulganisti küsimusi, põhilisem neist: miks ei pääse Euroopa meister MMile?

Täna kogunenud vehklemisliidu juhatus võttis kampa naistekoondise peatreeneri Kaido Kaaberma ning otsus sai tehtud: Lehis sisse, Kirpu välja.

„Konkurents on väga hea asi, aga et kõik oleks õiglane, ongi reeglid olemas,“ mõtiskleb Kirpu. „Kui inimene ei pääse reeglite järgi koondisse, siis miks me peame teda kuhugi tassima? Kui me ei ela reeglite järgi, on anarhia! Me ei taha ju anarhias elada?“

„Olen endast kõik andnud, igas laagris osalenud,“ jätkab ta. „Kuna elan Itaalias, pole see väga lihtne olnud, olen kogu aeg Eestisse tulnud, sõidud kinni maksnud, organiseerinud. Mind ei saa enam kuidagi välja visata, olin õigel ajal kolme hulgas. Mul on piletid ostetud, treeneri pileti ostetud, treeneri lapse piletid ostetud. Miks muudame? Sest naiskonnavõistluses läks halvasti?

Saime kolmanda, mitte esimese koha? Miks ei vaadata, kuidas Kirpu vehkles? Mida ma peaksin tegema, kuidas elama? EOK ütles, et juhatusel on juriidiline õigus, nemad on see, kes otsustavad. Kas juhatuse inimesed saavad vehklemisest aru? 

„Aina muudame ja muudame ja muudame reegleid,“ läheb ta järjest emotsionaalsemaks. „Kui sa ükskord oled valetanud, siis hakkadki elu lõpuni valetama. Kui ükskord reegleid muudad, jäädki muutma. See oli nagu komöödias, et Lehist ei lastud EMile, aga siis lasti ja võitis. Ja mis me nüüd teeme? Miks mina pean kannatama?

Meil on reeglid olemas, peale Dubai MK-etappi olin kolme hulgas. Keegi peaks seletama, miks mina pean kannatama? Las Lehis olla võistkonnas, aga miks Kirpu peab kannatama? Mul oli kaks korda rohkem punkte kui Lehisel. Kirpu oli reeglite järgi võistkonnas. Miks EMi tiitel peab mõjutama Kirput? Ma tean, et mul on õigus, aga kahjuks pole mul võimu.“

„Ma ei saa aru, miks me teeme erandeid ja teised inimesed peavad kannatama,“ tulistab ta edasi. „Konkurents on hea. Kui keegi jääb välja, sest ta ei pääsenud, on üks asi. Kui keegi jäeti välja, sest olukorda forsseeriti, on teine asi. See on anarhia, see on probleem.

Olen vehklemisliidus väga pettunud, väga-väga-väga pettunud. Mulle on meie president valetanud. Ma tahaks väga teada, kelle poole ma pöörduda saan? Mul on väga halvad ja emotsionaalsed ideed peas. Ma olen selle liidu eest terve elu vehelnud.“

Kuidas tänane otsus vehklemiskoondise MMile mõjuda võib?

„Ma ei tea,“ ütleb ta. „Meil on väga keeruline ala – vehkleme nii individuaalselt kui ka võistkonnas, ühel päeval oleme konkurendid, teisel päeval võistkond. Kuhu see otsus meid viib, ma tõesti ei tea."

Erika Kirpu saatis Õhtulehele ka 21. mai kirja vehklemisliidu presidendilt Margus Hansonilt.

"Tere, Erika,

Vôin Sulle kinnitada, et juhatus on otsustanud, et Dubai MK oli viimane vôistlus, mille punktid MM arvestuses arvesse läksid. Seega ei lähe arvesse ei Cali GPle, Tallinna MV ega ka EM punktid.

Parimate soovidega,
Margus Hanson"