Cristiano Ronaldo punase kaardi olukord.Foto: AP/Scanpix
Jalgpalli MM
26. juuni 2018, 14:48

Lisatud EJL peakohtuniku Uno Tutki selgitused!

Kas Ronaldo pääses küünarnukihoobi eest kergelt? Queiroz: see oli punase viga, talle peavad kehtima samad reeglid kui teistele (3)

Portugali ja Iraani jalgpallimängu järgselt on suureks jututeemaks videokohtunik, kelle abiga määrati mängus kaks penaltit. Lisaks sekkus pildikasti ees olev õigusemõistja veel mängu 83. minutil, kui Portugali superstaar Cristiano Ronaldo küünarnukiliigutuse eest kollase kaardi sai. 

Ronaldo tabas küünarnukiga näkku Iraani mängumeest Morteza Pouraliganjit ning kuigi esiti jäi see intsident peakohtunik Enrique Caracesil nägemata, heitis ta VARi soovitusel asjale hiljem pilgu peale. 

Õigusemõistja(te) otsus(ed) oli(d), et Ronaldole tuleb näidata kollast kaarti, mitte punast. Sellega polnud pärast mängu päri aga Iraani koondise peatreener Carlos Queiroz. 

"Vastavalt reeglitele on küünarnukiga mängija löömine punase kaardi viga. Meil ei tohiks olla vahet, kas patustajaks on Lionel Messi, Cristiano Ronaldo või keegi kolmas," kurjutas juhendaja. 

Õhtuleht palus situatsiooni kirjeldamiseks abi Eesti Jalgpalliliidu peakohtunikult Uno Tutkilt. "Selleks, et käte kasutamist punase kaardi vääriliseks tõlgendada, on kaks varianti: kas mängiti vastase tervisele ohtlikult või käituti hoolimatult," selgitas Tutk. 

"Küünarnukist rääkides, tuleb hinnata, kas mängija tegi seda tahtlikult, kas kasutas seal suurt jõudu ja kas ta kasutas seda nii öelda relva või abivahendina. Inimeste küünarnukid liiguvad koos kehaga ja kui siin õnnetult nägu või nina pihta saab, tulebki hakata seda hindama," jätkas ta. 

Ronaldo olukorra puhul on tema hinnangul märgiline, et portugallase kollane kaart polnud mitte ühe mehe otsus, vaid see võeti vastu kooskõlas videokohtunikuga. "See oli konsiiliumi otsus," sõnas Tutk lõpetuseks.  

Pole kellegi peal viha välja elada

Küll ei lohutanud see teadmine Queirozi, kes ka konsensusliku otsuse suunas tuld ja tõrva pritsis. "Me peame teadma sündmuste käiku. Meil ei lase ju keegi VARi vaadata. Meil on süsteem, mis maksab palju raha, kuid keegi ei võta vastutust. Kui VAR teeb otsuse, peame teadma, kes selle täpselt tegi," kurjustas Queiroz. 

Selles osas mõistis Tutk juhendaja inimlikku reaktsiooni. "Eks see VAR ole nende jaoks kui mingi kauge kättesaamatu olend, kes otsustab mängu saatuse üle. Neil pole enam võimalust kellelegi oma rahulolematust üles näidata, sest puudub pingete leevendamise subjekt," lausus Tutk.