Foto: Tiina Kõrtsini
Liigume
30. juuni 2018, 10:00

Mida teha ülekaalulise KOERAGA?

Ülekaalulisus on lemmikloomade hulgas väga tõsine probleem. Kaks kolmandikku kassidest ja koertest on teatud määral ülekaalulised, pooled neist lausa rasvunud. Aita oma lemmikul terviseriske vältida ja kaal normi saada.

Labradori retriiver Emma on märkimisväärselt hea söögiisuga olnud juba kutsikast peale. Kui Emmal oleks toidukausi üle vaba voli, sööks ta kogu aeg. Pole siis ka ime, et nüüdseks 8aastaseks saanud kutsu on kogu oma elu maadelnud liigse kehakaaluga. Või õigem oleks öelda, et tema omanik Viktoria on sellega jännis olnud.

“Emma söögiisu on ohjeldamatu. Mõnikord olen selle pärast lausa piinlikkust tundnud,” räägib Viktoria. Nimelt ei piirdu Emma kõikidelt pereliikmetelt toidu lunimisega kodus, vaid tegeleb palade otsimisega pühendunult ka õues. “Kõrvaltvaatajatele võib tunduda, et hoian koera näljas, et ta vaeseke niimoodi tänavalt peab süüa otsima. Tänagi tirisin Emmal kurgust välja kondi, mille ta oli välkkiirelt jõudnud sisse ahmida,” kirjeldab Viktoria. 

Ablas juba kutsikast peale

Juba “lapsena” sõi Emma kõike, mida kätte sai. Kord pääses koer üksi kodus olles oma kuivtoidukoti kallale ning vitsutas sõna otseses mõttes nõrkemiseni. “Koju jõudes leidsime ta pooltühjaks söödud koti kõrvalt oimetult magamast. Eks ta oli söönud nii palju, kui sisse läks, ja siis sinnasamma magama vajunud,” muigab Viktoria.

Emmale on õpetatud viisakat käitumist, mis on aidanud lahti saada kombest laualt liha ja vorsti näpata. Sellest hoolimata vahib koer ikkagi köögis sellise ilmega, nagu poleks kunagi süüa saanud. Näljast nägu oskab Emma teha nii veenvalt, et petab kergeusklikud vabalt ära. Tema kehakaal ja välimus räägivad aga selgelt teist keelt.

Koera ülekaaluga on Viktoria tegelenud kogu aeg, probleemile on juhtinud tähelepanu ka loomaarst. Eelkõige just põhjusel, et ülekaal koormab koera liigeseid. “Usun, et Emma võiks kümme kilo vähem küll kaaluda. Samas ei ole labradori retriiver selline tõug, et looma ribid peaksid paistma,” arvab Viktoria.

Uuel kaalulangetusringil

Just praegu on Emmal käsil järjekordne kaalulangetusplaan, mis tähendab kaht tunniajast jalutuskäiku päeva jooksul ning üht lühemat ringi lõuna ajal, kindlaid söögiaegu ja -koguseid. Viktoria teab, et koera vorm oleneb otseselt omaniku viitsimisest, sest loom ju ise endale toitu ette ei tõsta. “Tuleb aru saada sellest, et liigne kehakaal on ka temale terviserisk, täpselt nagu inimestelegi,” ütleb ta.

Loomaarsti ja Hill’s Pet Nutritioni lemmikloomatoitude müügikonsultandi Katrin Mägi kogemus näitab, et ülekaal koguneb kergemini spanjelitel, taksidel ja labradoridel. Ta on aga veendunud, et neid tõuge saab hoida heas vormis, samuti nagu saab priskeks sööta absoluutselt kõiki koeri, isegi “jooksumasinatest” hurtasid.

Ülekaalu tekkemehhanism on loomadel sarnane inimeste omaga: loom tarbib rohkem kaloreid, kui kulutab. Heaoluühiskonnas tekib see lihtsalt. Lisandub kiirustamise mõju –lemmiklooma, kes oleks õnnelik pai või lühikese mänguaja eest, rahustatakse hoopis maiusega.

Ülekaal süveneb ajaga

Ülesöödetud kutsikas on suurema tõenäosusega ülekaaluline ka täiskasvanueas, samas on kassipoja paksuks söötmine Mägi sõnul mission impossible – paksu kassipoega pole tema kunagi näinud.

Kasside kaaluprobleemid algavad pigem vanemas eas või kastreerimise-steriliseerimise järel. Pärast neid operatsioone tuleb looma kaalul hoolikalt silma peal hoida, sest mõnedel andmetel aeglustub looma ainevahetus seejärel koguni 25–30 protsenti.

“Võrdluse võib tuua naiste üleminekueaga – kui hormoonid enam ei tegutse, tuleb olla väga ettevaatlik, mida suhu pista ja mida mitte,” ütleb Mägi. “Lisaks ainevahetuse aeglustumisele on loomal vähem stressi ja spontaanset liikumishuvi, mis oli varem ajendatud just hormoonidest. Spontaanne liikumisaktiivsus väheneb mõnedel andmetel kuni kolmandiku võrra.”

Pea nõu loomaarstiga

Lemmiku kaalu alandada on keeruline ja aeganõudev, paljud loomaomanikud ei pea kaalulangetust sugugi ka vajalikuks. “Enamik ülekaaluliste loomade omanikke ei tunnista probleemi,” ütleb Tiina Toometi kliiniku loomaarst Angela Tiivel. “Tegelikult pole see ainult iluviga, vaid võib olla üks paljude tõsiste haiguste tekkimise põhjusi.” Nii nagu ülekaalulisel inimesel, suureneb ka paksuks toidetud koeral risk haigestuda liigese- ja südame-veresoonkonnahaigustesse ning diabeeti. Samuti võib koera eluiga jääda liigse kaalu tõttu lühemaks.

Kaalulangetuse osas soovitab Tiivel kindlasti loomaarstiga nõu pidada, sest sobiva toidu ja koguste määramisel on palju nüansse, mida ei pruugi teada. “Ei piisa sellest, et annan koerale lihtsalt vähem süüa, ta vajab spetsiaalset kaalualandamiseks mõeldud toitu,” ütleb Tiivel. “Tihti tehakse ka see viga, et ostetakse küll spetsiaaltoit, kuid ei jälgita koguseid. Niimoodi aga kaal ei lange.”

Plaan ja eesmärk

Kaalulangetamisele eelneb koera kaalumine ja plaani tegemine. Loomaarstiga koos pannakse paika tema ideaalkaal. Nii nagu inimestel on kasulik kaalu langetada vähehaaval, kehtib see ka loomade kohta. Küsi arsti käest, mitu nädalat võiks ideaalkaalu saavutamiseks kuluda.

Järgmiseks tuleb välja valida sobiv toit ja arvutada toidunormid, mida aitab samuti määrata loomaarst. Päevane toidukogus on soovitatav jagada portsudeks, siis on loomal tunne, et ta on rohkem süüa saanud. Kuu aja pärast tuleks looma kaaluda, et teada saada, kuidas asjad on edenenud ning kas peaks toidukoguseid muutma.

Tasub teada, et light-märgistusega toidud ei sobi kaalu alandamiseks, vaid juba saavutatud ideaalkaalu hoidmiseks. Light-toitu on hea anda sügistalvisel perioodil koerale, kelle kaal kipub vähesema liikumise pärast sel ajal tõusma.

Terve pere ettevõtmine

Koera kaalulangetus peaks olema terve pere ühine ettevõtmine, millesse on kaasatud kõik pereliikmed. Kallist spetsiaaltoidust pole kasu, kui heatahtlik vanaema kostitab looma salaja maiuspaladega. “Koerad on väga targad ja kui nad taipavad, et mõnelt pereliikmelt saab haledat nägu tehes maiuse kätte, ei jäta nad seda võimalust kasutamata,” muigab Tiivel.

Kaalulangetusplaani kuulub ka treening. Alusta tasa ja targu, ära sunni treenimata koera kohe kümneid kilomeetreid jalgratta järel jooksma. Kutsu koer endaga igal võimalusel kaasa ja paku talle mitmekesist treeninguprogrammi – jalutamisele lisaks pikemaid loodusmatku või mänge –, liituda võid mõne agility-klubiga. Looma liikumiskava soovitab Tiivel samuti loomaarstiga läbi arutada. “Alusta ettevaatlikult, näiteks pikenda iga päev liikumist 10 minuti võrra. Kasulik nii koerale kui ka endale,” ütleb ta.

Säästa looma jojo-efektist

Kui soovitud kaalunumber on saavutatud, on tähtis seda hoida. See on Angela Tiiveli sõnul kõige keerulisem ja siin libastutakse palju. “Levinud probleem on see, et kui kaal normis, minnakse vana toidu peale tagasi, sest ravitoit on kallis,” kirjeldab ta. “Jälle tuleks koos arstiga leida sobiv toit ning kord kuus looma kaaluda. Siis on kohe näha, kui kaal hakkab tagasi tulema, ja saab hakata vastavalt tegutsema.”

Koerad-kassid kannatavad samuti jojo-efekti all nagu inimesed, lisab Katrin Mägi. Püsivama tulemusega on tema sõnul just uuemad, ainevahetust muutvad dieedid, mis peale kaalu alandamise muudavad looma ainevahetust nii, et organism rasva säästmise asemel seda põletab.

Mägi rõhutab, et koerte ülekaalust tingitud tervisehädad ja võitlus liigse kaaluga sarnanevad väga inimeste samalaadsete muredega ning ainuke vahe on selles, et meie leiame külmiku ja koogileti ise üles, kuid loomade söömine on täielikult peremehe või perenaise kontrolli all.

Ülekaalulise lemmiku toitmise nipid:

** Ei mingeid toidujääke ega snäkke, isegi kui koer väga haleda ja näljase näoga neid palub. Premeeri teda pigem kallistuse või mänguga, mida koer armastab sama palju kui maiust.

** Mõõda päevane toidukogus juba hommikul välja, et hoiduda juhuslikust ületoitmisest. Jaga päevane toidunorm ära mitme söögikorra vahel.

** Söögitegemise ja pere söömise ajaks pane loom teise tuppa kinni, et ta ei saaks toitu nuruda.

** Kui sul on mitu looma, toida neid eraldi.

** Kui jätad koera puhkuse ajaks mõne teise inimese hoolde, varusta ta täpsete toitmisjuhenditega.

** Harjuta looma uue toiduga järk-järgult nädala jooksul. Sega uus toit senise söögi hulka ja suurenda selle kogust tasapisi, vähendades samas üldist toidukogust.

Ideed treeninguks

** Alusta tasa ja targu, ära sunni ülekaalulist koera nõrkemiseni jooksma.

** Kutsu koer endaga kaasa igal võimalusel, isegi kui kodus ühest toast teise lähed ja treppidest üles-alla kõnnid.

** Mahuta igasse päeva regulaarsed jalutuskäigud.

** Võta koeraga ette vastupidavusmatku eri pindadel (liival, madalas vees, lehtedes, lumes või karedal pinnasel).

** Vii loom loodusesse ja lase tal hüpata üle maha kukkunud puude või nende alt läbi roomata.

** Mängi temaga! On vähe koeri, kellele ei meeldiks asjade äratoomise mäng. Ära ainult koerale puuoksa viska, sest terav oks võib tema suud vigastada. Pall või spetsiaalne mänguasi on selleks parem valik. Paljud koerad armastavad väga ka peidetud asju otsida.

** Võta paremas toonuses koer kaasa jooksu- või rattaringile. Hea koormus teile mõlemale!

** Kui koerale meeldib ujuda, loo talle selleks võimalusi.

** Masseeri oma koera! See meeldib talle väga ning asendab igati maiusena antavat toidupala. Ühtlasi on see ka kasulik – soojendab lihaseid, vähendab pingeid ja ergutab vereringet.

Allikas: Katrin Mägi.

Allikas: Kilo & Kalor 2016.