Novembris Kalevi spordihallis peetud mängus suutis Eesti Suurbritanniat 73:70 võita.Foto: Alar Truu
Korvpall
28. juuni 2018, 14:24

ÕL ŠOTIMAAL | Eesti vastast ähvardab kollaps, koondis võidakse laiali saata (1)

Eesti korvpallikoondise homne vastane Suurbritannia on kriisis. Platsile astuvatel palluritel suuri probleeme pole, küll on jamad majas korvpalli rahastamisega. Võimalik on isegi kõigi koondiste laialisaatmine. Kui selline otsus tehakse kiirelt, pääseb Eesti igal juhul H-grupist edasi ja jätkab sügisel MM-valikmänge.

Ühendkuningriigi valitsus kavatses rahahädas alaliidule anda erandkorras miljoni naela (1,1 miljoni euro) suuruse toetuse, et kohalik korvpall täiesti kokku ei vajuks. Ent eilse seisuga on portaali iNews teatel alaliidu võimuvõitluses peale jäämas seltskond, kes soovib korvpallelu korraldamist killustada ja rahasüstist loobuda. Ehk kõik võiks käia nii nagu jalgpallis: Inglismaa, Šotimaa ja Wales mängiks eraldi koondistega.

Erinevalt vutist oleks tegu aga väga madalal tasemel esindustega, sest proffe sinna enam ei kaasataks.

„Konnatiigi mentaliteediga ja ambitsioonitud inimesed tahavad päästerõnga minema visata. Mängud Eesti ja Iisraeliga võivad kujuneda meie suure korvpalli matusteks,“ ütles Suurbritannia korvpalliliidu tegevjuht Ed Warner.

Suurbritannia koondis oleks MM-valikmängud äärepealt pooleli jätnud, aga viimasel hetkel leiti 80 000 naela, et Glasgow’s ikkagi kaks mängu ära pidada.

Jamad hakkasid pihta pärast riigi stabiilse toetuse kadumist. Hiiglaslikust olümpiafondist saavad raha vaid need sportlased ja tiimid, kellel on lootus olümpiamängudelt medal võita. Korvpallikoondis on viimasel kümnendil jõudnud stabiilselt EM-finaalturniiridele, aga medaliheitluseks neil taset pole.

Sealjuures pole korvpall Suurbritannias sugugi põrandaalune spordiala. Parimaks reklaamiks on loomulikult igal aastal Londonis peetavad NBA mängud, aga tõusnud on ka harrastajate arv.

Suurbritannia noortekorvpall on tõusuteel, mullu rullis nende U18 koondis andekast Eestist kindlalt üle. Foto: Robin Roots

Ainuüksi Inglismaal mängivad 14aastaste ja vanemate seas vähemalt korra kuus korvpalli 336 000 inimest. 14 kuni 25aastaste seas võtab iganädalaselt palli kätte 175 000 noort. See arv teeb silmad ette näiteks tennisele (131 000), kriketile (111 000) ja golfile (65 000).

Ent lisaks suurte saavutuste puudumisele pole korvpall erinevalt tennisest ja golfist kuigi glamuurne ala. 58 protsenti korvpalliga tegelevatest brittidest kuuluvad rahvusvähemustesse. Jõukamad britid eelistavad just tennist ja golfi, valge töölisklass armastab ennekõike jalgpalli ja ragbit.

Homne mäng Eesti ja Suurbritannia vahel algab Eesti aja järgi kell 21.30.