Eesti koondise tagamängija Rain Veideman.Foto: Tiit Tamme
Korvpall
28. juuni 2018, 16:41

ÕL ŠOTIMAAL | Punktide lugemine võib Eesti koondisele saatuslikuks saada

Korvpallikoondise valikmängude juures on matemaatikal sama tähtis roll nagu suitsusel viskil Šotimaa pubis. Legendaarse Ville Arikese kombe kohaselt panin pea tööle ja mängisin välja erinevad variandid, kuidas Eesti 2019. aasta MMi H-valikgrupist edasi saaks või konkurentsist pudeneks.

Praegu on Kreekal 4, Eesti ja Iisraelil 2 ning Suurbritannial 0 võitu. Välja langeb vaid viimane. Kreeka on kindlalt edasi, aga see ei tähenda, et nad asja lõdvalt võtavad. Võidud ja kaotused edasipääsejate vastu kantakse üle järgmisesse ringi.

Eesti kohtub homme Glasgow's Suurbritanniaga ja esmaspäeval kodus Kreekaga. Suurbriannia võõrustab lisaks Eestile ka Iisraeli. Üks võit viiks Eesti kindlalt edasi, aga noorenenud koosseisu tõttu läheb ka Suurbritanna vastu väga raskeks.

Täna kell 19.40 mängib Iisrael kodus Kreekaga ja pärast seda matši saab pilt pisut selgemaks. Aga nüüd variantide juurde.

1) Iisrael kaotab täna kodus Kreekale

Suurbritannial taganemisteed ei ole. Võita tuleb nii Eestit kui ka Iisraeli. Sel juhul tekiks kolme meeskonna surnud ring, kus Eestil, Iisraelil ja Suurbritannial on kaks võitu ja neli kaotust.

Kolmiku omavahelistes matšides on Eesti punktivahe -1 (3 mängu), Iisraelil +11 (3 mängu) ja Suurbritannial -10 (2 mängu). Et Suurbritannial on pidamata veel kaks mängu, on erinevaid variante palju.

Õhtuleht mängis läbi palju stsenaariume, mille tulemusel selgus, et:

1) Eestile sobiks, kui Suurbritannia võidaks mõlemad mängud nii napilt, et nende korvide vahe Eestist paremaks ei läheks. Näiteks Eestit kolme ja Iisraeli kahe punktiga.

2) Vahet pole, mis skooriga Suurbritannia Eesti alistab - kui Suurbritannia võit Iisraeli üle oleks vähemalt 13 punktiga suurem kui Eesti vastu, langeks hoopis Iisrael viimaseks. Ent selline asjade näib ebareaalsena.

3) Kõik muud variandid kukutaks Eesti viimasele kohale. Nii nagu Eesti korvpallis on juba traditsiooniks saanud, siis punktide lugemine meid ei soosi.

Kui võistkondade punktivahe on võrdne, otsustab visatud punktide arv. Eestile tuleks kasuks, kui mängus Suurbritanniaga läheks skoor suureks ja see, kui Suurbritanna – Iisraeli skoor oleks väike.   

Näited:

GBR – Eesti 80:77, GBR -7, EST -4, ISR +11
GBR – Iisrael 85:83, GBR -5, EST -4, ISR +9 (välja jääb GBR)

GBR – Eesti 80:79, GBR -9, EST -2, ISR +11
GBR – Iisrael 85:79, GBR -3, EST -2, ISR +5 (välja jääb GBR)

GBR – Eesti 80:79, GBR -9, EST -2, ISR +11
GBR – Iisrael 85:71, GBR +4, EST -2, ISR -3 (välja jääb ISR)

GBR – Eesti 80:75, GBR -5, EST -6, ISR +11
GBR – Iisrael 85:79, GBR +1, EST -6, ISR +5 (välja jääb EST)

GBR – Eesti 80:69, GBR +1, EST -12, ISR +11
GBR – Iisrael 85:61, GBR +25, EST -12, ISR -13 (välja jääb ISR)

GBR – Eesti 80:59, GBR +11, EST -22, ISR +11
GBR – Iisrael 85:51, GBR +35, EST -22, ISR -23 (välja jääb ISR)

2) Iisrael võidab täna kodus Kreekat

Et Iisrael suutis eile kodus Kreekat võita ja tõusis kolme võidu peale, on nemad kindlalt edasi.

Iisrael tõuseks kolme võidu peale ja kindlustaks edasipääsu. Viimase õnneliku selgitaks sel juhul välja Eesti ja Suurbritannia. Eestile tooks edasipääsu ka vähem kui kolmepunktiline kaotus. Kui alla jäädakse täpselt kolme punktiga, jätkab MM-valikmänge koondis, kellel on parem üldine korvide vahe.

Kui Suurbritanna võidaks Eestit kolme punktiga, oleks nende korvide vahe -15 ja Eestil -16. Seega peab Eesti Kreekat võitma või lootma, et Suurbritannia kaotaks Iisraelile. Kui läheb vastupidi, oleks eelis Suurbritannial.

Kui Suurbritannia alistab Eesti nelja või enama punktiga, peab ta lõpptabelis meie koondise edestamiseks võitma ka Iisraeli ja Eesti peab kaotama Kreekale.

Homne mäng Eesti ja Suurbritannia vahel algab Eesti aja järgi kell 21.30.