Evangelos Mantzaris (palliga).Foto: SIPA/Scanpix
Korvpall
28. juuni 2018, 21:34

Esmaspäeval Tallinnas mängiv Kreeka näitas Iisraelis võimu

Kreeka korvpallikoondis alistas 2019. aasta MM-valiksarja H-grupis võõrsil Iisraeli 96:78 ja jätkab võitmatuna. Esmaspäeval sõidab Kreeka külla Eestile.

Kreeklased võitsid avapoolaja 49:42, kolmanda veerandaja järel oli seis juba 73:52. Kreeka resultatiivseim oli Konstantinos Mitoglou 21 punktiga, Giannoulis Larentzakis lisas 14 silma. Euroliiga meestest olid koosseisus Evangelos Mantzaris (Olympiacos), Thanasis Antetokounmpo ja skooriliidriks kerkinud Mitoglou (Panathinaikos).

Iisraelile tõi Jake Cohen 21 punkti.

***

Praegu on Kreekal 5, Eesti ja Iisraelil 2 ning Suurbritannial 0 võitu. Välja langeb vaid viimane. Kreeka on kindlalt edasi, aga see ei tähenda, et nad asja lõdvalt võtavad. Võidud ja kaotused edasipääsejate vastu kantakse üle järgmisesse ringi.

Eesti kohtub homme Glasgow's Suurbritanniaga ja esmaspäeval kodus Kreekaga. Suurbriannia võõrustab lisaks Eestile ka Iisraeli. Üks võit viiks Eesti kindlalt edasi, aga noorenenud koosseisu tõttu läheb ka Suurbritanna vastu väga raskeks.

Suurbritannial taganemisteed ei ole. Võita tuleb nii Eestit kui ka Iisraeli. Sel juhul tekiks kolme meeskonna surnud ring, kus Eestil, Iisraelil ja Suurbritannial on kaks võitu ja neli kaotust.

Kolmiku omavahelistes matšides on Eesti punktivahe -1 (3 mängu), Iisraelil +11 (3 mängu) ja Suurbritannial -10 (2 mängu). Et Suurbritannial on pidamata veel kaks mängu, on erinevaid variante palju.

Õhtuleht mängis läbi palju stsenaariume, mille tulemusel selgus, et:

1) Eestile sobiks, kui Suurbritannia võidaks mõlemad mängud nii napilt, et nende korvide vahe Eestist paremaks ei läheks. Näiteks Eestit kolme ja Iisraeli kahe punktiga.

2) Vahet pole, mis skooriga Suurbritannia Eesti alistab - kui Suurbritannia võit Iisraeli üle oleks vähemalt 13 punktiga suurem kui Eesti vastu, langeks hoopis Iisrael viimaseks. Ent selline asjade näib ebareaalsena.

3) Kõik muud variandid kukutaks Eesti viimasele kohale. Nii nagu Eesti korvpallis on juba traditsiooniks saanud, siis punktide lugemine meid ei soosi.

Kui võistkondade punktivahe on võrdne, otsustab visatud punktide arv. Eestile tuleks kasuks, kui mängus Suurbritanniaga läheks skoor suureks ja see, kui Suurbritanna – Iisraeli skoor oleks väike.