Loodetavasti näeb Sten-Timmu Sokku edaspidi taas stabiilselt vägesid juhatamas.Foto: Martin Ahven
Spordiblogi
3. juuli 2018, 15:45

Ville Arike | Eesti korvpallikoondis vajab edu saavutamiseks stabiilset koosseisu (2)

Kui aastaid toimusid meeste korvpallikoondiste kohtumised suviti mõne nädala jooksul, oli asi lihtne: üheks tsükliks sai kokku kindel seltskond, kel oli aega lihvida kokkumängu ning see on ikka olnud oluline tegur, mis aidanud eestlastel saavutada paremaid tulemusi.

Kui kaugel liidu ajal eelmisel sajandil nimetati eesti korvpallureid nende mängutarkuse ja võistkondliku tegutsemise pärast akadeemikuteks, siis aeg on küll edasi läinud, aga põhimõte on ikka samaks jäänud. Võta milline sportmäng tahes, hea võistkondliku koostööta pole head tulemust võimalik saavutada.

Liidu viimastel aastatel oli Jaak Salumetsa käsutuses mitu hooaega järjest kindel tuumik, kes jõudis välja suurriigi meistrikullani ja teenis 1993. aastal EMil kuuenda koha.

2001. aastal jõudis Üllar Kerde juhitud Eesti koondis EM-finaalturniirile paljuski tänu sellele, et kaks hooaega väldanud valiksarja ajal püsis koosseis sisuliselt muutumatuna ning needki mehed teadsid une pealt, mida kaaslased teevad. Näiteks üks valiktsükkel varem, 1997-1999 peatreener Maarten van Genti ajal oli koondis läbisõiduhoov, kus prooviti palju erinevaid mängijaid.

Ka käesoleva kümnendi alguses kujunes välja kindel tuumik, kes võitles end lõpuks 2015. aasta finaalturniirile. Sealgi andis meeskond tervikuna kokku suurema summa kui iga liidetav eraldi.

Käesolevas, novembris alanud MM-valiksarjas pidas Eesti kolme erineva „akna“ jooksul kuus mängu ning neis kõigis osales ainult kaks pallurit: Kristjan Kitsing ja Martin Paasoja! Jah, koondises toimub noorenduskuur, segasid vigastused ja mõni teinegi asjaolu, on loogiline, et USAs õppivad mehed ei saa talvel sealt ära tulla, aga ikkagi – me peaks edaspidi püüdlema ühe tsükli jooksul võimalikult stabiilse koosseisu saavutamise poole.

Järgmised kohtumised peetakse septembris, novembris ja veebruaris ehk järgmisse juunisse enam midagi ei jää. Usun, et kui Sten-Timmu Sokul on tervis korras, näeme teda koondises veel aastaid – temasugust mängijat, kes vajadusel käratab ja paneb mehed platsil paika, läheb vaja. Pealegi on tal noortele tagameestele jagada palju tarkusi.

Eesliinis oleks tore, kui Kristjan Kanguri ja Janar Taltsiga saaks terveks hooajaks selguse majja – kui nad või üks neist septembris alustab, võiks seada sihiks kõik kuus mängu kaasa teha. See ei tähenda kriitikat praeguse kõrvalejäämise osas, nad vajasid puhkust. Ent nagu eespool kirjutasin – elu näitab, et stabiilne koosseis on parem variant.