Foto: KAAREL TIGAS
Liigume
5. juuli 2018, 10:00

KUPUD - karmid, aga kasulikud

“Lased sa seda tõesti oma kehale teha?” imestab mu massöörist abikaasa, kuuldes, et kavatsen kupumassaaži proovida. “See on väljakannatamatult valus ning pärast on keha sinikaid täis!”

Kuputeraapia eesmärk on soodustada vere ja energia liikumist, parandada ainevahetust ja siseorganite tööd, kiirendada jääkainete eemaldumist ning suurendada immuunsüsteemi võimekust.

“Pideva istuva töö tõttu on tänapäeval kõige enam pingeid kaelas ja õlavöötme piirkonnas,” teab Hiina tervisesalongi Yin Yang massöör-terapeut Alexandra Jaševa. “Meie kliimas tekivad talviti kehas pidev külmatunne ja liigne niiskus, mis põhjustavad liigese- ja seljavalu. Kuputeraapia sobibki lihaseprobleemide, külmetuse, köha ja muude kopsuhädade korral.” Kuppudega mõjutamist peab Alexandra tõhusaks ka ainevahetuse parandamisel. Kui reite, tuharate või kõhu peale on hakanud kogunema rasvkude, elavneb kupuga masseerides rasvkoe ainevahetus. Nii viiakse jääkained hõlpsamini välja.

Kuputeraapia algab klassikalise massaaži võtetega ehk silumistega seljal, mis muutuvad järk-järgult tugevamaks, et lihased soojendades pingest vabastada. Hiina ravimtaimedega massaažiõli lõõgastab ja muudab naha meeldivalt pehmeks. Jõuan peaaegu poolunne suikuda ja mõelda, mis ses kupumassaažis nii hirmsat pidi olema... kui järgneb ehmatav aisting. Alexandra võtabki kupu ning hakkab sellega mööda mu selga edasi-tagasi “sõitma”. Ja see ei ole tõesti enam mingi mõnumassaaž!

Piin ja leevendus

“Tunned, kuidas nahapoorid puhastuvad ja toksiinid eemalduma hakkavad?” küsib Alexandra. Mina surun esialgu vaid sõrmi rusikasse, et massaažilaual valust mitte väänlema hakata. “Hinga rahulikult sisse ja välja!” soovitab massöör. Tõepoolest, pingesolek suurendab valu, samal ajal kui teadliku hingamise abil lõdvestumine seda vähendab. Sellegipoolest olen kergendunud, kui kuppudega massaaž lõpeb. Kogu keha on mõnusalt soojaks ja surisevaks muutunud.

Järgmiseks asetatakse kupud seljal paika. Esimene, selgroo ülemise otsa kohale pandud kupp tekitab tiriva tunde, nagu oleks terve kael ja isegi juuksed vaakumisse imetud. On suisa tunda, kuidas kupu abil tekitatud vaakum tõmbab endasse hulganisti pehmeid kudesid, lihaseid ja nahka nii vertikaal- kui ka horisontaalsuunas. Aga ebamugavustunne leeveneb kiiresti. Kokku saab kuppe mu seljale kümmekond. Kui kupud paigas ning kehale laotatakse soojad rätikud, kipub koguni tukk peale tulema.

Kerge ja värske

Kaheksa minuti pärast eemaldab Alexandra kupud ja nahk hingab kergendatult. Rätiku ja sooja veega saab pühitud vaevahigi mu seljalt ning viimaks võitakse selga väga erilise salviga, mis sisaldab skorpionimürki. Ainuüksi kreemi aroom on sedavõrd teraapiline, iga keharakk naudib lõdvestavat massaaži. Olemine on äärmiselt mõnus. Mitmeid päevi kestnud väsimus on peoga pühitud ning keha täidab uskumatult reibas tunne – nagu oleks äsja mitu murekilo kaotanud! Mõistagi tekib kohe kange janu! “Pärast kupumassaaži peaks jooma rohkelt vett mitme päeva jooksul,” soovitab Alexandra. “Oluline oleks võtta juurde veel immuunsüsteemi tugevdavaid preparaate.”

Õhtul peegli ees avastan seljalt punakad-lillakad verevalumid. “Kust sa need said?” pärivad lapsed teineteise võidu. Selgitan, et see on vaid kosmeetiline probleem, mis 3–7 päevaga kaob. Iga järgmise korraga olevat keha valutundlikkus väiksem. Ja viimaseks korraks ei jäänud see kuputeraapia kindlasti mitte.

Allikas: Tervis Pluss 02/2015.