Tõnis Erilaid
Blogid
5. juuli 2018, 00:01

Kuidas naised hullunult seinu mööda ronisid

„Vaadake – toal lage enam pole, taeva hiilgus paistab!“ karjus usumäratsejast naine kogunemisel Vohnja valla Pala külas. Naisi oli 1939. aasta juulis palvetama tulnud kogu ümbruskonnast.

Kuuldavasti oli vallas tekkinud omapärane usuliikumine ühe Ameerikast kodumaale tulnud mehe eestvedamisel. Oma „kogudusse“ oli ta võtnud vaid naisi, halastusest siiski ka mõne mehe.  

Seekord langesid palvetundi tulnud naised ekstaasi, rebisid seljariideid lõhki ja hakkasid hullunult mööda seina üles ronima, et patte andeks saada ja taevasse pääseda. Teisal oli palvetunnis nähtud vanakurja ennast, kelle eest naised hirmuga voodite ja laudade alla pugesid palveid karjuma. Kisa olnud nii suur, et juhuslikud möödakäijad hirmunult kohale tormasid: nüüd küll tapetakse kedagi!

Pala küla talus oli peremees esmalt naiste sekeldamist rahulikult pealt vaadanud, aga kui nood end paljaks kiskusid ja seintele ronima hakkasid, viskas tal närv üle. Algul kulistas viinapudeli tühjaks, siis haaras püstoli ning tegi paar lasku õhku. Naised jooksid kähku minema. Hiljem oli keegi politseile teatanud, kuidas ta püstoliga vehkis, ähvardas  ja pauku tegi. Uurimisel selgus, et relv polnudki ehtne. Peremees oli laadalt korgipüstoli ostnud.