Inglaste siiras rõõm, kui Jordan Pickford kolumblase Carlos Bacca penalti tõrjus.Foto: PA Images / Scanpix
Jalgpalli MM
4. juuli 2018, 19:26

Mart Treial | Inglased murdsid needuse, kuid hõisata on vara (1)

Inglismaa jalgpallikoondis murdis MMi kaheksandikfinaalis Kolumbia vastu kurikuulsa penaltineeduse ja edenes veerandfinaali, kus ootab Rootsi. Kas jalgpall tõesti jõuab lõpuks koju tagasi, nagu Inglise bänd The Lightning Seeds aastast 1996 lootusrikkalt laulab? 

Mine tea, aga pigem raske uskuda. Ent see polegi ehk sel suvel kõige tähtsam. Gareth Southgate'i poisid – MMi nooruselt kolmanda satsi kohta võib nii ütelda küll – raputasid teisipäeva hilisõhtul Moskvas saavutatud võiduga (normaal- ja lisaaeg lõppesid 1:1) mitu psühholoogilis-ajaloolist taaka rahvuskoondise õlgadelt maha. 

Esiteks polnud inglased 2006. aasta MMi kaheksandikfinaali järel võitnud suurturniiridel ainsatki play-off'i mängu. Teiseks olid jalgpalli leiutajad eelneva kolme MMi penaltiseeria järel lahkunud platsilt alati noruspäi. Sama saatus oli neid kolm korda neljast tabanud ka EMidel. Nendest juttudest ollakse nüüd edasisest sõltumata priid.

Tõsi, kaotus polnud kaugel ka Moskvas, sest David Ospina tõrjus inglaste kolmanda lööja, Jordan Hendersoni ürituse. Ent Mateus Uribe virutas järgnenud penalti latti ning kolumblaste viies mees, Carlos Bacca ei suutnud Jordan Pickfordi üle mängida. Kõik. Penaltid 4:3 Inglismaale ning brittide pidu võis alata.

Enamik sealseid ajalehti väljendas tohutut kergendust, mõni joviaalsem hõikas, et andke aga rootslased ette. Siinkohal tuleks inglaste hoogu pidurdada. Võit Kolumbia üle on fakt. Kuid niisamuti on tõsi, et inglased ei suutnud vastaste kaitset 120 minutiga õieti lahti muukida. 

Harry Kane vajas oma turniiri kuuendaks väravaks 11 meetri karistuslööki, mis tähendab, et Inglismaa on senisest üheksast tabamusest vaid kaks löönud nii-öelda jooksvast mängust. Kolm on tulnud penaltipunktilt, neli nurga- või karistuslöögi järel. 

Inglaste kahjuks on too statistika petlik, sest alagrupivastased Panama ja Tuneesia olid standardolukordade kaitsmisel erakordselt saamatud. Kolumbia neutraliseeris neid olukordi märksa asisemalt, mis peegeldub ka statistikas: Ospina tegi mängu jooksul vaid ühe tõrje. Mis juhatabki meid inglaste järgmise väljakutseni.

Rootsi ronis veerandfinaali organiseeritud betoonkaitse toel, mis hõlmab ka teise korruse valitsemist. Seega ei näi seisva palli olukorrad ses vastasseisus Inglismaa trumbina. Ega ka nende ründeosakonna väledad jalad, sest jooksuruumi tõenäoliselt lihtsalt pole. Kauglöögid oleks variant, aga neid pole seni inglaste esituses üleliia nähtud. Ühesõnaga, Southgate'il ja tema abilistel jagub laupäevase veerandfinaali eel mõtteainet.

***

MMi kaheksandikfinaal

Kolumbia - Inglismaa 1:1, pen 3:4
90+3. Yerry Mina - 57. pen Harry Kane