Foto: VALLO KRUUSER/Ekspress Meedia
Blogid
7. juuli 2018, 00:01

Kuidas kommivabriku piigad iluduskuningannadeks said (4)

Pärast pikka vaheaega krooniti 1929. aasta juuli alul Eestis taas iluduskuningannat. Paarkümmend näitsikut eesotsas kuningannaks tunnistatud 19aastase Meeta Kelgoga läks pärast Seltskondlikus Majas toimunud kroonimist koos žüriiga pummeldama. Kõrtsis istuti hommikuni ja siis tuli politsei. Kõik iludused pidid kohtusse tunnistama minema, sest kõrtsipidaja kauples keelatud ajal.

Õblukest šatääni Kelgot saatis too üheööpidutsemine ajakirjanduses isegi veel siis, kui temast aastaid hiljem juttu tehti.

Kelgo oli enne iludusvõistlust kommivabriku Kawe šokolaaditsehhi tööline. Pärast edutati ta Kawe kassasse. Ka abikaasa valis ta Kawest ning abiellus ametnik Ambosega.

Kawe šokolaaditsehhist tuli ka Eesti säravaimaks iluduskuningannaks kutsutud 1931. aasta võistluse võitja, blond kaunitar Lilly Silberg. 25aastase neiu oli iludusvõistlusele üles andnud ta tädi. Preili Silberg oskas endale seltskonnas kaugelt paremini nime teha kui kinnine ja tagasihoidlik Kelgo. Tema lasi endast Pärnu rannas koos riigivanemaga foto teha, neiu pilt pandi paberossipakki ehtima ja äärepealt oleks temast isegi Miss Euroopa saanud. Silberg täitis ka oma elu unistuse – kolis Pariisi ja lõi seal õe toel mannekeenina läbi.