Erika Kirpu ja tema itaallasest treener Angelo Mazzoni.Foto: Stanislav Moshkov
Vehklemine
7. juuli 2018, 12:56

Kas ja kuidas saaks Erika Kirpu vehklemiskoondist vahetada? (20)

Epeevehkleja Erika Kirpu sai kolm nädalat enne MMi teada, et ei sõidagi tiitlivõistlusele, sest alaliidu juhatus otsustas reegleid painutada ja lisas nelikusse värske Euroopa meistri Katrina Lehise. See ajas Kirpu ja tema lähedased mõistetavalt tigedaks. 

Emotsiooni pealt vihjas ta Postimehele, et võib Eesti esindamisest sootuks loobuda. Näiteks Itaalia kasuks, sest elab juba mõnda aega oma kohaliku poiss-sõbraga Milanos ja harjutab itaallase Angelo Mazzoni näpunäidete järgi.

Kui tõsiselt Kirpu seda mõtles, teab vaid tema ise. Õhtuleht uuris, kas ja kuidas koondisedressi vahetamine teoreetiliselt võimalik oleks. 

Kodakondsuse küsimust reguleerib rahvusvahelise vehklemisliidu (FIE) põhikirja punkt 9.2. Tähtsaim nüanss asja juures on see, et sportlasel peab olema taskus esindatava riigi pass, pelgalt spordiala-siseselt ei saa maad vahetada (see tähendab, et omad ainult Eesti passi, aga esindad vehklemissaalis mingit muud riiki). Kuivõrd Eesti riik ei aktsepteeri topeltkodakondsust, siis peaks Kirpu esmalt Eesti passist loobuma.

Põhikirja punkt 9.2.2.b: "Vehkleja, kes on juba üht riiki esindanud, aga saab uue kodakondsuse (naturalisatsiooni kaudu või kodumaata jäämise tagajärjel) tohib uut riiki esindada kolm aastat pärast viimast võistlust eelmise riigi eest"

9.2.2.c: "Vehkleja, kes saab uue kodakondsuse abielu tagajärjel, ei pea kolme aastat ootama, vaid võib kohe uut riiki esindada."

Punkt 9.2.2.d. lisab, et FIE täitevkomitee võib asjasse segatud alaliitude nõusolekul ka kolmeaastast ooteperioodi vähendada. Ja punkt 9.2.2.f. teatab, et kodakondsust võib vahetada vaid korra karjääri jooksul.