Foto: Helin Loik
Liigume
13. juuli 2018, 10:30

Kuidas nädalavahetusel treenimisega mitte üle pingutada?

Liiga palju treenimist võib tähendada ületreeningust tingitud vigastusi; liiga vähe treenimist võib tähendada, et keha ei arene. Mida kogenenumaks treenija muutub, seda kõrgemaks intensiivsus ja maht peavad tõusma, et kehale edasi väljakutset tekitada ja areneneda. Aga seda mahtu ja intensiivsust tuleb progresseeruvalt ja tasapisi tõsta. Algaja treenija keha pole kindlasti valmis suureks koormuseks.

Intensiivsus ja maht on aeg-ajalt omavahel pöörvõrdselises seoses. Kui treenija tõstab mahtu, siis intensiivsus tavaliselt langeb või kui treenija tõstab treeningu intensiivsust, siis võiks maht natuke langeda. See tähendab, et madala intensiivsusega trenne saab kauem teha kui kõrge intensiivsusega.

Kuna valgusüntees on algajal treenijal kõrgenenud 48-72 tundi peale raskustega trenni, siis ei tasu enne selle langemist tegelikult uuesti raskustega treenida. Lihas pole siis veel tundlik valgusünteesi uuesti tõstmisele, kuna hetkel on see juba kõrgenenud ja keha tegeleb uue ja tugevama lihasmassi ehitamisega. Kui nädalavahetusel tehakse kaks trenni, siis selle poolest ei õnnestu valgusünteesi tõusmist ja langemist optimeerida, aga see ei tähenda, et tulemusi pole üldse oodata.

Allikas: 10/2013 Tervis Pluss.