FC Flora - Be'er Sheva HapoelFoto: Martin Ahven
Meistrite liiga
10. juuli 2018, 20:21

Mõlemad meeskonnad teenisid ühe penalti!

7 VÕTIT | Iisraeli tšempion kiskus Flora kaitse ribadeks + GALERII (3)

Valitsev Eesti jalgpallimeister FC Flora kaotas täna Lilleküla staadionil Meistrite liiga 1. eelringi avamatšis kolme eelmise aasta Iisraeli tšempionile Be'er Sheva Hapoelile tulemusega 1:4 (73. pen. Rauno Sappinen - 18. Ben Sahar, 35. pen. Shir Tzedek, 53. Haman Maman, 85. Hen Ezra). Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Hapoeli oskused. Lihtne ja konkreetne. Iisraeli mehed liigutasid palli ja avanesid vabadesse tsoonidesse vilumuse ja kiirusega, mida Flora koduliigas ei koge. Seega on arusaadav ja loogiline, et florakad kohati selle tulemusena sõlme jooksid ja oma valvatavad mängijad ära kaotasid.

Ülesehitavas faasis enamasti 2-4-1-3 asetuses paiknenud Hapoeli (Flora seisis 4-4-1-1 kaitseformatsioonis) põhinipp oli palli kõigutamisega tekitada äärtele 3 vs 3 (või muu soodne) olukord ja osavate söötudega end (enamasti paremalt) tsenderdama mängida. Kui esimene veerandtund välja arvata, õnnestus see neil väga hästi. Nii sündisid ka 1:0, 3:0 ja 4:1 värav.

Avavärava puhul unustati penaltipunkti juurde täiesti valveta ründaja Ben Sahar, kes alustas profikarjääri Londoni Chelseas. Karistus oli kärme ja konkreetne. Oluliselt keerulisem polnud 53. minutil ka Hanan Mamanil peaga pall Mait Toomi selja taha suunata. Ja 85. minutil nautis Flora kasti keskel üksindust poolkaitsja Hen Ezra. 

Hapoel sundis Flora vasakääre Frank Liivaku (nr 7) enamiku ajast kaitsetööd tegema, mis pole tema trump. Foto: Martin Ahven

Flora ründemäng elavnes alles 0:3 seisul, kui Hapoel ise passiivsemaks vajus ning eestlastele hingamisruumi andis. Kui 56. minutil pareeris David Goresh panterlikult Rauno Alliku pealöögi ning 71. minutil uhas vabalt löögile pääsenud Erik Sorga 20 meetrilt üle värava, siis Rauno Sappineni penalti vastu oli väravavaht võimetu. Alliku tõmmati kastis maha ning Sappinen vajutas palli jõuga vasakule üles nurka. Lisaminutitel tabas Markus Poom veel väravaposti.

Esimesel poolajal, kui Hapoel möllas täiskäiguga, sumbusid Flora vähesed ründeretked kiiresti. Tavapärane arhitekt Zakaria Beglarišvili oli sisuliselt nähtamatu.

2. Kas meeskondade tasemevahe oli ilmne?
Jah. Hapoel on kaks sügist järjest madistanud Euroopa liiga alagrupiturniiril. Mullu koguti Plženi Viktoria, Bukaresti Steaua ja FC Lugano vastu kuue mänguga üks võit ja viik. Kusjuures Meistrite liiga grupifaasist jäädi eemale, sest sloveenide Maribor lõi võõrsil ühe värava enam.

Ent hooajal 2016-17 astus Hapoel Praha Sparta järel ning Milano Interi ja Southamptoni ees alagrupist teisena play-off’i. Seejuures pandi Inter kaks korda magama ja inglastega tehti kaks viiki. 32 tugevama seas alistuti 2:5 Istanbuli Besiktasele.

Flora seevastu on 23 eurovastasest alistanud aega jooksul vaid ühe, sedagi aastal 2006. Faktid, mille taustal oli loosimise järel paari loogiline favoriit Iisraeli klubi. Külalised tõestasid ka täna Eesti publikule, et esimene eelring on nende jaoks lihtsalt soojendus.

Tallinnasse lennanud paarikümnel Hapoeli fännil oli, mille üle rõõmustada. Foto: Martin Ahven

Hapoeli mehed tegutsesid surve all enesekindlalt ega eksinud sisuliselt kordagi lihtsate söötudega. Hoolimata faktist, et Iisraeli meistrivõistlused pole veel alanud, olid Hapoeli mängijad ka füüsiliselt soliidses konditsioonis. Kokkuvõtvalt võib öelda, et võitjas täna kahtlust ei tekkinud. Eriti pärast Joseph Saliste rumalat käega mängu, mis kinkis Hapoelile 35. minutil penalti, mille keskkaitsja Shir Tzedek külma kõhuga keskele 2:0 väravaks tõstis (Mait Toom hüppas enda vasakusse nurka). 

Tallinnasse lennanud paarikümnel Hapoeli fännil jagus argumente, mille najal Flora poolehoidjaid mõnitada. Foto: Martin Ahven

3. Millise mulje jättis mängupraktikata ründaja Rauno Sappinen?
Viisaka. 22aastane Sappinen aitas möödunud aastal Flora 27 väravaga Eesti meistriks ja siirdus talvel laenulepingu alusel Belgia esiliigasse Beerschot-Wilrijki nimelisse klubisse. Loodetud läbilööki karjääri esimeses väliskluvis teha ei õnnestunud, Sappinen piirdus 2018. aasta esimeses pooles kahe võistlusmatši peale kogutud 105 mänguminutiga. Seda on enesekindlust ja arengut silmas pidades selgelt vähe.

Täna tegi Sappinen mängu iseloomu arvestades oma töö igati korralikult ära. Realiseeris penalti, mis oli tema ainus väravavõimalus, küsis aktiivselt palli ning suutis kahevõitlusi arvestatava protsendiga võita (tundub, et kehaliselt on ta küll Belgias karastunud ja tugevamaks muutunud). Eraldi tasub välja tuua 41. minuti moment, kui ta vastase karistusalas palli võitis, ent Beglarišvili lõi jätkuolukorras pöördelt üle värava.  

4. Kes oli Flora parim?
Rauno Sappinen. Veider oleks kedagi kaitsvamat esile tuua, kui vastased lõid neli väravat. Muus osas kehtib eelmises punktis väljatoodu. 

Rauno Sappinen realiseeris kindlalt 11 meetri karistuslöögi. Foto: Martin Ahven

5. Mida peavad meeskonnad korduskohtumist silmas pidades parandama?
Flora - arvestades tänast mänguskoori, vajab Eesti meister Iisraelis palju väravaid. Neid on aga raske lüüa, kui põhilise relva ehk äärelt tulevate tsenderduste kvaliteet ei luba kastis olevatel mängijatel palli tihtipeale rünnatagi. Ja noh, kaitsemängu peaks niikuinii timmima, iseasi, kas see on ka reaalselt jõukohane ülesanne.

Hapoel - keskendumist. Teisel poolajal jäädi kohati kaitses passiivseks, mis päädis pärast paari potentsiaalset äratuskella Flora väravaga. 

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Flora peatreener Jürgen Henn: "Taktikaliselt on raske kohe öelda, et oleks midagi väga mööda pannud. Esimesed kaks väravat oli suhteliselt individuaalsed eksimused, sealt edasi olime väga raskes seisus."

Teine peatreener Arno Pijpers: "Otsustavaks said neli asja. Esiteks mängisime tugeva vastase vastu. Mu vend on siin, ütlesin talle, et Ajax ja PSV saaksid nendega hakkama, aga teistel Hollandi satsidel tekiks ka probleeme. Hapoel on väga okei tiim.

Teiseks mängisime käsipiduriga. Me polnud vaimselt üldse vabad. See on ka kriitika mulle ja teistele treeneritele. Võib-olla valmistasime neid liiga tugevaks vastaseks, mis pani neile kammitsad peale. Osad mängisid alla oma taseme.

Kolmandaks, mõned mängijad tegid individuaalseid vigu, mida ei tohi teha. Pean olema aus… ütlesin Joseph Salistele, et kui teed rahvusvahelises mängus sellise vea, see tapab meeskonda. Ma tavaliselt ei maini palju nimesid, aga arvan, et see oli ilmselge, et tema panus polnud piisav.

Neljandaks, teisel poolajal lõime 3:1 ja 20 minutit oli väga okei. See näitab, et tiimis on rohkemat peidus. Meie, aga ka mängijate töö on saada rütm tagasi ja teha teises mängus hea distsipliiniga vaimselt vaba mäng. Ja kasutada seda järgnevates euromängudes parema tulemuse saavutamiseks."

Kapten Gert Kams: „Jürgen ütles õigesti, et olime liiga ettevaatlikud. See on kõrge kvaliteediga meeskond, sellises mängu ei saa kuskile pea ees lennata. Teisel poolajal näitasime, et suudame nende mängida küll. 20 minutit mängisime väga head jalgpalli.

Hapoeli peatreener Barak Bachar: "Teadsime siia tulles, mida tegema peame. Saame asju veel paremini teha, mida loodame kordusmängus ka teha. Võit on muidugi väga hea, aga jalgpallis võib kõike juhtuda. Tuleme Iisraelis oma parimate mängijatega, et töö korralikult lõpule viia."

7. Mis saab edasi?
Järgmisel teisipäeval kohtuvad meeskonnad ümmarguselt 200 000 elanikuga Be'er Sheva linnas Hapoeli kodustaadionil, mis mahutab pisut üle 16 000 pealtvaataja.

Paari võitjat ootab järgmises ringis Horvaatia tšempion Zagrebi Dinamo. Kaotaja langeb Euroopa liiga teise eelringi, kus vastaseks FK Suduva (Leedu) - Nicosia APOEL (Küpros) paari kaotaja.

Flora peatreeneritel Arno Pijpersil ja Jürgen Hennil jagub mõtteainet. Foto: Martin Ahven