Foto: HELIN LOIK
Liigume
9. jaanuar 2022, 17:35

Kuidas taltsutada magusahimu?

Üks meist kõnnib kommikausist südamerahus mööda, teine ei saa ilma igapäevase šokolaadiannuseta millelegi keskenduda. Kas ka sina kuulud nende hulka, kes on ammu üritanud magusaorjusest vabaneda?

Himu magusa järele on loomulik. Magusaga harjuvad juba vastsündinud, sest emapiim maitseb magusalt. On oletatud, et just seetõttu tekitavad maiustused meis rahustava ja turvalise tunde.

Kuid liigne magusalembus pole teadagi tervisele hea. Kommid-küpsised jätavad jälje vöökohale, aidates kaasa diabeedi ja südame-veresoonkonnahaiguste tekkele. Suhkruorjus mõjutab ka vaimu: kui oled harjunud stressirohkel ajal kommipakki haarama, saab sellest harjumus, mis pole sageli füüsiline, vaid kahe kõrva vahele istutatud.

Nägupidi kommikaussi

Võib-olla oled püüdnud magusaorjusest vabaneda, pannes endale peale absoluutse suhkrukeelu. “Mitte ühtegi kommi enam!” Aga kas mäletad, kui kauaks viimasest sellisest lubadusest jätkus? Ilmselt olid sa hiljemalt paari nädala pärast ninapidi kommikausis tagasi ja võib-olla ahmisid hullemini kui kunagi varem.

Lahendus pole must või valge, kõik või mitte midagi. Magusat saab tarbida ka mõõdukalt, nii et sellest saavad naudingu nii keha kui ka vaim.

Pidev keelu all elamine – lõpp magusale! – võib töötada paar päeva, kuid siis hakkab magusahimu keha ja vaimu närima. Seetõttu on sellisest plaanist kinnipidamine kaugemas plaanis ebarealistlik. Kui oled ennast pidevalt keelanud ning sama järjekindlalt läbi kukkunud, süüdistad end võib-olla tahtejõu puudumises. Kuidas ma küll ei suuda näppe magusast eemal hoida? Kuid tahtejõulgi on piirid!

Haara kontroll enda kätte

Tembeldades toiduaineid headeks ja halbadeks, lubatuteks ja keelatuteks, haarab toit, sealhulgas maiustused, sinu üle kontrolli. Kuid lõpetades igasuguse sildistamise, võtad taas kontrolli enda kätte. Teadmine, et sa tegelikult tohid magusat süüa, on vabastav. Nagu ütleb sellessamas ajakirjanumbris ujumistreener Lauri Pakkas: kui keha nõuab suitsuvorsti või jäätist, tasub talle seda anda. Küsimus on mõõdukuses.

Mõned teevad korra nädalas “patupäeva”. Idee lubada endale ühel päeval nädalas tavalisest veidi rohkem hõrgutisi võib iseenesest olla hea, kuid see ei pruugi kõigile sobida.

Patupäev ei peaks tähendama arutut ahmimist, kuid paraku ei suuda paljud siis pidurit tõmmata ning seega kujuneb paljuoodatud pidupäevast suur õgimine. See toob kaasa füüsiliselt raske olemise, süütunde ja järjekordse lubaduse: see oli viimane kord, kui end silmini täis pugisin!

Lase vaim vabaks

Et magusasöömises mõõdukuseni jõuda, on vaja end kinnismõtetest ja piirangutest vabastada. Seda tehes märkad, et kui annad endale vabaduse, õiguse ja võimaluse süüa magusat millal tahes, patupäeva ootamata, kaotab suhkur oma meeletu võlu. Kogused muutuvad väiksemaks, sa ei vaja suhkrut enam kohe, siin ja praegu. Suhe magusaga normaliseerub tasapisi ning rollid vahetuvad – sina võtad kontrolli magusa üle, mitte vastupidi.

Kontrolli magusaisu nii:

Rünnakut tervele kommipakile või kolmandale torditükile on võimalik ära hoida. Õpi suhkruga koos elama, sest maiustused ei kao meie elust kuhugi.

1. Söö magusat pärast põhitoidukorda

Kui magusahimu sind ründab, siis mõtle: kas oled ehk hoopis näljane? Söö enne korralik toidukord ja magusat alles siis, kui himu on pärast seda veel alles. Kui kõht on täis, pole juba füüsiliselt võimalik seda suure koogitükiga täita.

2. Söö toitaineterikast toitu

Kui sa sööd hommikul veega keedetud putru ja lõunaks lahjat salatit, ei saa su keha kõike, mida vajab. Hiljemalt õhtul tahab nälg nägemist võtta ning toidupoes haarab käsi šokolaadi järele. Mille muuga rahutut vaimu ja korisevat kõhtu vaigistada kui mitte magusaga! Kas kõlab tuttavalt?

Lahja kaerahelbepudru asemel vali hommikuks midagi toitvamat, mis sisaldaks ka rasvu ja valke. Näiteks munad või kodujuust on head rasva- ja valguallikad, mis aitavad kõhul kauem täis püsida. Salat on lõunaks hea mõte, kuid see sisaldagu ka muud kui rohelisi lehekesi, nt kana vm liha, kala, mune.

3. Ära karda rasva

Rasvad ei ole su vaenlased, vaid sõbrad! Rasvu sisaldav toite süües vähendad ootamatuid ja pidurdamatuid isusid, mis ilmuvad ei tea kust. Jälgida tasub seda, et rasv pärineks heast allikast, mitte rämpstoidust või… maiustustest.

Leivale määri ehtsat võid, mitte lahjat margariini. Lisa toidule avokaadot ning ole päris julge kvaliteetse oliivi- või kookosõliga. Märkad, kuidas näljatunne ja magusavajadus taanduvad.

4. Vahelda maiustusi loodusliku magusaga

Iga šokohoolik teab, et kui šokolaadihimu kuklas pommitab, siis soovitus selle asemel õuna süüa ajab parimal juhul naerma, halvimal vihast hambaid kiristama. Sa vajad tervet šokolaaditahvlit nüüd ja praegu!

Olgu, luba endale magusat, kuid proovi šokolaadi millegi tervislikumaga kombineerida. Näiteks sulata veevannis või mikrolaineahjus kolm tükki tumedat šokolaadi ning kasta segusse maasikaid või vaarikaid. Võid kasutada ka külmutatud marju. Marjad täidavad hästi kõhtu ning tõenäosus, et sa ka ülejäänud tahvli pintslisse pistad, on palju väiksem.

5. Maga rohkem ja paremini

Kas oled tähele pannud, et isusid kontrollida on eriti raske stressirikkal ajal ja pärast magamata ööd? Päeva jooksul sirutub käsi nagu iseenesest šokolaadi järele, sest magus toob leevendust. Kuid ei kulu kaua aega, kui su energiatase kukub ning ainus viis selle ülesputitamiseks näib olevat haarata uue suhkrudoosi järele.

Seega maga! Kui oled puhanud ja värske, teed toitumises adekvaatsemaid otsuseid. Su energiatase püsib kogu päeva ühtlasena ega vaja suhkru abil turgutamist.

6. Harjuta mõõdukust ja võta aega nautimiseks

Pea meeles, et sa tohid magusat süüa, kuid mõistlikes kogustes. Mõõdukust tuleb treenida ning seda aitab teha söömistempo jälgimine.

Kogu kommipaki sisseahmimise asemel võta kaks kommi ja söö neid aeglaselt, nautides iga ampsu, ilma igasuguste süümepiinadeta. Ülejäänud kommid jäta järgmisteks päevadeks. Komminautimine võib olla üks su päeva kõrghetki.

7. Õpi suhkruga toime tulema

Tihti soovitatakse köögikappidest kõik magus välja visata, et ahvatlust ei tekiks. Tõsi, võib-olla poleks sa hakanud õhtul spetsiaalselt poodi jäätise järele minema. Kuid olgem ausad, kommid, jäätis ja muud kiusatused ei kao siit ilmast kuhugi. Me peame lihtsalt õppima nendega toime tulema – ja võti peitub mõõdukuses!

Allikas: 11/2015 Tervis Pluss.