Benjamin Pavard (vasakult) versus Eden Hazard. Eile jäi peale Pavard.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpalli MM
11. juuli 2018, 12:09

TAKTIKANURK: kuidas Prantsusmaa betoonkaitse Belgia ründestaarid neutraliseeris?

Prantsusmaa 1:0 võit MMi poolfinaalis Belgia üle ei hõiva kohta jalgpalliajaloo taktikaliste meistriteoste riiulis, ent oli väga tubli kaitsepartii. Eriti taustal, kus Belgia oli eelmises 24 mängus vaid korra kuivale jäänud.

Niisiis, kuidas Prantsusmaa Belgia neutraliseeris? Naabritest pisem üritas rünnakuid enamjaolt ehitada 3-2-4-1 formatsioonis, kus paremkaitsjast Nacer Chadlist sai parem- ja Eden Hazardist vasakäär. Romelu Lukaku müttas taas tipus keskel, Marouane Fellaini ja Kevin De Bruyne tegutsesid pisut allpool keskel. Axel Witsel ja Mousa Dembele jäid taha kaitseliini esist turvama.

Prantsusmaa vastas sellele 4-3-3 (peaaegu) tsoonikaitsega. Antoine Griezmann ja Olivier Giroud katsid vastavalt Witselit ja Dembele'd (hiljem nad vahetasid, sest Giroud jäi Dembele'ga hätta). Ülemise trio kolmas, kõige parempoolsem liige Kylian Mbappe ei valvanud otseselt kedagi, kuid üritas takistada sööduliini Hazardile.

Keskmisest kolmikust oli kõige konkreetsem ülesanne Paul Pogbal, kes jälitas Fellainit järjekindlalt igasse väljaku punkti (nii sai temast aeg-ajalt ka viies kaitsja). Töö oli eeskujulik, kui välja arvata 65. minuti moment, mil Fellaini pääses trahvikasti keskelt peaga löögile, kuid pall vihises napilt väravast mööda.

De Bruyne'i valvasid nii Blaise Matuidi kui ka N'Golo Kante. Kui Matuidi pidi Chadliga äärele kaasa minema, jäi De Bruyne Kante hooleks. Meeletu töövõimega poolkaitsjad nullisid Manchester City staari oskuslikult ära. Esiteks ei lubanud nad De Bruyne'l soovitud määral palli saada. Teiseks, kui belglane siiski mänguvahendi sai, ei jäetud talle ruumi ega aega.

Kuigi vasemal ootas võlur nimega Hazard, kasutas Belgia rohkem paremat äärt, sest Witsel vedas Griezmanni tihtipeale väljaku keskele. See jättis tagumise kolmiku parempoolsele mehele, Toby Alderweireldile palju aega ja ruumi rahulikult söötu otsida. Vastasäärel oli Mbappe ees.

Kuigi mängu eel võis arvata, et Prantsusmaa ei taha Belgiale äärtele ruumi jätta, siis mõnikord nii ikkagi juhtus. Eriti kohtumise algfaasis. Põhjuseks see, et äärekaitsja pidi liinist välja, palliga mängijale vastu astuma. Aga Belgia ei kasutanud toda taskut hästi ära.

Nagu ka keskväljale aeg-ajalt tekkinud hiigeltühimikku, mille Fellaini ja Witsel Pogba ning Griezmanni äärtele meelitamisega saavutasid. Sinna oleks võinud edukalt avaneda näiteks Hazard. Prantsusmaa kaitse oli niivõrd hea, et MMil neli väravat löönud Lukaku olemasolust andis sisuliselt märku vaid protokoll.

Belgia kõrge pressing toitis korralikult ainult 15. minutil, kuid Hazard uhas tekkinud olukorra lõpetuseks kasti joonelt napilt mööda. Pallikaotusele järgnenud belglaste äkkpressing jättis pigem soovida, sest Pogba jäi tihtipeale markeerimata ning sai muretult Prantsusmaa kontrarünnakuid alustada.

Prantsusmaa ründas meelsamini paremalt äärelt, sest Hazard oli kohati piisavalt laisk, aeglane või alamotiveeritud tagasi töötama, tänu millele said Prantsusmaa paremkaitsja Benjamin Pavard ja Mbappe nautida 2 vs 1 olukorda. Nõnda tekkis Pavardil näiteks 39. minutil hea löögikoht, kuid Thibaut Courtouis' jalg suunas palli väravanurga asemel üle otsajoone.

Kohtumise ainsa tabamuse olukorras tuleb esmalt kiita Matuidi't, kelle õigeaegne sööst kaitseliini vahele tõmbas Alderweireldi enda peale ning jättis Giroud Vincent Kompany'ga üks ühe vastu (enamasti pidi Giroud kahe vastasega maadlema). Kompany sai küll Chelsea ründaja löögile jala vahele, kuid järgnenud nurgalöögi suunas Samuel Umtiti peaga osavalt võrku.

0:1 kaotusseisus oli Belgia suurim murekoht vasak äär, sest Hazard lõikas aina rohkem keskele, mis jättis a) ääre tühjaks; b) sinna liikus Fellaini, mis pole tema mängijatüüpi arvestades eriti produktiivne variant. Lõpus asendas Fellainit vasakul äärel Yannick Carrasco, kuid tulu sellest ei tõusnud. Prantsusmaa lülitus viimastel minutitel ümber 4-5-1 kaitseformatsiooni ega lasknud võitu käest.

Tubli kaitsetöö võtab kokku fakt, et väravavaht Hugo Lloris pidi vaid ühe tippklassitõrje tegema (22. minutil pääses Alderweireld nurgalöögi järel 14 meetrilt jalaga lööma).

Kohtumise statistika (Prantsusmaa - Belgia):