JUHHUU: Juventuse fännid ei usu oma õnne: viiel korral maailma parimaks jalgpalluriks valitud Cristiano Ronaldo liitus just nende klubiga. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
11. juuli 2018, 15:01

ÜHE AJASTU LÕPP JA TEISE ALGUS? Müstilise Ronaldo klubivahetus on Itaalia vutile loteriivõit (2)

„Appike, ega mu silmad mind ei peta?“ Nii võisid eile õhtul mõelda nii Madridi Reali kui ka Torino Juventuse poolehoidjad. Ronaldo võimalikust üleminekust Hispaania kuninglikust klubist Itaalia legendaarsesse tiimi räägiti juba mõnda aega, kuid ometi keeldus mõistus seda uskumast, sest viimastel aastatel on iga suvi spekuleeritud, et Portugali superstaar vahetab leivaisa. 10. juulil 2018 sai see lõpuks tõeks.

Ajastu lõpp. Kui Ronaldo 2009. aastal Manchester Unitedist Hispaaniasse siirdus, oli ta küll korra maailma parimaks valitud, aga kõigi aegade osavamate vutimeeste panteoni pallis mees end just Madridis, kus võitis kamaluga individuaalseid ja meeskondlike tiitleid ning kirjutas uueks kõikvõimalikke rekordeid. Nüüd istub ta lennukile, kaasas uskumatud 451 Reali eest löödud väravat ning viis maailma parima tiitlit. Müstiline mees.

Ronaldo viimaseks mänguks Reali eest jäi Meistrite liiga finaali võit Liverpooli üle.  Foto: Reuters/Scanpix

Mees, kelle tähesärast, karistuslöögipoosidest ning käärpommidest saavad alates 19. augustist – just siis algab kohalik kõrgliiga – osa Itaalia vutifännid. Ja mitte ainult. Juba praegu usutakse ja loodetakse, et Ronaldo viib ainuisikuliselt saapamaa liiga maine ja kõmu kõrgustesse.

Kuigi just Juventus on viimastel aegadel kohalikku klubivutti taas Euroopa kõige suuremas mängus (eelneva nelja hooaja jooksul on kaks korda Meistrite liiga finaalis kaotatud) pildil hoidnud, pole Itaalia klubijalgpall üldisemalt varasemate aastate tasemele jõudnud.

Viimati figureeris Itaalia klubi pallur maailma parima vutimehe valimistel kolme hulgas 2007. aastal, mil AC Milani brasiillane Kaka vingeimaks tunnistati. Võrdluseks, kümnel aastal enne seda, vahemikus 1996-2006 pääses mainekal Ballon d'Ori auhinnal esikolmikusse 11 Itaalia klubide jalgpallurit ning aastatel 1956 (ehk auhinna loomisest) kuni 2006 47! Ilmekas näide, et kõige kreemisemat tomatikastet ei ole pastamaa tiimid enam enesele meelitada suutnud.

Kui AC Milani toonane omanik Silvio Berlusconi üritas kümnendi alguses Ronaldot enda rüppe tuua, oli portugallasse vastus küll viisakas, aga selge alatooniga.

„See pole liiga, mis mulle kõige rohkem meeldib,“ ütles Ronaldo toona.

Äratab liiga ellu

Aga nüüd on ta Torinos. Po jõe ääres Põhja-Itaalias. Kuigi teiste klubide fännid muretsevad õigusega, et viimasel seitsmel aastal meistriks kroonitud Juventus suurendab veelgi oma ülemvõimu, pole halba ilma heata.

Esiteks annab Ronaldo üleminek Itaalia klubidele lootust: suured staarid näevad liigat kohana, kus mängida! Rääkimata sellest, et Ronaldo tulek tõstab teleõiguste rahasid ning selle abil rikastuvad kõik klubid, kes tulemusena saavad endale osavamaid mängijaid osta, mistõttu tõuseb liiga tase ja Itaaliasse soovivad veel võimsamad pallivõlurid siirduda.

„Itaalia jalgpalli jaoks oleks see loteriivõit,“ ütles endine staar Christian Vieri paar päeva enne üleminekut. „Inimesed ei räägi eriti välismaal Serie Ast, sest meil pole superstaare nagu vanasti. Ronaldo ärataks liiga uuesti ellu. Igal pühapäeval mõtleks terve maailm, mida Juventus tegi ja kui palju väravaid Cristiano lõi.“

„Inimesed räägivad nüüd Juventusest, Torinost ja Itaaliast üle kogu maailma. Seda pole aastaid juhtunud,“ sõnas legendaarne vutimees Alessandro Del Piero pärast eilset uudist.

Itaalia on õnnelik. Aga Hispaania? Ülioodatud Messi ja Ronaldo duellidel on kriips peal. Sealse kõrgliiga president Javier Tebas sõnas, et varem oleks ta 10-palli skaalas umbes üheksa vääriliselt mures olnud. Nüüd on see langenud nelja peale.

„Me oleme selle nimel palju vaeva näinud, et me ei sõltuks üleminekuturust,“ pajatas mees. „La Liga on nimedest suurem, täpselt nii nagu on Madridi Real tuntum kui Ronaldo bränd.“

Ilmselt on ülemineku tõttu kurvad paljud eestlased. 15. augustil toimub Tallinnas UEFA superkarikamäng, kus võtavad mõõtu Madridi Atletico ja Ronaldota Real.

Uskumatu raha

100 miljonit eurot maksis Juventus Realile Ronaldo eest.

340 miljonit eurot kulub Juventusel nelja aastaga Ronaldo peale, kui arvestada ka maksud ja palk.

95 senti sekundis teenib Ronaldo Juventuses. Minutipalk on tal 57,23 eurot, tunnipalk 3434 eurot. Kuus rikastub ta 2,5miljoni euro võrra, aastas kukub tema pangakontole 30miljonit eurot.

Ronaldo Realis

438 mängu
451 väravat
2 Hispaania meistritiitlit
2 Hispaania karikat
2 Hispaania superkarikat
4 Meistrite liiga tiitlit
2 UEFA superkarikat
3 klubide MM-tiitlit
4 maailma parima jalgpalluri Ballon d’Ori tiitlit

Kes asendab Ronaldot?

Madridi Realile meeldivad superstaarid ja on selge, et kuigi Ronaldo saabastesse astumiseks on vaja gigantseid jalgu, üritab Hispaania klubi kuskilt ühe pirakate koibadega palluri leida. Variante jagub.

Neymar. Endisest Barcelona jalgpallurist sai mullu maailma kalleim jalgpallur, Pariisi Saint-Germain (PSG) maksis tema eest uskumatud 222 miljonit eurot. Kui võtta arvesse üüratu rahasumma ja mehe Barcelona-minevik, ei tundu üleminek kõige reaalsem. Kuid sellest on varasemaltki sahistatud. Neymarile Real meeldib ning ta pole end Prantsusmaal kõige kodusemalt tundnud.

Neymar Foto: AFP/Scanpix

Kylian Mbappe. MMil suurepärast mängu näitav Prantsusmaa noor superstaar on kindlasti Reali sooviloendis. Kuid praegu paistab see unelmana. Mullu PSGs laenul olnud Mbappe on nüüd ametlikult klubi hingekirjas, Pariisi tiim maksis Monacole tema eest 145 miljonit eurot. Ei tundu tõenäoline, et prantslased tulevikutähest niivõrd kärmelt loobuks.

Mbappe Foto: AFP/Scanpix

Eden Hazard. Belgia osavjalg on viimased kuus aastat veetnud Inglismaal Chelsea ridades. Aeg edasi liikuda? Hispaanias spekuleeritakse, et Hazard on Reali „plaan C“ pärast Neymari ja Mbappet.

Realiga on seostatud ka näiteks Robert Lewandowskit, Paulo Dybalat, Harry Kane’i, Mohamed Salah’d jpt.

Hazard Foto: Reuters/Scanpix