Venemaa ja Horvaatia vahelise mängu vaatamine Vabaduse väljakul.Foto: Erki Pärnaku
Eesti uudised
11. juuli 2018, 19:25

Svet: kui inimesed nii palju ei lagastaks, näeks Vabaduse väljakul rohkem MM-i mänge (16)

Tallinna Kesklinna vanem Vladimir Sveti sõnul näidataks Vabaduse väljakul kõiki MM-i mänge, mitte ainult kaheksat, kui inimesed nii palju prügi endast maha ei jätaks.

“Me teadvustame endale, et finaal on rahvarohkem ja me paigutame selleks Vabaduse väljakule ka lisaprügikaste,” räägib Svet. “Ka meie turvafirma on valmis lisajõude välja tooma, et tagada ürituse turvalisus. Muidugi teeme päris palju koostööd ka munitsipaalpolitseiga ja politseiga.”

Tallinna Kesklinna vanem Vladimir Svet Foto: Martin Ahven

Sveti sõnul on kõige suuremaks probleemiks inimeste räpasus. Väljakul toimub jalgpalli vaatamise ajal ja selle järgselt puhastus ja Sveti sõnul tuleb Vabaduse väljakut pärast selliseid üritusi ka pesta.

“Isegi kui inimesed ei viska prügi maha, siis mõni jook läheb ikka ümber ja arvestades seda, et tegemist on Vabaduse väljakuga, ei saa lubada, et seal on õlu või limonaadi lombid, mis kleepuvad ja haisevad.”

Kesklinna vanem postitas eile Facebooki pildid räpasest Vabaduse väljakut ja kutsus inimesi üles jaapanlastest eeskuju võtma. Sellega viitab ta mõni aeg tagasi juhtunule, kui Jaapan pärast nappi kaotust Belgiale kaheksandikfinaalis siiski lõpuni endile omaselt viisakateks jäid ja platsi enda järel ära koristasid.

Alkoholi tarbimine avalikus kohas on keelatud. Ometigi on igal Sveti postitatud pildil märgata prügi hulgas alkoholipurke ja -pudeleid. Kesklinna vanem tõdeb, isegi kui alkoholi tarbimine on avalikus kohas keelatud, tehakse seda jätkuvalt. “Siin on paraku see olukord, et üheltpoolt seadus ütleb, et alkoholi tarbida ei või, aga selge on ju see, et kui ikka inimesed kogunevad Vabaduse väljakule näiteks aastavahetusel, siis ehkki me püüame inimesi pudelitega platsile mitte lasta, siis ikka leidub neid, kes seal alkoholi tarbivad,” ütleb Svet.

“Mina olen seisukohal, et munitsipaalpolitseile võiks anda avaliku korra tagamiseks seadusega rohkem õigusi,” ütleb selle peale Svet. Ta leiab, et munitsipaalpolitseinikel võiks sarnaselt politseinikega olla võimalus avalikus kohas alkoholi tarbivatele inimesi karistada.

“Enamik inimesi käituvad väga korralikult,” rõhutab Svet. Kahjutundega nendib ta aga, et ükskõik mis rahvusest ja mingi riigile kaasaelajate seas leidub alati selliseid inimesi, kes korralikult käituda ei oska. “Kui neid inimesi oleks vähem, oleksid väiksemad ka meie koristuskulud ja me saaksime näidata rohkem mänge – ka kaheksandikfinaali mänge või kogu play offi,” ütleb Svet.

Samuti kutsub Svet üles taunitavaid tegevusi tegevaid inimesi korrale kutsuma. “Nii palju kui mina olen seda teinud, on see tavaliselt töötanud,” ütleb Svet julgustavalt.