Rootsi laev Tre Kronor on ehitatud 2008. aastal inspireerituna 19. sajandi kaubaprikkidest. Foto: Tiina Kõrtsini (Õhtuleht)
Eesti uudised
12. juuli 2018, 15:31

Tallinna merepäevad algavad kontserdiga merel

Merepäevad toimuvad 13.–15. juulini neljas Tallinna sadamas: Vanasadam, Lennusadam, Haven Kakumäe jahisadam ning Noblessneri sadam.

Selleks, et näidata võimalikult palju sadamaid, on merepäevade külastajatel sadamate vahel võimalik liikuda meretaksoga. Peale selle sõidab laupäeval ja pühapäeval ajutine tasuta bussiliin nr 81 Kakumäe sadam – Reisisadam.

Tallinna merepäevad kuulutatakse alanuks 13. juulil kell 18 mereparaadiga, millele järgneb Eesti-Ukraina folk- ja rokkmuusikat mängiva ansambli Svjata Vatra kontsert Tallinna lahel jäälõhkuja Tarmo helikopteriplatsil. Ansambel esitleb vast valminud plaati „Muutused/Zminy“. Mereparaadile oodatakse kõiki, kel on oma alus, osalejad peaksid end enne registreerima lehel tallinnamerepaevad.ee. Oma paadita kontserdile tulijad saavad soetada laevapileteid õhtusele lahesõidule Piletimaailmast ja kuulata Svjata Vatra kontserti paraadil osalevate laevade pardal. Piletiga alused väljuvad Vanasadamast, Lennusadamast ja Haven Kakumäe jahisadamast ning moodustavad Tarmo ümber merel justkui päikesekiired.

Tormise ilma korral toimub Svjata Vatra kontsert Vanasadamas kruiisikai ääres ning eelmüügist kontserdile ostetud laevapiletid ostab Piletimaailm tagasi. Asjakohast infot saab jälgida merepäevade Facebooki lehe kaudu.

Õhtused kontserdid

Avamispäev jätkub kell 21 Vanasadama suurel laval kontserdiga „Unustamatu Eesti filmimuusika“. Solistid on Gerli Padar, Uku Suviste, Hanna-Liina Võsa ja üle-eestiline noorte sümfooniaorkester, dirigent on Martin Sildos.

Laupäevaõhtune tippkontsert toimub kell 20 Lennusadamas, mil Johansonide muusikaperekond viib publiku üheskoos Anna-Liisa Supi, Denise Fontoura (Brasiilia) ja Renae Rainiga (Suurbritannia) ümbermaailmareisile. Kontsertteos „Reis ümber maailma“ läbib kõiki kontinente ja Eestile ühel või teisel põhjusel olulisi riike ning nende loomingut.

Kakumäe sadamas toimub laupäeval kell 21 show-kontsert „Superstaarid“. Seal esinevad saatest „Eesti otsib superstaari“ tuttavad noored lauljad Anette Maria Rennit, Kaarel Orumägi, Carlos Ukareda, Helis Järvepere-Luik, Merilin Mälk, German Pinelis, Jüri-Saimon Kuusemets, Jaagup Tuisk, Saamuel Pilpak ja Hele-Mai Mängel.

Pühapäeval kell 17 on Vanasadama suurel laval merepäevade lõppkontsert. Üles astuvad The Swingers ja solistid Birgit Sarrap, Mikk Saar, Tatjana Mihhailova jt.

Kontserte on kolm päeva kestvatel merepäevadel rohkesti, täpsema kava leiab kodulehelt tallinnamerepaevad.ee.

Palju huvitavaid laevu

Merepäevade puhuks on Tallinna nelja sadamasse saabunud 16 purjelaeva ja vähemat alust. Neid saab külastada ja osaga ka sõitmas käia. Millal ja millega, tasub uurida festivali programmist.

Kõige rohkem põnevaid aluseid peatub Lennusadamas. Aluseid on nii Eestist kui ka mitmelt poolt mujalt Läänemere-äärsetest riikidest: Soome alus Alexandra, Hiiu kaljas Ingel, Eesti lipu all olev Hoppet (ehk rootsi keeles Lootus), Eesti alus Jenny Kruse Pärnust, Leedu esimene ümber maailma sõitnud laev Lietuva, Soome alus Ingrid, Soome endine kaubalaev Svanhild, Eesti uisk Moonland ja kõrgtehnoloogiline sportjaht Pegasus.

Kakumäe jahisadamas ootab uudistajaid Eesti alus Delfin, mis saabus siia Maarianhaminast, ning kolm Vene laeva: Nadežda, Lukull ja õppelaev Krasotka. Samuti saab näha 25 aastat ehitatud alust Sailor Jerry. Tallinna Vanasadamas on soomlaste Astrid ja rootslaste kolmemastiline Tre Kronor, mida merepäevalised tunnevad ka eelmistest merepäevadest.

Merepäevadel on sadamates avatud tegevusalasid, toidutänavad ja lastealad, peetakse suur meremõtlejate foorum, on fotonäitusi, raamatuesitlusi, suuri ja väiksemaid kontserte. Merepäevade ajal toimub Tallinna lahel purjeregatt Tallinn Race, Eesti meistrivõistlused purjetamises. Noblessneri sadamas saab avastada kunagise allveelaevatehase värvikat ajalugu. Kakumäe sadamas korraldatakse aerulauasõite. Need on vaid mõned väljavõtted merepäevade mahukast programmist, mis täidab trükituna üheksa A4 lehekülge.

Palju üritusi peredele

Lennusadama lastealal rõõmustab kõigil kolmel päeval lapsi koeratüdruk Lotte, kes mängib koos oma sõprade kärbes Jaagu ja mesilane Susumuga etenduses „Kahtlane haigus“. Lisaks näitavad Lotte, ta sõbrad ja päästeamet, kuidas hoiduda õnnetustest merel. Lotte astub läbi ka Vanasadamast, kus 14. juulil kell 12 toimub suur Lotte kontsert.

Vanasadamas on kõigil päevadel kohal raamatukogubuss Katariina Jee, toimuvad kirjanduslikud mängud, meisterdamised jm tegevused. Laupäeval ja pühapäeval võib osaleda Tallinna loomaaia vee-elanike teemalises töötoas.

Kogu perele mõeldud seiklusmängud Nutikalt Nutikata ootavad laupäeval Noblessneri sadamas ja pühapäeval Haven Kakumäe sadamas. Vanasadamas, Haven Kakumäel, Lennusadamas ja Noblessneri sadamalinnakus on lastele üles seatud batuudid ja teised atraktsioonid.

Lennusadamas toimub laupäeval kell 14 Hanna-Liina Võsa muusikalikooli õpilaste kontsert, kus esitatakse laule muusikalidest „Oliver!“, „Annie“, „Grease“, „West Side Story“ jne.

Pühapäeval kell 12 on huvilised oodatud Haven Kakumäe alale kuulama Taisi laulustuudio laste esinemist.