Dundalk ja Levadia panid Kadriorus püsti korraliku lahingu, ent väljakuperemehed pidid tunnistama vastaste paremust.Foto: Erki Pärnaku
Jalgpall
12. juuli 2018, 20:52

7 VÕTIT | Iiri sats tegi Levadiale sõna nii otseses kui ka kaudses mõttes 1:0 (1)

Tallinna FCI Levadia kaotas jalgpalli Euroopa liiga esimese eelringi avakohtumises kodusel Kadrioru staadionil 0:1 Iirimaa satsile Dundalk, kes on praegu sealse kõrgliiga liider. Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme küsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Dundalki klass. Muidugi, tegemist pole tippsatsiga ning lihtsaid vigu tegid nemadki, kuid iirlaste võit oli igati teenitud. Nad lõid Levadiast selgelt rohkem võimalusi ning vaid suutmatus neid realiseerida tõi neile vaid ühe tabamuse.

Kindlasti ei lähe Levadia kordusmängule lõdva jalaga ning ehk õnnestub Nõmme Kaljul täna õhtul Islandilt hea tulemus noppida, kuid tundub, et eurohooaeg ei kujune tänavu Eesti vutiklubidele edukaks.

2. Kes on tänase mängu põhjal soosik teise eelringi pääsemisele?

Dundalk. Põhjuseid on kaks: 1) Nad said endale väga väärtusliku võõrsil löödud värava; 2) loe punkti number üks. 

Tallinnasse olid omasid tulnud toetama ka Dundalki fännid, keda oli kohal ilmselt kuni sadakond. Foto: Erki Pärnaku

3. Kuidas sai Levadia hakkama Dundalki suurima tähe takistamisega?

Halvasti. 23aastane põhjaiirlane Michael Duffy on käimasoleval hooajal olnud Iirimaa kõrgliiga silmapaistvaim pallur - 25 kohtumisega on ta löönud üheksa väravat ning andnud suisa 18 resultatiivset söötu.

Vasakäär Duffy - tema tänane osalemine polnud trauma tõttu kindel - andis endast esimest korda märku 33. minutil, kui Dundalki ründajad ei suutnud realiseerida tema head tsenderdust karistusalasse. 11 minutit hiljem mängis Duffy karistusalasse järjekordse hea passi, ent ründaja lõi palli umbes 12 meetri pealt kaitsja rikošetist üle.

53. minutil oli Duffy sööt tema meeskonnakaaslasele aga sedavõrd hea, et sealt polnud enam võimalik eksida. Duffy terav pass vasakult äärelt leidis värava ette spurtinud Dylan Connolly, kes palli paari meetri pealt võrku saatis.

4. Kes oli Levadia parim mängija?

Jevgeni Harin. Pole teps mitte ime, et eelkõige esimesel poolajal tuli suur osa Levadia teravusest läbi vasaku ääre, kus Harin näitas üles head aktiivsust. Samas, ühtegi suurepärast võimalust mees luua ei suutnud, aga vähemalt hoidis ta Dundalki kaitseliini surve all. Teisel poolajal Harin sedavõrd nähtav polnud, ent ta jäi Levadia meestest kohtumise kokkuvõttes enim silma.

5. Mida peavad võistkonnad korduskohtumist silmas pidades parandama?

Dundalk peab otsustavatel momentidel täpsem olema. Stephen Kenny hoolealused peavad otsustavatel momentidel tegema täpsemaid sööte, täpsemaid lööke. Iiri sats jõudis Kadriorus küll korduvalt lubavatele positsioonidele, kuid enamasti ei suudetud häid olukordi efektiivselt lahendada.

Levadia suureks probleemiks oli kohati Šveitsi juustu meenutav keskväli. Kohtumist alustanud Rasmus Peetson ja Juri Tkatšuk pidid seda kontrolli all hoidma, kuid nii mitmel korral ei saadud sellega hakkama.

Et Dundalk saatis positsioonirünnakut mängides Levadia kaitseliiniga enam-vähem samale joonele kolm-neli ründavat mängijat, aga Eesti tiimi keskväljast läbimurdmine Dundalkile võimatuks missiooniks ei osutunud, oligi Levadial vaja lahendada suur mure: kui Peetson ja Tkatšuk said üle mängitud, polnud Dundalkil mitte ainult rohkelt ruumi, aga ka ohtralt värava suunas tormavaid mehi, kes küll ei suutnud i-le täppi panna.

Samuti jättis Levadia puhul kõvasti soovida võimaluste loomine. Dundalki puurivaht Gary Rogers pidi küpsuseksami sooritama vaid korra, kui ta karistusalas toimunud saginas suutis ära hoida nii omavärava kui ka Levadia meeste tabamuse.

Tallinnasse oli tulnud ka korralik arv Dundalki fänne. Kokku oli neid ilmselt kuni 100. Foto: Erki Pärnaku

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Siia ilmuvad esimesel võimalusel mängijate ja treenerite kommentaarid.

7. Mis saab edasi?

Paari korduskohtumine peatakse 19. juulil Iirimaal. Mäng algab Eesti aja järgi kell 21.45. Koduliigades pole ei Levadial ega Dundalkil enne Euroopa liiga esimese eelringi lõppu ootamas ühtegi matši.