Prantsusmaa mängijad rõõmukuhjas. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpalli MM
15. juuli 2018, 19:53

VIVE LA FRANCE! Kuueväravalisest finaalist väljusid võitjatena prantslased (28)

20 aastat pärast oma esimesest maailmameistritiitlit saavad prantslased rõõmustada teise üle. Mario Mandžukici omaväravast ning Antoine Griezmanni, Paul Pogba ja Kylian Mbappe tabamustest seljatati MM-finaalis Horvaatia 4:2. 

Esimesena avas kullamatšis mänguskoori Prantsusmaa. Antoine Griezmann saatis 18. minutil karistuslöögist palli suluseisu piiril olnud Paul Pogba suunas, kuid nahkkera Manchester Unitedi meheni ei jõudnudki. Teda ennetas sellele Horvaatia poolfinaalisangar Mario Mandžukic, kes palli õnnetult omaväravasse suunas, tõustes niimoodi MM-finaalide esimeseks omatabamuse autoriks. Ühtlasi oli tegemist tänavuse MM-turniiri 12. omaväravaga (varasem rekord (6) pärines 1998. aastast). 

Pärast väravat muutus Horvaatia kordades aktiivsemaks ning nende pingutused tasusid ennast ära kümme minuti hiljem. Lahtimängitud standardolukorras leidis Domagoj Vida üles Ivan Perisici, kes vasaku jalaga palli Hugo Lloris' selja taha saatis. 

34. minutil sekkus kullamatši aga videokohtunik. Viigivärava autor Perisic blokeeris nurgalöögiolukorras Matuidi pealöögi käega ning peakohtunik Nestor Pitana määras videopildi abiga 11meetri karistuslöögi. Penaltit asus lööma Griezmann, kes ootas ära väravasuul Danijel Subašici hüppe ning saatis nahkkera teisele poole.

Teisel poolajal tekis prantslastel palju jooksuruumi, mis oli vesi Kylian Mbappe veskile. Ühe järjekordse vudimise tulemusena mängiti karistusala joonel löögile Paul Pogba, kelle esimene üritus lõpetas küll Horvaatide kaitsemüüris, kuid teine pall maandus väravavõrgus. 

Seitse minutit hiljem sahises horvaatide võrk juba neljandat korda, kui Mbappe 22meetrilt teele saadetud kauglöögiga Subašici üllatada suutis. 

Kui esmapilgul tundus, et sellega murti horvaatide vastupanu lõplikult, siis neli minutit hiljem paistis balkanlaste jaoks uuesti tunneli lõpus väike valgus. Hugo Lloris' küpsetas oma karistusalas korraliku piruka, kui üritas Mandžukicist mööda mängida, kuid sellega ebaõnnestus ning Juventuse edurivimees oma karjääri ühe lihtsaima tabamuse kirja sai. 

Seisuga 4:2 kohtumine lõppeski ning Prantusmaa krooniti teist korda oma vutiajaloos maailmameistriks. 

Prantsusmaa juhendaja Didier Deschamps (1998, 2018) tõusis kolmandaks meheks, kes tulnud maailmameistriks nii mängijana kui ka peatreenerina. Eelnevalt olid sellega hakkama saanud Mario Zagallo (1958, 1962 ja 1970) ning Franz Beckenbauer (1974, 1990). 

Mängu statistika: