Rõõmus ja tõsisem: Trump ja Putin poseerivad fotograafideleFoto: AP/Scanpix
Maailm
16. juuli 2018, 20:20

BLOGI | Putin pakkus, et USA ja Vene luureagentuurid võiksid koostööd teha, Trumpile mõte meeldis (133)

Esmaspäeval kohtusid Helsingis USA president Donald Trump ja Venemaa president Vladimir Putin. Kohtumise peateemaks kujunes USA luureagentuuride kinnitatud, ent Vene võimude poolt täielikult eitatud Venemaa sekkumine USA 2016. aasta presidendivalimistesse. Putin esitas Trumpile ka pakkumise: las tuuakse uurimine Venemaale, pakume ameeriklastele võimalust kohal olla, kui me kahtlusaluseid üle kuulame ja omalt poolt uurimisele kaasa aitame.

Trumpi julgeolekunõunik John Bolton on varasemalt öelnud, et USA ei oota kohtumiselt konkreetseid tulemusi. Riigipeade sõnavõtud jäid paljuski üsna üldsõnalisteks, rõhutades koostööd terrorismivastases võitluses.

Donald Trump koos abikaasaga saabus Soome 15. juulil Foto: Reuters/Scanpix

Trump koos abikaasaga saabus Soome juba kohtumise eelõhtul, 15. juulil. Putin jõudis Helsingisse aga kohtumispäeval, kuna osales pühapäeval toimunud jalgpalli MM-i lõputseremoonial Venemaal.

Putini saabumine kohtumispaika Foto: Robin Roots

Päev sai alguse USA ja Soome presidendi ühise hoomikusöögiga Mäntyniemis. Teadaolevalt kavatseb Sauli Niinistö tänase päeva jooksul kohtuda ka Vladimir Putiniga. 
USA ja Venemaa presidentide kohtumine leidisaset Soome presidendilossis. Ärilõunale eelnenud lühikeses esinemises ajakirjanike ees olid riigipead üksteise vastu küll viisakad, kuid mitte ülevoolavalt sõbralikud. Mõlemad rõhutasid, et neil on palju, millest rääkida.

Donald Trump ja Sauli Niinistö abikaasadega Foto: Reuters/Scanpix

Pressikonverentsi eel eemaldasid turvamehed saalist ajakirjaniku, kes teisi reportereid valjuhäälselt sõimas ja häiris ning kes hoidis käes tuumavastase loosungiga silti. Viisakatele palvetele lahkuda härra ei reageerinud ning mitu turvameest eskortisid ta konverentsiruumist minema.

Lärmakas ajakirjanik juhatati ruumist välja Foto: Reuters/Scanpix

Pressikonverentsil rõhutas Vene president korduvalt, et tema riigi valitsus ei ole kuidagi mõjutanud USA presidendivalimisi, ehkki möönis, et tema isiklikult tõepoolest eelistas presidendina Trumpi Hillary Clintonile. Kui ajakirjanik USA presidendilt otsesõnu küsis, kumba too usub, kas Venemaa presidenti või omaenda riigi luuretöötajaid, jäi Trump vastuses põiklevaks.  „Me kõik oleme süüdi,“ ütles ta. Ta selgitas, et kuuleb ühelt poolt USA luure kinnitusi, et koordineeritud küberrünnak toimus ning teiselt poolt väidab Putin nagu rauda, et Vene valitsus selle taga ei ole. Trumpi enda järeldus oli, et ta jääb küsimusi edasi esitama ning ei näe mingit mõistlikku põhjust, miks Venemaa oleks pidanud midagi sellist tegema. Venemaad ega president Putinit Trump kordagi hukka ei mõistnud.

Putin tegi aga Trumpile ootamatu pakkumise - viia Venemaa ja USA uurijad kokku, et ka Vene luure saaks süüdistuste ning kahtlusalustega tutvuda. Seda lubaks Putin teha isegi Trumpi kampaania-Venemaa seoseid uuriva eriprokurör Robert Muelleri tiimi juuresolekul. Trumpi meelest on tegemist väga hea ideega.

Putin kinkis Trumpile jalgpalli Foto: Reuters/Scanpix

Ameerika meedia on presidendi sõbralikus ja usaldavas suhtumises Putinisse kergelt üllatunud. CBS Newsi reporterid arutasid pressikonverentsi järel, et näiteks Balti riike ei maininud riigipead pressikonverentsil kordagi, küll aga kiitis Trump mitu korda kahe riigi sõjaväe häid suhteid ning Venemaa korraldatud jalgpalli MMi. Putin kinkis ameerika ametivennale ka jalgpalli, mille Trump lubas oma 12aastasele pojale Barronile, suurele jalkafännile, edasi anda. Ameerika meedia on hämmingus, et Trump näis usaldavat Venemaa presidenti samaväärselt, kui mitte enamgi kui omaenda luurespetsialiste.

19:06

Putin tunnistas muu hulgas, et soovis 2016. aasta valimistel näha just Trumpi võitu.

18:59

Pressikonverents on läbi.

Putin kinkis Trumpile jalgpalli (Reuters/Scanpix)
18:57

Ajakirjanik: kas teil on Trumpi või tema perekonna kohta kompromiteerivat materjali? Putin muigab. „Ma isegi ei tundnud teda siis! Meil oli siis riigis sadu Ameerika ärimehi, kujutate ette, et nuhkisime nende kõigi kohta midagi välja?“
Trump lisab: „Kui neil sellist materjali oleks, küllap oleksid selle juba avaldanud!“

18:55

Putin: president Trump ja mina ei näe Ukraina küsimust samast vaatenurgast.

18:54

Putin: Venemaa on demokraatlik riik. Usute, et USA on demokraatlik? Selliseid asju saab seega ainult kohtus otsustada.
Putin palus veel kord, et ka Vene võimud saaksid näha süüdistustega seotud andmeid.

18:52

Trump: imeline pakkumine Putinilt, et lubaks meie luuretöötajatel nende omadega koostööd teha.

18:51

Ajakirjanik Trumpilt: kas usute [valimistesse sekkumise osas] Putinit või oma riigi luureagentuure? Trump: ma võin vaid küsimusi esitada. Minu inimesed ütlevad, et oli Venemaa, Putin ütleb, et ei olnud. Ma ei tea, miks peaks Venemaa süüdi olema, aga ma tahaks FBI serverit näha. Mis sellega juhtus? Mis juhtus Clintoni e-mailidega?

18:49

Putin kinkis Trumpile jalgpalli: pall on nüüd teie väljakul, hr president!

18:48

Putin: olen nõus, et sõjavägedel on head suhted.

18:47

Trump: meie sõjaväed saavad väga hästi läbi, paremini, kui ehk meie riikide liidrid.

18:42

Putin pakkus, et eriprokurör Robert Mueller, kes tegeleb Vene-Trumpi seoste uurimisega, võiks saata infot Venemaale ning et Vene võimud võiksid kasvõi Muelleri tiimi juuresolekul kahtlusalused Vene ametnikud üle kuulata.

18:38

Ajakirjanik Putinilt: miks peaksime teie väiteid uskuma? Putin: kedagi ei saa usaldada! Kust te võtsite, et me üksteist usaldame? Tema seisab USA, mina Venemaa kodanike huvide eest. Nimetage üksainus fakt, mis tõestaks koostööd [Vene ja Trumpi kampaania vahel]. Totrus!

18:37

Trump: koostöö polnud võimalikki, ma ei tundnudki presidenti [Putinit].

18:35

Ajakirjanik küsis Trumpilt, kas Venemaa üldse milleski [seoses Venemaa sekkumisega valimistesse] vastutab. „Mõlemad riigid vastutavad,“ vastas Trump. „Me kõik oleme süüdi.“
„Polnud mingit koostööd [Trumpi kampaania ja Vene võimude vahel],“ korrutas Trump.

18:32

Trump avaldas lootust, et konkurentsis Venemaaga Euroopale gaasi müümises on USA edukam, kuid rõhutas, et Venemaa on hea konkurent ning et see on puhas kompliment, mitte kriitika.

18:29

Trump: usun, et hakkame tulevikus sageli kohtuma ning loodetavasti lahendame kõik probleemid, milles täna rääkisime.

Trump ja Putin presskonverentsil (Reuters/Scanpix)
18:26

Trumpi sõnul on Putinil Venemaa sekkumisest USA valimistesse „huvitavad ideed“.

18:25

Trump kinnitas, et ei kavatse meeldida meediale ja demokraatlikule parteile ja võtab pigem riski ja kohtub Venemaa juhiga, et leida rahu.

18:24

Trump: oleme näinud koostöö häid külgi. Ta tõi näitena II Maailmasõja.

18:23

"Tänan teid," sosistas Trump Putinile ning alustas oma ettekannet, öeldes, et nende kohtumine oli viljakas. Mõlemad riigipead tänasid Soomet, Putin suisa vabandas, et Helsingi elanike eluolu oma kohtumisega segasid.

Loe rohkem