MÄSS: Lyonis pidi märulipolitsei tegelema noorukitega, kes muuhulgas süütasid prügikaste.Foto: AFP / Scanpix
Jalgpall
16. juuli 2018, 18:15

Politsei pidi vandaalide ohjeldamiseks kasutama veekahurit ja pisargaasi

Prantsusmaa võidupidu nõudis kaks inimelu (5)

„Te olete ühtsuse, mitmekesisuse, lootuse, ambitsioonikuse ja nooruse võrdkujud. Vajame neid sümboleid rohkem kui kunagi varem.“ Kui Prantsusmaa armastatumaid näitlejaid Omar Sy nende sõnadega maailmameistritest jalgpallureid tänas, ei teadnud ta veel, et pühapäevane võidupidu nõuab kaks inimelu ning pöördub rahutusteks.

Esmalt surnutest. Riigi idaosas, Šveitsi ja Itaalia piiri lähistel Annecy linnas hukkus 50aastane mees, kes sukeldus MMi finaali lõpuvile järel pea ees madalasse kanalisse ning murdis kaela. 

30ndates mehe eluküünal kustus Põhja-Prantsusmaal asuvas Saint-Felixi linnakeses autoavarii tagajärjel. Vutifänn tähistas kodumaa aegade teist kuldset trofeed rooli taga nii uljalt, et kihutas vastu puud.

Ida-Prantsusmaal Frouardis jäid pidustuste käigus mootorratta alla kolmeaastane poiss ja kaks kuueaastast tüdrukut, kes said tõsiselt, ent mitte eluohtlikult viga. Mootorrattur põgenes sündmuskohalt.

Kui ülalmainitud olid pigem traagilised üksikjuhtumid, siis pealinnas Pariisis pidi peole sekkuma märulipolitsei, kaasas veekahurid ja rohkelt pisargaasi. Kohalik kell tiksus vääramatult kesköö suunas, kui Pariisi kuulsaimal tänaval Champs-Elysee'l algas vandaalide võidukäik.

Esmalt murdsid ligi 30, enamjaolt suusamaskide taha varjunud, märatsejat Publicis Drugstore nimelisse kaubanduskompleksi ning haarasid sealt näiteks veini ja šampust. Mõned neist naeratasid kangelaslikult, teised jäädvustasid rüüsteretke mobiilikaameraga, kolmandad loopisid kättejuhtuvaid esemeid politsei suunas. Pudelite ja kivide hulgas lendas ametivõimude poole ka jalgratas. 

Ühistransport suleti

Politsei, keda oli teadaolevalt Pariisi tänavatel umbes 4000, vastas pisargaasi ja veekahuriga, et peamiselt noorukitest koosnenud laamendajaid ohjata. Pisut enne südaööd proovis politsei Champs-Elysee'd, kuhu erinevatel hinnangutel oli kogunenud ligi miljon inimest, evakueerida. See päädis uute konfliktidega. Ent politsei õnneks ei läinud suurem osa prantslastest rahutustega kaasa ning nendega seotud tõsistest traumadest pole raporteeritud.

Pariisi kuulsaimal avenüül, Champs-Elysee'l vajas politsei vandaalide ohjeldamiseks ka veekahureid. Foto: EPA / Scanpix

Nagu internetis levivatest videotest nähtub, oli huligaanide eesmärk pigem linna rüüstata kui inimesi vigastada. Ühes videos keerab punt noori mehi sõiduauto katusele, et seejärel vaest masinat armutult kolkida. Oma osa said ka busside ja poodide aknad, mida lõhuti nii käte-jalgade kui ka kividega. 

Kui olukord Champs-Elysee'l ja selle lähistel eskaleerus, seiskasid linnajuhid ajutiselt kõik ühistranspordiliigid. Osa äärelinnu väisavatest bussiliinidest suleti juba finaalmängu poolajal turvakaalutlustel, sest ülemeelikud noorukid kippusid masinate katustele.

Lyonis kasutasid korravalvurid pisargaasi, et taltsutada umbes 100 noorukit, kes muuhulgas ronisid politseiauto katusele ja süütasid prügikaste. Prantsusmaa siseministeeriumi teatel arreteeriti üle riigi 292 isikut, neist 194 Pariisis. Vot sellise pöörde võttis jalgpallimeeskonna triumf.