Foto: ARNO SAAR
Liigume
22. juuli 2018, 11:00

26 asendit, 90 minutit, 40 kraadi

RBikrami joogat iseloomustatakse tavaliselt ülivõrretes: “See muutis minu elu!” või “Ma vihkan seda!”. Enamasti jäävad need, kes seda joogastiili korra proovinud, aga fänniks.

Bikrami jooga järgijate hulka kuuluvad mitmed Hollywoodi straarid, näiteks Madonna, Demi Moore, Lady Gaga ja George Clooney. Minu kõige suurem sõbranna nii vaimsel kui ka füüsilisel tasandil soovitas mul Bikrami joogat proovida umbes kümme aastat tagasi Amsterdamis. Hiljem olen reisides mitmel korral seadnud üheks eesmärgiks joogaõpingud ning käinud Bikrami stuudiotes. Olen lennanud regulaarselt Amsterdami, Rotterdami ja Pariisi, et tundidest osa võtta. Just see joogastiil on mind aidanud vigastusest, õlaoperatsioonist ja sellest tingitud seljavaludest taastuda.

Mõni aasta tagasi osalesin Tais Koh Samuil Bikram jooga vilistlaste korraldatud õpetajakoolitusel, kus 24 päeva jooksul toimus kokku 200 tundi praktilist ja teoreetilist joogaõpet. Iga päev veetsime 1,5 tundi hommikul ja sama palju õhtul stuudios higistades. Intensiivne praktiseerimine tegi kehale restardi. Seetõttu soovitatakse osaleda joogachallenge’itel, kus tunnis käiakse iga päev 10 või 40 päeva järjest. Väidetavalt aitab 40 päeva praktiseerimist murda kehas negatiivsed harjumused ja blokeeringud.

Elus guru

Bikrami joogat iseloomustades ei saa üle ega ümber stiili loojast Bikram Choudhuryst, kes on omanimelise joogastiili loomisega kogunud nii pooldajaid kui ka vaenlasi. Indiast pärit mees lahkus Ameerikasse 70ndatel pärast oma guru Bishnu Ghoshi surma. Mulle oli üllatuseks, et Bikram elab – olin harjunud mõttega, et jooga on iidne tarkus ja kõik suured gurud ammu surnud. Härra Choudhury aga koolitab intensiivselt joogainstruktoreid ja naudib täiel rinnal elu.

Bikrami jooga eripära, kuumus, lisandus Choudhury tundidesse juhuse kaudu. Jaapanis, kus ta algselt õpetas, oli talvel külm ning ta kasutas ruumi soojendamiseks puhureid. Äkitselt muutusid õpilased paindlikumaks, saunatemperatuur suurendas inimestes eufooriatunnet ja puhastusprotsessi.

Igavuse jooga

Seda võiks nimetada igavuse joogaks, sest iga kord tehakse 90 minuti jooksul läbi täpselt samad 26 harjutust. Lihtsuses peitub aga võlu. Keha vajab, et tema eest hoolitsetakse, ja seetõttu võib Bikrami joogat võrrelda igapäevase hambapesu või duši all käimisega. Bikramisse valitud hatha jooga harjutusteseeria töötab iga kehaosaga ning annab siseorganitele, veresoonkonnale, liigestele ja musklitele kõik, mida need vajavad, et keha oleks terve ja funktsioneeriv. Kui lisada veel 40kraadine temperatuur ja 40protsendiline õhuniiskus, saavutatakse nii harjutuste intensiivsus kui ka soojendatud lihased.

Minu joogapäevik: 10 päeva stuudios

Amsterdam. Stuudio, kus annab tunde minu sõbranna ja lemmikõpetaja Robin Parr, kes praktiseerib iga päev Bikrami joogat.

Esimene päev

Hakkan higistama kohe, kui olen ruumi sisenenud. Tund algab hingamisharjutustega, mis on mõeldud soojenduseks ja vere ringlema panemiseks, kuid minu võtavad juba suhteliselt läbi. Puhkan umbes neli korda esimese poole tunni jooksul, sest pea kakkab ringi käima ja kardan kokku kukkuda.

Hingan kergendunult, kui algavad harjutused maas. Harjutused öeldakse järjest ette – aega mõelda ega ringi vaadata ei ole. Robotlik “teen kõik, mis ütlete, kui ma tunni lõpuks ellu jään!”. Selili puhkama, harjutus, selili puhkama, uus harjutus... Tunni lõpus laman selili, käed kõrval, peopesad taeva poole, ja mõtlen, kuidas keha maha rahustada. Higi jookseb, retuusid ja rinnahoidja on higist märjad, matti katvast saunalinast saab higi välja väänata. Tõusen, jalad vaevalt kannavad.

Teine päev

Jalad on eilsest trennist valusad. Tundi annab stuudio omanik, keskealine naine. Vaatan ta keha tunni ajal mitu korda – midagi üleliigset seal kindlasti ei ole, pigem on midagi puudu. Kondid on, nahk on, lihaseid ka natuke, suur naba, naiselik pehmus on puudu.

Tund on kergem kui esimene kord. Naine tuletab meelde harjutuste ajal hingamist – sellest on kõvasti abi. Tõesti, kui keha saab piisavalt hapnikku, ei lähe pilt nii kergelt kaduma ja suudan harjutusi kaasa teha. Väljakutse saabub teises osas. Naine ütleb, et ärge andke endale võimalust poole peal lõpetada, võtke seda kui sünnitust. Mõtlen sünnitamisele ja kardan. Tunni lõpp – kõik tuksub. Laman matil ja katsun keha rahustada. Tundub võimatu.

Kolmas päev

Asun ukse juures ja saan lisaõhku, kui keegi sisse-välja käib. Muidu ei ole tunni ajal lubatud ruumist lahkuda. Püstiharjutused saavad kiiresti läbi, imestan, et täna nii kerge on. Tasakaal läheb paremaks. Vaatan kella, 20 minutit veel. Asanate vahepeal puhkeasendis matil lamades ja südamelööke kuulates tulevad silme ette kujutluspildid koridorist, kus keegi metallsaabastega jookseb, või pesupesijast, kes metallpalil pesu pesta rühib. Naeratan, muidu midagi üleliigset teha ei jõua. Viimane hingamisharjutus ja selili puhkama. Süda tuksub kõvasti, aga ei krudise ega ähvarda lõhkeda. 

Neljas päev

Rahvast on vähe ja ma saan valida, kuhu oma mati ja rätiku laotan. Ukse pool teeb tundi kaasa esimesest klassist tuttav õpetaja. Ta on osav ja inspireeriv. Kui meie lamame selili ja toome põlve keha juurde, siis tema keerab jala mõneks ajaks kaela taha. Tunnen, et higistan vähem kui eelmistel kordadel.

Lihtne valem – mida rohkem rahvast, seda tugevam on energia ruumis. Üleeile lugesin kokku, 41 joogatajat. Tund lõpeb, konstateerin. Midagi rabavat selles ei olegi. Laman matil, täheldan, et süda ei peksa. Keha tuikab. Tähelepanek – kui rohkem higistada, saab rätik märjaks ega ole libe. Kuiva rätiku peal on raskem kolmnurgaasendit võtta.

Viies päev

Noorem Hollandi naine annab tundi. Proff. Akna all Jaapani naine paindub hästi ja aitab mind oma kohaloluga. Süda krudiseb jälle lõpus puhkamise ajal. 

Kuues päev

Robin, kallis, annab tundi. Üks tugevamaid õpetajaid. Natuke nalja ja palju tööd. Tal on eriline anne olla harjutuse ajal minuga samades kohtades. Tema sõnad, minu keha. Koostöö.

Seitsmes päev

Teen kõik kaasa. Ei midagi erilist.

Kaheksas päev

Üks mu lemmikõpetajaid annab tundi. Tunni ajal ei tohi õpetaja füüsiliselt õpilast korrigeerida. Tema aga mind parandas ning olen tänulik. Saan paar korda kiita ja ühe vihje, kuidas asendit paremaks muuta. Pärast tundi joon pool liitrit vett, mille olen Saaremaa vee nimelises reliikvias kaasa võtnud.

Üheksas päev

Saal on pooltühi – ruumi on vabalt, samas energia kohati “passib”. Asetan veepudeli peegli juurde, kuigi tean, et tunni ajal ma ei joo. Panin juba eile tähele, et mu jalad on tunni ajal külmad. Täna on üldse natuke külm, kuigi ruumis on 42 kraadi sooja! Süda teeb parmupilli häält. Tund saab kiiresti läbi.

Kümnes päev

Eile õhtul venitasin vasaku külje ära, nüüd on valus ja teen küljepainutusi ettevaatlikult. Tunni lõpus selili puhates rahustan keha aeglaselt hingamisega maha. Laman rätikul veeloigus ja olen liigutatud. Pisarateni. Bikrami järgi peaks keha pärast kümnendat tundi aru saama, mis toimub. Keha higistab, aga peamine ülesanne on nüüd midagi muud kui võidelda kuumuse ja hapnikupuudusega. Huvitav on!

Fakte Bikrami joogast

* Praktiseeritakse tavalisest soojemas ruumis (40 kraadi). Soojus aitab kehal minna sügavamale asendisse ning higistamine toetab jääkainete väljutamist.

* Tund kestab 1,5 tundi. Igas tunnis tehakse 26 asanat ehk joogaasendit, mis tugevdavad südant, parandavad painduvust ja tasakaalu.

* Vanuselist ülempiiri ei ole, kuid alla 18aastastele ei soovitata.

* Bikrami jooga on efektiivne ja maailmas armastatud joogastiil.

* Eestis avati esimene Bikrami jooga stuudio sel kevadel. Info tundide kohta Tallinnas www.bikramyogatallinn.com.

Allikas: 10/2015 Tervis Pluss.