Karsten Richardti masin pärast 1996. aastal Soome MM-rallil toimunud õnnetust.Foto: Twitter
WRC
27. juuli 2018, 15:28

ÕL JYVÄSKYLÄS | Soome ralli surmavad õnnetused: auto üle kontrolli kaotanud hobipiloot ja hüpe valele poole (1)

Soome MM-ralli algas eile õhtul Jyväskyläs sõidetud Harju linnakatsega, mis on ühe mehe rallihobile andnud unustamatu hoobi.

1996. aastal kaotas liiga kiiresti kurvi siseneda üritanud Karsten Richardt oma masina üle kontrolli ning auto sõitis pealtvaatajate sekka. Kümnete kergemalt ja raskemalt vigastatute kõrval - politsei sõnul oli nende seas ka lapsi - hukkus kokkupõrkes autoga 45aastane belglane Ludo Briers.

"Olime treeninud Harju kiiruskatset kuus korda ning puhkasime enne ralli algust ennast korralikult välja," ütles ralliga hobi korras tegelenud Richardt vahetult pärast juhtunut.

Kuus kuud kestnud uurimise tulemusena ei saanud Richardt ega ka tema kaardilugeja Ole Frederiksen karistada, sest uurijate hinnangul oli tegemist äärmiselt õnnetu õnnetusega.

Aasta pärast Soomes juhtunut kuulis Richardt lõpuks, et teda ei peeta ka Belgias õnnetuses süüdi. Ta meenutas paar aastat tagasi Taani meediale: "Olime Suurbritannia MM-rallil testimas, kui see avarii tõttu peatati. Ole läks kontrollpunkti uurima, mis juhtus, mina jäin autosse.

Järsku kuulsin kedagi inglise keeles ütlemas: "Mine räägi temaga, lihtsalt räägi temaga." Keegi koputas mulle seejärel akna peale ning ütles: "Ma tahtsin teiega kohtuda. Olin üks neist, kes sai Soomes väga raskelt vigastada ning surma saanud mees oli mu sõber.

Tahtsin teile lihtsalt öelda, et keegi pole teie peale vihane. Võite Belgiasse isegi rallit sõitma tulla. Kõik tunnevad teile kaasa,"" meenutas Richardt Walesis peetud jutuajamist. "Mul hakkasid pisarad voolama," lisas ta.

Muide, ka 1995. aastal juhtus Soome rallil hukkunuga lõppenud õnnetus. Enne võistlejaid rada läbivat kontrollautot juhtinud Bruno Thiry ajas alla naise. Pealtnägija on rääkinud, et umbes 20aastase naise surmaga lõppenud õnnetuse põhjustasid nii tähelepanematus, publiku vali lärm, ülitihe vihmasadu kui ka kontrollauto leebe hääl.

"Nullauto sõitis ning neli pealtvaatajat jalutasid tee peal. Kolm poissi hüppasid paremale, aga üks tüdruk hüppas vasakule. Thiry keeras samuti vasakule..." sõnas üks pealtnägija.

Lisaks pealtvaatajatele on Soome rallil elu kaotanud ka sportlased. Näiteks on meie põhjanaabrite juures toimunud õnnetuste tõttu manalateed läinud Reijo Nygren ja Seppo Jämsä.