Filipiinid vs Austraalia. Foto: ABC Grandstand/Twitter
Korvpall
19. juuli 2018, 16:31

Korvpalliajaloo karmimaid kaklusi: 13 mängukeeldu, sadu tuhandeid trahve

Manila spordihalli korvpalliplatsil läksid 2. juulil asjad käest. Kohalikud filipiinlased algatasid MM-valiksarja kohtumises Austraalia vastu massiivse kakluse, mis päädis kokku 13 mängija mängukeelu ning sadu tuhandeid väärt trahvidega.

Eelnimetatud matšis läks madinaks kolmanda veerandaja keskel. Kui olukord oli maha rahunenud jäi filipiinlasi väljakule kolm ja austraallasi viis. Mäng jätkus, kuniks võõrustajatel jäi platsile vaid üks pallur ning nõnda kohtumine lõpetati.

Intsident algas sellest, kui Filipiinide tagamängija Roger Pogoy põrkas kokku Austraalia vanameistri Chris Gouldinguga.

„Tahan, et seda poleks juhtunud, kuid kui su meeskonnakaaslast lüüakse tagant pähe, siis ei jää muud üle,“ kommenteeris Filipiinide NBA kogemusega pallur Andray Blatche, kes oli kakluse üks algatajaid, juhtunut.

Veidi hiljem mängumees vabandas: „Tahan oma meeskonnakaaslaste ja Austraalia tiimi ees andeks paluda. Mul on pisipoeg, kellele ma selline eeskuju kindlasti olla ei taha. Mäng oli väga tuline ja tunded keesid üle.“

Siiski ei lükanud austraallased kogu süüd võõrustajate kraesse. „Oleme juhtunu pärast väga nördinud. Oleme pettunud, et asjad kontrolli alt väljusid ning meil selles oma osa oli,“ ütles Austraalia korvpalliliidu juht Anthony Moore.

Täna määras Rahvusvaheline korvpalliliit (FIBA) asjaosalistele karistused.

Filipiinide alaliidul tuleb välja käia 215 000 ja austraallastel 86 000 eurot. Lisaks peavad filipiinlased järgmise mängu pidama suletud uste taga ning neil kehtib kolmeaastane katseaeg.

Peatreenerile Vincent Reyesile määrati ühe mänguline keeld ning 8600 eurot trahvi, abitreener peab kõrvale jääma kolmest matšist.

Matši kohtunikud Ahmed Al Bulushi, Hatim Alharbi ja Paul Skayem eemaldati tippsüsteemist, mis tähendab, et nemad enam FIBA mänge vilistada ei tohi.

Ühtekokku määrati mängukeelud 13 mängijale, neist 10 filipiinlastele ja 3 austraallastele. Kõige karmimalt karistati Calvin Abuevat, kes peab vahele jätma koguni kuus matši.

Kõik trahvisummad lähevad FIBA heategevusprogrammi „Basketball for Good“.

Filipiinlaste karistused:

Japeth Aguilar (1 mäng)

Matthew Wright (1)

Terence Romeo (3)

Jayson Castro William (3)

Andray Blatche (3)

Jeth Rosario (3)

Roger Pogoy (5)

Carl Cruz (5)

Jio Jalalon (5)

Calvin Abueva (6)

Abitreener Joseph Uichico (3)

Peatreener Vincent Reyes (1 mäng + 8600 eurot)

Filipiinde korvpalliliit (215 000 eurot + 3aastane katseaeg)

Austraallaste karistused:

Chris Goulding (1 mäng)

Thon Maker (3)

Daniel Kickert (5)

Austraalia korvpalliliit (86 000 eurot)