Colin Kaepernick (paremal) ja Eric Reid USA hümni kuulamas.Foto: AP/Scanpix
NFL ameerika jalgpalli liiga
21. juuli 2018, 17:04

Hümni ajal põlvele laskumine pani Donald Trumpi taas säutsuma (12)

USA spordimaailmas jätkuvad arutelud 2016. aastal alanud protestiaktsiooni üle, kus sportlased rahvushümni ajal ühele põlvele laskuvad. Kõik sai alguse 2016. aastal, kui ameerika jalgpallur Colin Kaepernick soovis tähelepanu suunata USA politsei brutaalsele ja rassistlikule käitumisele. See ajas aga endast välja president Donald Trumpi.

Kaepernicki algatus levis üle riigi ka teistele spordialadele. Ainuüksi ameerika jalgpalli profiliigas ehk NFLis on hümni ajal põlvele langenud enam kui 200 sportlast. Mullu septembris andis Trump klubide omanikele teada, et kõik protesteerijad tuleks vallandada.

President pole teemat siiani unustanud ja nüüd tuli ta Twitteris välja uue plaaniga: esimest korda põlvele laskumise järel tuleks jalgpallur mängust eemaldada, teistkordse protestiaktsiooni järel peaks jalgpalluri terveks hooajaks NFList eemaldama ja palgata jätma!

30aastane Kaepernick lahkus 2017. aasta märtsis San Francisco 49ersist ja pole pärast seda uut tööandjat leitud. Kuigi tema oskusi mängujuhina hinnatakse kõrgelt, siis ilmselt ei julge ükski meeskond teda just protestiaktsioonide tõttu palgata. NFLi klubidel on palju fänne, kes ei Kaepernicki käitumist heaks ei kiida.  

Colin Kaepernicki aktsioonil on ka palju poolehoidjaid. Foto: USA Today Sports / Scanpix