Ida-Viru tantsib Video: Aldo Luud
ÕL TV | Õhtuleht
21. juuli 2018, 20:47

ÕL VIDEO JA FOTOD | Ida-Viru tantsib Metsatöllu saatel nii kõrgel pankrannikul kui ka kaevanduskäigus (5)

Naerukajakad lustivad nii, et naer kajab üle Päite panga. Meri loksub nii uniselt, et 41 meetri kõrguselt vaadatuna on selle liivakud ja kiviribad selgelt näha. Pangal käib seevastu paras möll, sest idavirukad on tantsuhoos.

Varahommikust saadik on Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva puhul tantsu löödud Jõhvi Jõhvikapromenaadil, Toila-Oru pargi lossiplatsil ning Toila SPA treppidel.
Päite panga järel kihutab Seiklusmaa Ida-Viru noorte tantsutrupp „Viis tähte“ Metsatöllu loole „Oma laulu ei leia ma üles” sätitud tantsu esitama Sillamäe treppidele, Eesti pikimale mererannale Narva-Jõesuus, Narva Linnusesse festivalile Baltic Sun ning Kreenholmi manufaktuuri alale. See on kõigest laupäevane pingutus.

Pühapäeval ootab tantsijaid ees reis marsruudil Aidu sõudekanal-Kiviõli Seikluskeskus- kaevandus Eesti Kaevandusmuuseumis-Kauksi rand-Kohtla-Järve kultuurikeskus.

Kogu ettevõtmine sai tõuke Eesti tantsuinimeste ideest luua EV 100 raames suurprojekt „Eesti tantsib“. Ida-Viru, mis uhkustab ägedate vaadetega ning nimetab end seiklusmaaks, võttis nädalavaheusega läbi tantsida kõik kohalikud ikoonilise tähendusega vaated. Tantsule palutakse kõik inimesed, kes vähegi juhtuvad läheduses viibima.

„Mis te seal seisate, tulge tantsima,” ergutasid tantsijad inimesi, kes Toila-Oru pargis pahaaimamatult hommikust jalutustiiru tegid. Nood sulnid patseerijad murdusidki ja seadsid end tantsijate sekka. Jõhvikapromenaadil liitus tantsijatega aga terve seltskond naiskodukaitsjaid, kes olid parasjagu rattamatkal.

Tantsuhuvilisi leidus igal pool, kogunisti inimtühjal Päite pangal. Narva linnusest, kus omakorda lustib festival Baltic Sun, kõnelemata.