Vastamata kõne Samoast, mille suunakood on +685.Foto: ekraanitõmmis / Twitter
Eesti uudised
23. juuli 2018, 10:28

Eesti politsei hoiatab! Vaikse ookeani saareriigist tehakse petukõnesid (60)

Viimastel päevadel on paljud Eesti inimesed saanud kõnesid Samoa saareriigist, mida ei tasu vastu võtta, rääkimata tagasihelistamisest. „See arve, mis hiljem saate, ei meeldi teile,“ hoiatas Põhja prefektuuri prefekt Kristian Jaani.

„Sellelt Samoa numbrilt tuli eile/täna öösel kõnesid paljudele Eesti numbritele. Ärge vastu võtke ja kindlasti ärge helistage tagasi. See arve, mis hiljem saate, ei meeldi teile. Tegemist petukõnega, millele tagasihelistamine päädib kalli arvega,“ hoiatas Jaani Twitteris.

Elisa suhtekorralduse spetsialist Marge Sillaots ütles Õhtulehele, et ka Elisa kliendid on saanud Samoalt spämkõnesid: „Panime kõnealustele numbritele blokeeringu, et tulevikus taolisi kõnesid välistada. Kokku piirasime ligi 20 Samoa suunakoodiga telefoninumbrit."

„Samoast tehti Tele2 võrku kõnesid perioodil 21.07-23.07 (k.a) umbes 60 – need on need kõned, millele vastati," ütles Tele2 kommunikatsioonijuht Kertu-Kätlin Käis.

„Kui inimene on taolisele kõnele vastanud või tagasi helistanud, siis kindlasti tasub oma jooksva kuu saldol edaspidi täpsemalt silma peal hoida."

„Kui klient avastab kummalisi väljaminekuid oma kõnearvestuses, peaks sellest kindlasti teada andma oma operaatorile," lausus Käis.

Telia riskijuhtimise osakonna juhataja Andreas Meisteri sõnul tulid esimesed kõned suunakoodiga +685 pühapäeva öösel vastu esmaspäeva. „Telia soovitab sellistesse kõnedesse ja sõnumitesse, kus palutakse tundmatule välismaa numbrile tagasi helistada või teavitatakse ootamatust võidust, suhtuda äärmiselt skeptiliselt. Kindlasti tuleks enne tundmatule välismaa numbrile tagasi helistamist hoolikalt mõelda, eriti juhul, kui kõnet välismaalt oodata ei ole. Samuti ei ole soovitatav selliseid kõnesid vastu võtta," toonitas Meister.

Elisa, Telia ja Tele2 soovitavad klientidel selliste kõnede puhul teavitada operaatorit, et oleks võimalik kiiresti reageerida ning blokeerida taolised numbrid.

Esmaspäeva keskpäeva seisuga on Elisale teada, et kõned ei tule mitte ainult Samoalt, vaid juba on ka täheldatud kõnesid Nauru ja Tonga suunakoodiga numbritelt.

„Kui kõnet välismaalt oodata ei ole, siis ei maksa vastata tundmatult numbrilt tulnud vastamata kõnele, eriti kui helistaja on nimme lasknud telefonil vaid mõni hetk kutsuda," soovitas PPA pressiesindaja Maria Gonjak.

„Aastaid on üks levinuimaid petuskeeme olnud vastamata kõnede tegemine välismaa numbritelt, millele tagasi helistades võetakse helistajalt mitmekordset tariifi."

Kui enamus inimesi ei langenud petukõnede ohvriks siis Tiina (nimi muudetud) sai just sellega hakkama. „Ma ei mõelnud väga selgelt, olin kuus tundi päikese käes olnud," ütles ta Õhtulehele.

„Mul on hästi rahvusvaheline tutvuskond, korra või paar korda kuus tuleb ikka rahvusvaheline kõne.”

„Hästi saab praegu noomida, et ärge võtke võõrastelt vastu, aga kui sul ei ole kõik numbrid üle tulnud uude võrku, siis sa võtad vastu lootuses, et see on su tuttav välismaalt," selgitas Tiina.

Tehnilise Järelvalve Amet teatas, et tegu on üldlevinud petuskeemiga. „Üks levinumaid mobiiltelefonikõnede petuskeeme töötab nii, et helistajaks on välisvõrgu telefoninumbriga seotud arvuti, mis valib automaatselt telefoninumbreid ja katkestab kõne enne, kui seda jõutakse vastu võtta."

„Kui sellise vastamata kõne saanud inimene helistab tagasi, pannakse tema kõne ootele ja lastakse samal ajal nt muusikat, loetakse mingisugust teksti või on telefonis vaikus seni, kuni tagasihelistaja taipab, et kõnele reaalne inimene ei vastatagi. Samal ajal on aga kõne tasustatud rahvusvahelise tariifiga."

Selliseid petukõnesid said ka Indrek Tarand ja koomik Peeter Oja, kes jagasid oma kogemust Facebookis.

Elisa telekomiteenuste valdkonna juht Mailiis Ploomann ütles Õhtulehele, et oma infot internetis jagades tuleb olla ettevaatlik: „Spämmkõnede puhul kasutatakse andmebaase, kuhu info koguneb veebis enda andmete jagamisest. Mida vähem oma numbrit välismaa ning ka osade kodumaiste veebilehtede juures jagada, seda parem. Alati tasuks enne numbri jagamist mõelda, kas firma, kuhu enda number teada antakse, on piisavalt usaldusväärne."

Samoa petukõnede eest panid hoiatuse välja ka Politsei- ja Piirivalveamet ning Keskkriminaalpolitsei: