Saksamaa Liitvabariigi relvajõudude sõduridFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
23. juuli 2018, 11:14

Eesti kaitseministeerium: „Ajateenistus tuleb Eesti kodanikel jätkuvalt läbida Eestis.“

Kas Bundeswehris võivad tulevikus teenida ka eestlased? (21)

Saksa parlament on avaldanud, et võib Bundeswehri personaliprobleemide tõttu hakatata teenistujaid värbama teistest Euroopa Liidu maadest. 

Läinud aastal jäi  Saksamaa Liitvabariigi relvajõududes täitmata 21 000 ametikohta, kirjutab The Times. 

Nädalavahetusel kinnitas Saksa kaitseministeerium, et kavatseb tulevikus palgata Bundeswehri kohtade täitmiseks inimesi väljaspoolt riiki. „Bundeswehr kasvab. Selleks vajame kvalifitseeritud personali,“ sõnas kaitseministri Ursula von der Leyeni kõneisik.

Veebruaris kirjutas Deutche Welle, et Saksamaal on suuri probleeme, et täita oma kohustusi NATO ees. Muret tekitas tankide puuduset juhtida  2019. aastast Venemaa-vastaseid kiirreageerimisjõude (VJTF). Teadaolevalt oli aasta alguse seisuga Münsteris asuval üheksandal tankibrigaadil vaid 9 töökarras Leopard 2 tanki, kuigi lubatud oli 44 soomukit. Jalaväe soomusmasinaid oli Bundeswehril kõigest 3, vaja olnuks aga 14. Ministeeriumi dokumendis oli kirjeldatud olukorra põhjuseks toodud varuosade puudus, kõrge hind ning sõidukite hooldamiseks kuluv aeg. 

Samuti öeldi, et sõjaväel on puudus öise nägemise seadmetest, automaatsetest granaadiheitjatest, talvistest riietest ning kuulivestidest.

Eesi ajateenistuse kutsealustele ei muuda Saksamaa idee aga mitte midagi. „Ajateenistus tuleb Eesti kodanikel jätkuvalt läbida Eestis, siin on tegu põhiseadusliku kohustusega,“ ütles Õhtulehele kaitseministeeriumi strateegilise kommunikatsiooni pressiesindaja Roland Murof.

Esiplaanil Saksamaa kaitseminister Ursula von der Leyen Foto: Reuters/Scanpix