13 000 HEKTARIT: Ljusdalis on suurim põleng Rootsis, mida püütakse kustutada lennukite abiga.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
23. juuli 2018, 13:15

Rootsi vaevleb metsapõlengutes: kõikjalt Euroopast tõtatakse appi (10)

Eile lõuna ajal leegitses Rootsi ajaloo suurimates maastikupõlengutes mets 74 paigas. Neid põhjustas laupäeval varasematele lisaks raju äikesetorm, kui välgud sähvisid mõnel pool 3400 korda tunnis. Samuti valitseb põlengualadel tugev ja alatihti suunda muutev tuul. Leekide teelt on evakueeritud sadu inimesi.

Varasemad saabujad olid Prantsusmaalt ja Itaaliast tulnud kustutuslennukid. Prantslased lisasid senistele lennukitele laupäeval veel kaks ja Saksamaalt tuli viis kustutuskopterit. Laupäeval jõudsid Rootsi oma varustusega ka 139 Poola päästetöötajat, kes läksid eile õhtupoolikul Härjedalenis möllavat tulekahju kustutama, kirjutab Aftonbladet. Teel sinna seisid mitmes kohas maanteeservas inimesed, kes lehvitasid Rootsi ja Poola lippu. Tulekul või juba saabunud on ka Leedu, Norra, Saksamaa ja Taani tuletõrjujad oma seadmetega. Prantsusmaalt on oodata 60-liikmelist päästerühma, kes on koolitatud kustutustöödeks eriti raskel maastikul. Paar tuhat rootslast on tulnud juba kutselistele päästjatele juba vabatahtlikult appi ning ka sõdureid on saadetud nende soovil kustutustöödele.

Aina uued põlengud 

Eelmise nädala keskel oli Rootsi saatnud abipalveid peaaegu kõigile Euroopa Liidu liikmesriikidele, sest kuigi vahepeal saadi mõnest põlengust jagu, on uusi juurde tulnud. Näiteks Härnosandi vallas puhkenud tulekahju ähvardab juba olulist riigimaanteed  E4, mis algab Soomes Torniost ja lõpeb Stockholmis.

Aftonbladeti kinnitusel on suurimad ja raskemini kustutavad põlengud Gävleborgis, Jämtlandis, Dalarnas, Norbottenis ja mitmel pool mujal Kesk-Rootsis. Halb on olukord Ljusdaleni vallas, kus maastik lõõmab tohutul alal, 13 000 hektaril. Rootsi raadio väitel pole nii suurt tulekahju varem Rootsis nähtud.Tuli jõudis ka Älvdaleni Trängsletis kaitseväe harjutusväljakule, kuhu päästjad ei pääse – nimelt võib seal maas vedelda lõhkekehi, mis pole plahvatanud jäänud. 

Soomlased oma põlengutega hädas

Yleisradio uudisteportaal kirjutab, et soomlased ei saanud appi minna. „Oleme hädas oma põlengutega Lapimaal,“ ütles siseministeeriumi esindaja. Eile saadi osa neist siiski ustutatud. Venemaalt Soome tunginud Raja-Joosepi ja Salla kandi metsapõlengutel tehakse järelkustutamist ja seal tegutsenud kaks kopterit saadeti mujale abiks. Lapimaal ja sellega piirnevatel Venemaa aladel on tulnud vihma ja on oodata uusi sadusid, mis peaks kergendama tulekahjudest jagusaamist nii siin- kui ka sealpool piiri.

Tõsi, Soome viimane pikk ilmaennustus kõneleb, et tohutu kuumus jätkub riigis veel vähemalt kümmekond päeva, ja temperatuur tõuseb taas üle 30 plusskraadi.

Mujalt Euroopast saabuva abi koordineerimise on võtnud enda hoole alla Euroopa Komisjon. „Euroopa Liit seisab rootslaste kõrval nende hädas,“ kinnitab Euroopa Liidu humanitaarabi ja kriisijuhtimisega tegelev komissar Christos Stylianides Deutsche Wellele. „Meie kodanikud ootavad Euroopa Liidult häda korral igakülgset abi.“

Nädalalõpul sadas Rootsis mitmel pool vihma. „Ma ei usu, et sellest oli suurt abi,“ ütles meteoroloog Anna Hjelmstedt Dagens Nyheterile.