Gheorghe Cretu. Foto: Martin Ahven
Võrkpall
24. juuli 2018, 13:40

Gheorghe Cretu: spordis lähed võitma, mitte teise koha kaudu edasi pääsema (1)

Eesti võrkpallikoondis alustas pühapäeval ettevalmistust EM-valiksarjaks. Kuigi kolmikust Eesti-Läti-Iisrael pääseb parema õnne korral Vana Maailma tšempionaadile kaks paremat, ei taha peatreener Gheorghe Cretu sellele lootma jääda.

"Spordis lähed sa alati võitma, mitte ei hakka lootma teise koha kaudu edasipääsemist. Pealegi, võrkpallis, nagu ka teistel aladel, võib alati kõike juhtuda, mistõttu tulebki endast alati maksimum anda," sõnas rumeenlasest juhendaja. 

Varasemate tulemuste põhjal ei peaks kumbki meeskond Eestile suurt peavalu valmistama, kuid võrkpalli mängitakse siiski väljakul, mitte paberi peal. Seetõttu ei maksagi Iisraeli kahe aasta tagused tulemused - jäädi Euroopa liigas eelviimaseks, Eesti võitis samal ajal Maailmaliiga kolmanda tugevusgrupi - praegu enam midagi. 

"Meie koondis on viimase viie aasta jooksul metsikult edasi arenenud. Praegune ja tollane koondis on sisuliselt võrreldamatud. Sama kehtib ka Iisraeli kohta. Seda, millised nad praegu on, näeme alles kontrollkohtumistes. Neil oli head mängijad kõvades liigades. Kindlasti ei alahinda ma neid," sõnas juhendaja. 

Teiseks sinilõvide vastaseks on Läti koondis, kelle peatreener Avo Keel meie rahvusesindust läbi ja lõhki tunneb. Kas seetõttu tuleb tagatubades nüüd ajusid ragistada, et kuidagigi Pärnu võrkpalliklubi treenerit üllatada?

"Ma ei keskendu vastastele või nende üllatamisele," oli Cretu kärme vastus. "Mind huvitab enda meeskonna mängupilt. Tahan, et muutuksime stabiilsemaks ega üheski mänguelemendis - servil, vastuvõtul, rünnakul - ära vajuks. Tänapäeval ei pea olema enam kusagil sündinud, et vastastest midagi teada. Infoajastul on kogu materjal ju paari hiireklõpsuga saadaval. Enam ei pea videopilti tikutulega taga otsima."

Lahingusse uute sõdalastega

Võrreldes kevadiste mängudega on peatreeneril kasutada eelmisel suvel põhiraskust kandnud Ardo Kreek ja Andrus Raadik. Lisaks on taas treeningutel suve alguses operatsioonil käinud Andres Toobal. 

"See on väga oluline, et need mehed tagasi on. See annab kambale väga palju juurde, vahet pole, kas nad mängivad või mitte," leidis Cretu. Lisaks pole tema sõnul hullu sellest, et Raadik vahepeal kolm kuud võrkpalli kättegi pole võtnud. "Loomulikult pole see ideaalne olukord, aga meil on veel neli nädalat aega. Pealegi, sa ei unusta suvega ära seda, mida oled terve elu teinud."

Nii sai leevendust ka koondise nurgaründajate kriis, mis suve hakul pärast Raadiku, Martti Juhkami ja Keith Puparti loobumist tekkis ning mille tõttu Oliver Venno uuel positsioonil rabelema pidi. 

Lisaks Raadikule on nurgasektsioonis palle maha löömas Robert Täht ning Kristo Kollo. Uute meestena on valikmängudeks koondise silmapiirile tõusnud Albert Hurt ja Stefan Kaibald, kes puksisid (ajutiselt) välja Rauno Tamme ja Karli Alliku. 

"Albert ja Stefan näitasid ennast B-koondise juures väga heast küljest ja tahtsin neile võimaluse anda. Küll ei tähenda see, et teiste meeste jaoks on koondiseuks edaspidi suletud," selgitas Cretu. 

"See grupp on imelise kambavaimuga ja noortel on siia väga lihtne sisse sulanduda. Koondise põhituumik on väga kaua koos olnud ja trennis ei pea ma mõnikord enam midagi ütlemagi, sest nad mõistavad ise, kuidas asju parandada. Sellises pundis on kindlasti kergem areneda," sõnas peatreener lõpetuseks.