"Puuduta mind!"; Setomaa kuninganna Piret Torm-Kriis; Anu Saagim; Sirje PresnalFoto: Tiit Tamme
Inimesed
27. juuli 2018, 15:24

Vaata saadet „Puuduta mind!“ igal neljapäeval kell 18 Õhtulehe veebist ja Facebookist!

VIDEO | „Puuduta mind!“ 36. saade | Külas käis Setomaa kuninganna Paaba-Palaga (8)

Igal neljapäeval kell 18 kostitame sind põneva veebisaatega "Puuduta mind!", kus külalisteks on nõiad, šamaanid, ravitsejad, ufoloogid, haldjad, elukunstnikud, teadlased, koolitajad, hüpnotisöörid ja paljud teised põnevad persoonid. Müstilistele teemadele spetsialiseerunud Õhtulehe ajakirjaniku Sirje Presnali ja Õhtulehe veebi loovjuhi Anu Saagimi 36. saate külaliseks oli Seto ülemsootska Piret Torm-Kriis ehk Tormi Piret ehk Paaba-Palaga (54). 

Ülemsootska Piret Torm-Kriis rääkis saates seto keeles ja oli loomulikult kenasti ka rahvariietes. Juba 4. augustil on Seto kuningriigi päev, mis on muuseas ainus päev aastas, kui saab legaalselt handsat müüa. 

Uurisimegi kuningannalt, millised on Setomaa rituaalid, kas seal harrastatakse ka nõiakunsti, miks setod hirmsasi pidutseda – laulda ja tantsida armastavad, millal nad siis tööd teevad ja mis imenipiga nad kõigest hoolimata nii rikkad ja rõõmsameelsed on. 

Piret Torm-Kriis ehk Paaba-Palaga on lisaks veel ka tantsija ja tantsutreener ning Eesti swingtantsuliidu juhatuse liige. Tegus naine on nelja lapse ema. 

Ta on tantsutrupi Modus asutaja ning kunstiline juht ja peatreener alates 1984. aastast, tema tantsutunnid toimuvad Värskas ja Tallinnas. Ise on naine pärit Petserimaalt, aga elab Tallinnas. 5. augustil, 2017 toimunud Setu kuningriigi päevadel valiti ta ülembsootskaks.

Millised lubadusi jagas ülemsootskaks valitud Piret?

Setomaalt Pööni külast pärit Torm-Kriis soovis oma ülemsootska-aastal tõsta rohkem au sisse seto keele pruukimist nii igapäevases argielus, kui ka asjaajamisel kohalikus omavalitses. Samuti pani uus ülemsootska aluse Setomaa tantsupeole, kus tantsitakse üksnes seto tantse.

Piret valiti ülembsootskaks Luhamaal toimunud XXIV Seto kuningriigi päevadel. 342 inimese toetus kindlustas talle ülembsootska tiitli kahe meeskandidaadi ees.

Piret Torm-Kriis on 14. Setomaa ülembsootska ja viies naine selles ametis. Ülembsootskaks kandideerisid möödunud aastal ka Vaino Linnus ja Raivo Ristimägi. Setomaa ülembsootska on seto jumala Peko asemik maapeal, setode vaimne juht. Eelmine Setomaa ülembsootska oli Aarne Leima. Setomaa ülembsootskat valitakse kord aastas Seto Kuningriigi päeval.

Seto ülemsootska peab vastama kolmele kriteeriumile: olema setu, kandma setu rahvariideid ning kõnelema setu keelt. 

Ülembsootska amet pole vaid lillepidu

Ilmselgelt ei ole ülemsootska mugavusametipost, kus saaks hõlbuelu ja võimu nautida. Igal aastal valitakse ju maapealne kuninga asemik uuesti, kuigi sama ülemsootska võib ametis olla mitu aastat järjest.

Seto kuningriik on üks neljast märksõnast, mis setu leelo, rahvariiete ning õigeusu ja rahvakalendri kõrval eestlastele Setomaaga seondub. „Need on mitusada aastat vanad, kuningriik ainult 24. Ühe inimpõlvega oleme tekitanud vägeva asja,“ tunneb Seto kuninganna saavutatu üle uhkust. „Põhjus, miks see on nii hästi käima läinud, on see, et kirik, poliitikud, president, naaberriigid ja korporatsioonid mängivad meiega mängu kaasa.“

"Mida iganes me Seto kuningriigi raames ette võtame – kõik peab teenima seto kultuuri säilimise huve. „Eesmärk on, et seto tunneks end Setomaal hästi,“ ütleb sootska.

XXV kuningriigi päiv toimub 4. augustil 2018 Lüübnitsas

Seto kuningriigi päiv toimub tavapärases hiilguses ja välja kujunenud rütmi järgi: hommikul kell 10 minnakse kirikusse, peale mida lauldakse seto hümni, rahvas valib meistrid ja uue sootska, võistlevad sõnolised ja karguse tantsijad, tehakse seto toitu ja käsitööd, saab näha seto sõjaväge. Õhtul on külalised oodatud kirmaskile ehk seto peole pillimängu, leelo ja tantsuga.

Meeleolukat intervjuud Seto kuningannaga vaata Õhtulehe Facebookis ja veebis!