Mesut Özil Arsenali fännidega kohtumas.Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
25. juuli 2018, 21:14

Özili skandaalil pole otsa ega äärt, kuid Arsenali peatreener lubab staarile rahu ja vaikust pakkuda

Mesut Özili saaga on Saksamaal endiselt teema number üks. Jalgpallur teatas pühapäeval, et tema ei soovi enam koondise särki kanda, 29aastane söödumeister süüdistas poliitikuid ja alaliidu juhte rassismist ja propagnda tegemises.

Lugu algas mai keskel, kui Özil kohtus Türgi presidendi Recep Tayyip Erdoganiga. Tehti ühine foto, mida poliitik oma valimiskampaanias kasutas. See ajas sakslased marru, sest Erdogani peetakse seal inimeseks, kes ei kanna demokraatlike väärtusi.

Özil valati üle sõimuga, kuid siiski läks ta koos sakslastega maailmameistrivõistlustele, kus põruti. Ka MMi järel peeti just teda ebaõnnestumiste peasüüdlaseks.

Pühapäeval sai mehe mõõt täis ja ta avaldas kolm pikka ja põhjalikku sotsiaalmeediapostitust. "Kui võidame, olen sakslane, kui kaotame, olen immigrant," kõlas üks väga paljudest mõtetest.

Paljudele kõrvaltvaatajatele pole tänase päevani selge, mis täpselt juhtus. Kas Özil tegigi Erdoganile valimiskampaaniat või sai lihtsalt oma vanaisa sünnimaa presidendiga kokku?

Tuju hea: Mesut Özil Arsenali treeningul. Foto: Reuters/Scanpix

Sakslaste hulgas on aga üles kerkinud terav küsimus: kas Gelsenkirchenis sündinud Özilist on saamas läbikukkunud immigratsioonipoliitika sümbol? Veel paari aasta eest toodi just teda lõimumisega seoses positiivselt esile: koondise võtmemängija juured lähevad Türki, aga ometi andis ta Saksamaa särgis endast alati maksimumi! Just Özil oli Joachim Löwi juhendatava koondise võtmeisik ja mängumootor, üheskoos tuldi nelja aasta maailmameistriks.

Fakt on see, et Özil on Saksamaa jalgpallijuhtides ja paljudes poliitikutes pettunud. Koondisesse ei naase ta enne, kui midagi muutub.

Saksamaa meedia jätkab endiselt jalgpalluri kritiseerimist, kuid nüüd astus keskväljamootori kaitseks välja tema tööanda Londoni Arsenali peatreener Unai Emery, kes lubas, et vähemalt Londonis saab Özil end hästi tunda.

"Tahame, et ta tunneks end nagu kodus, et meie olemegi tema perekond," rääkis Emery Inglismaa ajakirjanikele. "Ta liitus meiega pühapäeval ja tahan pakkuda talle normaalsust ja head enesetunnet. Olen temaga väga rahul, kõik meie mängijad austavad teda. See (koondisest loobumine - toim) oli tema otsus ja mina austan seda."