Rootsi õhuväe hävitaja Saab Gripen.Foto: Reuters/Scanpix
Eesti uudised
26. juuli 2018, 12:28

TULEGA TULE VASTU: Rootsi hävitajad pommitavad põlevaid metsi (7)

Väljend „fight fire with fire“ ehk „võitle tulega tule vastu“ saab metsatulekahjudega kimpus, ent innovatiivsetelt rootslastelt üha uusi tähendusi. Alles sai teatavaks, et Rootsi päästjad süütavad põlengute ohjamiseks ka ise metsa – nii luuakse tule liikumise teele metsata ala. Nüüd aga on selgunud, et Rootsi kasutab metsatulekahjude kustutamiseks ka hävituslennukeid ja summutab leeke pommidega. 

Popularmechanics kirjutab kohalikku meediat vahendades, et Kesk-Rootsit kimbutavad juba mitmendat nädalat ulatuslikud metsatulekahjud. Älvdaleni lähistel põlev metsaala on keeruka maastikuga ja tuletõrjujatel on sellele raske ligi pääseda. Hullem veel: tulekahju möllab vanal sõjaväe polügoonil, kus on ka plahvatamata laskemoona ja sestap on päästjatel põlengualale eriti ohtlik läheneda.

Rootsi õhujõud saatsid lendu Gripeni hävituspommitajad, mis olid varustatud GBU-49 laserjuhitavate lennukipommidega. Ligi 3000 meetri kõrguselt visati üks pomm alla: see plahvatas ning lämmatas leegid kuni sajakonna meetri raadiuses lõhkemiskohast.

Kuidas see töötab? Äkiline muutus õhurõhus lööb tuleleegid oma põlemisallikast, sel puhul puudelt, põõsastelt ja pinnakattelt, eemale. Umbes sarnane asi toimub sünnipäevatordilt küünlaid ära puhudes: leegid eraldatakse küünla tahist.

Rootsi õhujõud kasutasid sel missioonil üht oma uusimatest ja täpseimatest pommidest. 227-kilosel GBU-49l on nii GPS- kui laserjuhtimine. Reeglina käib pommi juhtimine nii, et piloot sisestab maapinnal oleva sihtmärgi koordinaadid, aga kui vaenlane satelliitidel põhinevat juhtimist segab, siis saab pommijuht lülituda ümber laserjuhtimisele.

See polnud esimene kord, kui inimene pommitajatega inimeste asemel looduse vastu võitles. 1935. aastal lasi USA kindral George S. Patton pommitada Hawaii Mauna Loa vulkaani, et peatada laavapurset. 2016. aastal pommitasid Venemaa õhujõud Su-34 hävitajatega jõejääd, et saada jõevesi uuesti voolama. Ka Hiina on oma H-6 pommitajatega jõejääd rünnanud.