Tõnis ErilaidFoto: Erakogu
Blogid
27. juuli 2018, 00:01

Kuidas Eestist põgenenu Soomes asüüli sai (1)

„Üle Soome lahe sõudis (Eesti põhjarannikult) leedusakslane Viktor Schneider (tegelikult venelane Viktor Tšernov). Merel palus end laevale võtta, toodi Helsingisse. Vahistati. Nõukogude Liit palus ta välja anda, samuti Lääne-Saksamaa. Antakse üle ÜRO põgenikekomisjonile,“ kirjutab oma päevaraamatus president Urho Kaleva Kekkonen 25. juulil 1973.

Eesti keeles kirjutas juhtunust juba 18. juulil Stockholmi Eesti Päevaleht: „Kummipaadis Eestist Soome põgenes üks 25aastane leedulane, kelle lõppsihiks oli siirdumine Lääne-Saksamaale, kus elavad ta vanemad. Sõit üle Soome lahe oli võtnud umbes kaks ööpäeva.“

Schneideri õngitses merest Porkkala lähedalt 16. juulil välja mootorlaev Antares. Tal ei olnud mingeid dokumente, isegi Nõukogude passi mitte.

Juhtum äratas suurt rahvusvahelist tähelepanu. Soomele avaldasid survet nii USA kui ka Lääne-Saksamaa ja 28. juulil võis Eesti Päevaleht kiirtelegrammis teatada: Schneiderile anti Soomes asüül ja lubati riigist lahkuda. Lääne-Saksamaa andis talle hiljem kodakondsuse.

Otsus, et Nõukogude Liidust saabunud põgenikku tagasi ei anta, ei tähendanud siiski muutust Soome poliitikas. Sama aasta septembris putkasid Soome üle maismaapiiri kaks eestlast, kes saadeti kohe tagasi.