Ott Tänak ja Martin Järveoja lendasid konkurentidest kiiremini, kaugemale ja kõrgemalt.Foto: AFP/Scanpix
WRC
29. juuli 2018, 14:16

SUPER! Ott Tänak triumfeeris Soome rallil (25)

Autoralli MM-hooaja kaheksas etapp sõideti Soomes, Jyväskyläs. Põhjanaabri teed olid Eesti sõitjatele soodsad, sest WRC klassis triumfeeris Ott Tänak.

Avapäeval alistas Tänak Harju linnakatsel kõik konkurendid, edestades finišis Neuville'i 0,7 sekundiga. Ken Torn lõpetas katse üldarvestuses 29. kohal, JWRC klassis tuli katsevõit. Roland Poom oli 41., RC4 arvestuses 9.

Teine päev algas kohutavalt MMi debüüti teinud Roland Poomile, kes sõitis rajalt välja ning oli sunnitud katkestama. Tänak näitas aga esimesel tõsisemal rallipäeval suurepärast kiirust ning teisel katsel masina välja suretamine liiga suur probleem ei olnud. Päeva lõpetas Saaremaa mees esikohal, edestades Östbergi 5,8 sekundiga. Ken Torn tegi samuti ilusat sõitu ning läks laupäevale vastu esimesena.

Kolmandal päeval ei jätnud Tänak konkurentidele mingit võimalust ja päeva lõpuks oli saarlane Norra rallimehe Östbergi ees edu juba 39 sekundi peale suurendanud. Latvala lõpetas esikolmiku 44,4s suuruse katusega. Järgmised jäid Otile alla juba enam kui minutiga. MM-sarja liider Neuville ei suutnud kuidagi parimatega sammu pidada ning leidis enne viimast päeva end kümnendalt, viimaselt punktikohalt. Palju parem polnud ka Sebastien Ogier seis, kes laupäeva seitsmendana lõpetas. Ken Torn jätkas JWRC klassis kiiret sõitu ja hoidis enne otsustavat päeva lähima konkurendi ees 12,7 sekundi suurust edu.

Viimasel päeval polnud Tänakul mingit põhjust riskida ning eesmärgiks oli lihtsalt esikohta hoida. Sellega sai Toyota tehasetiimi sõitja suurepäraselt hakkama ja kindlustas Soome ralli võidu. Nii hästi ei läinud meeskonnakaaslasel Esapekka Lappil, kes teelt välja sõitis ja oli sunnitud katkestama. Teise koha peale tulist heitlust pidanud Östbergi ja Latvala duellist väljus võitjana esimene, kes edestas nädalavahetuse lõpuks Latvalat vaid 2,8 sekundiga.

Punktikatsel jagunes saak järgmiselt:

1. Ott Tänak (5 punkti)

2. Mads Östberg (4)

3. Jari-Matti Latvala (3)

4. Thierry Neuville (2)

5. Sebastien Ogier (1)