Ott Tänak ja Martin Järveoja.Foto: Robin Roots
Spordiblogi
30. juuli 2018, 00:10

Pluss, miinus, ennustus | Tänak näitas taset, vehklejad jäid medalita, sõudjate võimalused haprad (2)

Õhtulehe sporditoimetus vaatab tagasi möödunud nädala sündmustele ja teeb kiire ettevaate ka tulevikku. Selline on meie 30. juuli valik.

Läinud nädala pluss

15 aastat tagasi võitis Soome MM-ralli Markko Märtin, nüüd oli Ott Tänaku (pildil) kord. Koos kaardilugeja Martin Järveojaga pandi püsti vägev tulevärk, mida paljud lootsid, kuid ei julgenud väga kõva häälega välja öelda. Ajalugu ju näitab, et Soomes võidavad tavaliselt soomlased, kuid seekord polnud kohalikel meestel Tänakule ja Järveojale mitte midagi vastu panna.

Ott Tänak Foto: Robin Roots

MM-sarja üldseis muutus eestlaste vaatenurgast paremaks, kuid tiitlivõitlusesse sekkumiseks vajab Tänak veel mitut täistabamust, samal ajal tuleks kasuks vastaste ebaõnnestumised. Liider Thierry Neuville on saarlasest 46 ja Sebastien Ogier 25 punkti kaugusel. Sõita jääb veel viis rallit.

Läinud nädala miinus

Kas maailmameistrivõistluste kuues koht on jama? Ei ole. Kas Eesti epeenaiskonnalt oodati kuuendast kohast paremat tulemust? Jah, muidugi. Vehklejannad tegutsevad Eesti spordimaastikul täiesti omas universumis ja seetõttu tulebki end sel korral leida rubriigist „nädala miinus“. Kas Hiina MMil juhtus mingi suurüllatus, et tiitlit kaitsnud eestlannad naiskonnavõistluses medalite jäid? Ei. Julia Beljajeva, Irina Embrich, Katrina Lehis (pildil) ja Kristina Kuusk kaotasid veerandfinaalis ühe torkega tulevasele maailmameistrile USA-le. Vehklemises on nn üllatused tavalised, matši võidu otsustavad pisiasjad ja seekord oli USA päev. Laias laastus oli Eesti vehklemisel väga edukas suvi, sest EMilt naasti koguni viie medaliga.

Katrina Lehis Foto: Robin Roots

Tuleva nädala ennustus

4% on tõenäosus, et Eesti paarisaeruline neljapaat koosseisus Kaspar Taimsoo, Sten-Erik Anderson, Allar Raja ja Kaur Kuslap võidab nädala lõpus Glasgow's toimuvalt EMilt medali. Tänavune hooaeg on sõudjatel kulgenud taas erinevaid kooslusi katsetades, paraku edutult. MK-etappidel A-finaali ei jõutud ning treener Matti Killing (pildil) polnud nähtuga rahul. Niisiis istutas ta 11 treeningpäeva enne EMi ühte paati nimetatud neliku lootuses, et nad saavad paadi sama kiirelt ja kenasti jooksma kui mulluse EMi käigus. Sõudjad on küll aastate jooksul enda sitkust tõestanud, kuid esikolmik nõuab tausta arvestades (suurt) eneseületust.

Matti Killing Foto: Laura Oks