Video: Aldo Luud
ÕL TV | Õhtuleht
1. august 2018, 15:47

ÕHTULEHE VIDEO | TEE ISE: karastav õhukonditsioneer ainult 20 sendi eest (16)

Kuumalaine jätkub: õhutemperatuurid küünivad augusti algul varjus endiselt 30 pügala kanti ja kõrgemalegi ning jahutavat vihma pakub ilmataat üsna valikuliselt. Lõuna-Eestis avati näiteks esmaspäeval taevaluugid Nõo kohal ja teisipäeval Põltsamaal, aga Tartus sadas 1. augusti seisuga viimati tõsiseltvõetavat vihma jaanipäeval. Võitluses palavusega panevad sellise asjanduse omanikud tööle õhukonditsioneeri, teistel aga ei jää üle muud kui istuda keldris või varjus, keel vesti peal ja veeklaas kõrval. Või kas tõesti ei jää? Konditsioneeri saab endale ehitada igaüks, kel kodus õhku keerutav lauaventilaator ja kaks kümnesendist plastikpudelit!

Vajad:

lauaventilaatorit

kahte pooleliitrist plastmasspudelit (kui võtta on kaks Läti oma, siis on suisa kasud sees)

(kipsi)nuga

jootekolbi, trellpuuri või muud plastiku augustamiseks sobivat töövahendit

traati või muud sidumisvahendit

jääd

Valmistamine:

1. Lõika noaga suuremalt jaolt lahti veepudeli alumine osa. Sellest saab konditsioneeri täitmise ja ühtlasi kinnitamise koht. Korda sama teise pudeliga.

2. Augusta veepudelite keskmine osa selliselt, et ülaossa ehk korgipiirkonda jääb piisavalt suur aukudeta mahuti jää jaoks.

3. Kinnita pudel traadiga kahest kohast (ülalt ja alt) ventilaatori tagumise osa küljele. Teine pudel kinnita ventilaatori teisele küljele.

Kasutamine:

* Aseta mõlemasse pudelisse 4-5-6 jääkuubikut.

* Pane ventilaator tööle. See hakkab nüüd puhuma tuppa laiali jahedat õhku, mida hingab pudelitest läbi aukude jää. 

* Naudi värskendavat jahendust.

* Kui jää on sulanud, aseta pudelikorgi alla kauss, ava pudelikork ja lase veel ära voolata. Pane pudelisse värsket jääd.

* Kui lahendus pole sinu jaoks piisavalt efektiivne, siis hangi õhu jahutamiseks (talvel muidugi soojendamiseks ka) koju tuhandeeurone või kallim õhksoojuspump.

Koduste vahenditega odava õhukonditsioneeri valmistamise illustreeritud juhendit vaata Õhtulehe videost.