Ümar väravavahiala jääb minevikku. Foto: AFP/Scanpix
Jäähoki
4. august 2018, 11:30

REEGLID MUUTUVAD! Vaata, milline näeb välja tuleviku jäähoki

Rahvusvaheline jäähoki hooaeg algas 1. juulil koos muudatustega Rahvusvahelise Jäähokiföderatsiooni (IIHF) 2018-2022 reeglistikus (inglise keeles Rule Book).Olulisemad muudatused puudutavad poorti lükkamist, väravavahi ala muutumist väiksemaks ning litrit mitte valdava mängija ründamist.  

Suurimaks visuaalseks muudatuseks on väravavahi ala muutumine väiksemaks (vt. reegel 19). Varasema poolringi asemel on kasutusele võetud nn maha lõigatud servadega väravavahiala.

Uuel hooajal muutub väravavahi ala rahvusvaheliste reeglitega väiksemaks

Samuti sai täiendust reegel 119 ehk "poorti lükkamine”" (inglise keeles boarding). IIHF Mängijate Ohutuse Komitee (inglise keeles Player Safety Committee) muutis miinimumkaristust, kui mängija on vägivaldselt lükatud poorti, olenemata, kas rünnati selga või mitte. Varasema kahe minuti asemel on miinimum karistus 2+10 minutit, vahendab icehockey.ee.

Uus täiendus on ka reegel 153 ehk "hilinenud ründamine" (inglise keeles late hit). Hilinenud ründamine on mängija ohtlik ja hoolimatu ründamine kui mängija ei valda litrit, on litri üle kontrolli kaotamas või litrit minema löömas. Litrit mängivat mängijat saab kehaga rünnata kuni ründaja on mängija vahetus läheduses. Kui ründaja teeb jõulise liikumise mängija suunas, võtab ta riski muuta kehamäng hilinenud rünnakuks kuna mängija on haavatavas positsioonis. Kohtunik hindab ka kokkupuute tugevusastet.

Samuti vaadati üle vigastuste mõiste ja asendati reeglistikus mõistega "hooletuse tõttu ohtu seadmine" (inglise keeles reckless endangerment). Lisaks on mängijate pingil ametlikel meeskonna liikmetel lubatud kasutada juhendamiseks tehnoloogilisi vahendeid nagu näiteks tahvelarvutid.

Enne uue reeglite raamatu välja andmist kogunesid kohtunike töö koordinaatorid ülemaailmsel kohtunike foorumil, et end kurssi viia uute reeglitega ja arutada ühist arusaama reeglite tõlgendustest.

2018-2022 IIHF reeglite raamat tuleb eesoleval hooajal kasutusele Eesti meistrivõistlustel kõikides vanuseklassides vastavalt meistrivõistluste juhendile. 

Enne hooaja algust korraldab alaliit vastavateemalise kohtunike koolituse, kus kõik suuremad ja väiksemad muudatused läbi käiakse. Samuti on tõlkimisel reeglite raamatu eestikeelne versioon, mis valmib septembri alguses.