Rasmus Mägi näitas poolfinaalis head minekut. Foto: AP/Scanpix
Kergejõustik
7. august 2018, 21:48

Jagor: "valu" oli läbiv sõna

ÕL BERLIINIS | Rasmus Mägi: finaaliks on väike roostekiht maas

Rasmus Mägi jooksis kergejõustiku EMi poolfinaalis hooaja tippmargi, võitis oma jooksu ja pääses kindlalt finaali. Tema ajaks märgiti 48,80. Atleedi enda sõnul pole ühtegi põhjust etteastega mitte rahule jääda.

„Kõige olulisem oli jooksu nii palju kontrollida kui vähegi võimalik. Üritasin endale keskenduda ja järk-järgult kõik vaheetapid ära täita. Üheksas ja kümnes tõke tulid päris hästi jalga. Paika pandud plaani täitsin normaalselt ära,“ arutles 26aastane Zürichi EMi hõbedamees.

Rasmus Mägi näitas poolfinaalis head minekut. Foto: Reuters/Scanpix

Kõrvalt vaadates tundus, et päris maksimaalse pingutusega Mägi ei finišeerinud. „Raske hinnata, kui palju aega finiširuudustikku jäi. Paljuski on see instinktide küsimus. Sain kümnendalt tõkkelt maha tulles sain aru, et mina hoogu ei kaotanud. Vahekorrad hakkasid paika loksuma ja ma ei pidanud kangutama, vaid sain normaalselt lõpuni joosta.“

Neljapäevases finaalis osalevad lisaks Mägile veel venelane Timofei Šalõi, hispaanlane Sergio Fernandez, poolakas Patryk Dobek, Türgit esindav Yasmani Copello, norralane Karsten Warholm, prantslane Ludvy Vaillant ja iirlane Thomas Barr.

Mis tundega Mägi suurele jooksule vastu läheb? „Finaaliks on väike roostekiht maas. Tänane jooks annab head optimismi, et finaali kiiresti liikuda. Mul pole põhjust tänasega mitte rahul olla. Homne puhkuseks ette nähtud päev on väga vajalik ja usun, et enesetunne on neljapäevaks kindlam ja parem,“ ütles ta.

Rasmus Mägi näitas poolfinaalis head minekut. Foto: AFP/Scanpix

Jaak-Heinrich Jagor sai oma poolfionaalis 50,41ga seitsmenda koha. Achilleiuse kõõluse vigastusega maadlev sportlane jooksis läbi valu ja tegi ilmselt just seetõttu ka ühe apsu.

„Täna on „valu“ minu jaoks läbiv sõna. Alustasin julgelt, aga viienda tõkke eel läks alt tulnud impulss väljakannatamatuks. Sel hetkel mõtlesin, et kui pulgad juba läksid, las läheb trummikomplekt ka järele. Panin pedaali põhja,“ meenutas ta. „Hoog oli hea, aga ühes tõkete vahes jäid sammud 13 ja poole peale. Tippisin 14 peale ja sinna see jooks jäigi. Momentum läks nulli ja nägin, et siin pole väga midagi teha.“

Jagor ütles pühapäeval, et saab EMilt rahuliku südamega lahkuda, kui suudab poolfinaali pääseda ja seal endast maksimumi anda. Kas see õnnestus? „Kui oleksin selle käki üles korjanud ja alla 50 sekundi lõpuni tulnud, võiksin isegi rahul olla. Seekord sai aga ratsionaalne mõistus võitu. Jäin 90 protsenti terveks, mitte 70 protsenti.“

Jaak-Heinrich Jagor. Foto: Reuters/Scanpix