Liina Kanter koos poja Kristjaniga. Foto: LAURA OKS
Kergejõustik
9. august 2018, 08:11

ÕL BERLIINIS | Liina Kanteri vastakad tunded – korraga nii kurbus kui õnn

Ajastu lõpp! Gerd Kanter lõpetas eile Berliinis tiitlivõistluste karjääri. Paar kodust mõõduvõttu on küll veel ees, aga juba eile ühendas suur hulk sõpru, lähedasi ja toetajaid jõu, et Gerdile austust avaldada.

Olümpiastaadioni läheduses asuvas lokaalis tänas Kanterit teiste seas ka kultuuriminister Indrek Saar. Kohal olid paljud, kes olümpiavõitja karjääris võtmerolli mängisid.

Gerdi abikaasa Liina ei osanudki pärast kõnesid täpselt öelda, kas eile oli pigem õnnelik või kurb päev. „Seda on veel vara öelda, aga vastab tõele, et tunded on vastakad. Ühel hetkel jääb peale õnn, teisel kurbus. Tippsport on kurnav, ka temale, kes sportlase kõrval seda kõike kaasa teeb. Mingis mõttes on karjääri lõpp kergendus, aga teisalt teeb mõte elust ilma tippspordita kurvaks,“ arutles Liina Kanter.

Kanteri karjäär venis ülipikaks ja edukaks – kokku võitis ta suurvõistlustelt 11 medalit, teiste seas MMi ja OMi kullad. Kas mees on eluks pärast tippsporti valmis? „Gerd saab sellega kindlasti suurepäraselt hakkama. Ta on korralikult valmistunud. Gerd on niivõrd mitmekülgne ja suurepärane inimene, et saab kõigega hakkama, ükskõik, millise tee ta valib! Oktoobris-novembris hakkame atra seadma ja mõtlema, millised on tulevikuplaanid.“

Gerd Kanteri viimane EM. Foto: Reuters/Scanpix

Eile pakkus Kanter fännidele vinge etenduse, heites viimasel katsel 64.34, mis oli ühe sentimeetri võrra parem kui vanal rivaalil Robert Hartingul, kes samuti karjääri lõpetas. Eestlasele viies, sakslasele kuues koht. „Võistlus oli lõpuni välja väga-väga põnev. Ta võttis viimasel katsel end kokku ja ületas ennast – absoluutselt suurepärane tunne,“ tunnistas Liina.

Karjääri viimane hooaeg polnud lihtne, sest stsenaariumisse sekkus ka vigastus. „Ärevust oli palju, aga see jäi vigastuse perioodi. Oli teadmatus, kui kaua taastumine aega võta. Lõpupoole oli näha, et Gerd kohanes olukorraga,“ meenutas abikaasa.