Niki Lauda.Foto: HEINZ-PETER BADER
Vormel 1
9. august 2018, 15:00

Austria arstid: vormelilegend oli paari päeva kaugusel surmast, kuid nüüd on kõik korras

Omaaegne maailmameister, 69aastane vormelilegend Niki Lauda sattus mõnda aega tagasi viiruse tõttu Viini haiglasse, kus talle tehti kopsusiirdamine.

Praegu Mercedese tiimi ühe juhina tegutseval Laudal tekkisid Ibizal puhkusel viibides gripilaadsed sümptomid ja ta naasis kodumaale. Viinis tehti raske lõikus, kirjutas ajaleht Österreich. Haigla kommenteeris, et operatsioon möödus edukalt. 

Nüüd on arstid ka Lauda probleemi teemal põhjalikumalt sõna võtnud. Nad teatasid, et austerlane suudeti päästa üle noatera. 

Nimelt oli doktorite prognoosi kohaselt Laudal jäänud elada vaid paar päeva, kui nad ei saa uut kopsu. Õnneks leiti kops kiiresti, vaatamata sellele, et tavaliselt on ootejärjekord viis päeva. 

"Uus kops on väga hästi tööle hakanud," kinnitas austerlasest kirurg Konrad Hötzenecker Autosportile, et lõikus õnnestus. "Siirdatud kops on kõik talitused muretult üle võtnud." 

Praegu on Lauda veel haiglas. Tema kopsu sisenev toru eemaldatakse lähiajal ning ta peaks õige pea saama taas muretult hingata ja tavapärast elu jätkata. 

Välja on toodud ka statistika, kuidas patsiendid kopsusiirdamisest taastuvad. Aasta jooksul pärast lõikust jäävad ellu 90% inimestest, viieaastasel perioodil 75%.