Kolmapäeval näeb Tallinnas justkui MM-i finaali kordusetendust – vastamisi on Antoine Griezmann (Prantsusmaa ja Atlético) ning Luka Modrić (Horvaatia ja Real). Foto: Reuters/Scanpix
Eesti uudised
9. august 2018, 16:02

Suur jalgpall Lillekülas: Superkarika finaali jälgib 50 miljonit televaatajat

Kolmapäeval on kogu maailma jalgpallisõprade pilgud suunatud Tallinna ühte ägedamasse linnaossa Lillekülla, sest just sealsel staadionil peetakse UEFA Superkarika mäng meistrite liiga võitja Madridi Reali ja Euroopa liiga võitja Madridi Atlético vahel.

Eesti ajaloos on arvatavasti vaid korra toimunud nii globaalne ja mastaapne üritus: 2002. aastal Tallinnas toimunud Eurovisionit vaatas 100 miljonit televaatajat. Eesti Jalgpalli Liidu avalike suhete juht Mihkel Uiboleht ütleb, et UEFA Superkarika mängu vaatab teleri vahendusel eeldatavalt 50 miljonit spordisõpra üle maailma.

Veel arve: Tallinna saabub umbes 10 000 jalgpallisõpra välismaalt, sealhulgas vähemalt nii 1500 Reali kui ka 1500 Atlético fänni. Mängule on pileti ostnud 74 riigi kodanikud – ja see arv olnuks mõistagi suurem, kui kõik huvilised saanuks pileti osta. UEFA Superkarika mängu võitja teenib auhinnarahana 3,5 miljonit ja kaotaja 2,5 miljonit eurot.

Griezmann vs. Modrić

Ja lõpuks on kõige tähtsam, et UEFA Superkarika mängus näeb väljakul maailma parimaid jalgpallureid. Kuu aega tagasi maailmameistriks kroonitud Prantsusmaa koondislastest tulevad Madridi Reali eest eeldatavalt väljakule Raphaël Varane ning Atlético eest Antoine Griezmann, Lucas Hernández ja Thomas Lemar. Reali eest jookseb väljakule ka MM-i finaali jõudnud ja finaalturniiri parimaks mängijaks valitud Luka Modrić. Seega näeb mõnes mõttes Tallinnas MM-i finaali kordusvaatust, maailma tippmängijate Griezmanni ja Modrići vastasseisu. Ja kuigi Cristiano Ronaldo on kahe hooaja vahel lahkunud Realist Torino Juventusesse, ei kuulu maailma parimasse jalgpalliklubisse Madridi Reali ühtegi juhuslikku mängijat. Tallinnas näeb seega tõelist staaride paraadi.

„Mõne nurga alt vaadates võib see olla glamuurseim jalgpallimäng, mis iial Eestis toimuda saab,“ on vutiliidu president Aivar Pohlak Linnalehele märkinud. Uiboleht lisab, et praeguseid staadionitele esitatud nõudeid arvestades on UEFA Superkarika mängu Eestisse toomine absoluutne maksimum. Ka Superkarika mängu pole varem nii väikesel staadionil nagu Lilleküla mängitud ning on raske uskuda, et midagi sellist lähiajal juhtuks. „See on kõige väiksem staadion, kus sellist asja korraldatud. Ja selles mõttes on see ikkagi UEFA vastutulek,“ nõustub Uiboleht.

Jalgpalliliidu avalike suhete juht märgib ka, et kuna Hispaania liigas lüüakse pall lahti järgmise nädala lõpus, siis kujuneb UEFA Superkarika mäng viimaseks lahinguks enne koduliiga algust. „See on koht, kus keegi enam tagasi ei hoia, hoolimata sellest, et MM-i finaal oli kuu aega tagasi. Aga nüüd algab juba uus hooaeg ning siin ei saa enam lasta väga kellelgi puhata,“ leiab Uiboleht.

Selle nädala algul andis Eesti Jalgpalli Liit Lilleküla staadioni Euroopa jalgpalliliidu UEFA esindajatele üle. Üllatusteks mõistagi kohta ei olnud ning staadioni tingimustega oli UEFA juba varem hästi kursis, sest Tallinnas oli seda Euroopast inspekteerimas käidud viis korda.

Kokku saabub Tallinna UEFA-st suurmängu korraldama paarsada inimest, lisaks on abiks 40 Eesti vutiliidu töötajat. Muidugi lisanduvad nendele ka vabatahtlikud, samuti näiteks mängu eel esinevad rahvatantsijad, pallipoisid ja maskotilapsed.

Ka need jalgpallisõbrad, kel ei õnnestunud suurmängule piletit saada, ei pea väga kurvastama. Teisipäeval ja kolmapäeval näeb Tallinnas Vabaduse väljakul nii Superkarikat kui ka meistrite liiga ja Euroopa liiga karikat. Omaette vaatamisväärsus on ilmselt see, kuidas Reali fännid marsivad Raekoja platsilt ja Atlético fännid Viru väravate juurest rongkäigus mängule.

Staadion sai valmis

Vabaduse väljakule kerkib aga mängu ajaks fänniala ja mõistagi saab väljakul vaadata UEFA Superkarika mängu ülekannet. Muusikat teevad Liis Lemsalu ja Púr Múdd. Mängida saab video- ja spordimälumänge ning Eesti parimad jalgpallurid osalevad mängus, kus panevad end rolli, kuidas oleks pimedana jalgpalli mängida. Sotsiaalset mõõdet soovitakse rõhutada ka suure mängu eel, kui Lilleküla staadionil esinevad nägemispuudega lapsed Tallinna Heleni koolist. Neid aitavad Tallinna poistekoori lauljad.

Mihkel Uibolehe sõnul kannavad Tallinnas toimuv mäng ja sellega seonduvad üritused Eesti 100. aastapäeva mõõdet. Seetõttu on näidatakse seitsmesEesti linnas karikaid. Ka mängu logol võib märgata rukkilille, mis viitab nii Eesti Jalgpalli Liidu logole kui ka Eesti rahvuslillele.

Tänu UEFA Superkarika mängule sai valmis ka Lilleküla staadion. „Siin ei ole ehitatud midagi sellist, mida meil pärast Superkarika mängu vaja ei oleks. Kogu staadioni lõpuleehitamine on tehtud silmas pidades seda, et see oleks moodsam, vastaks nõuetele ja oleks pealtvaatajasõbralik. Priisanud me millegagi ei ole,“ toob Uiboleht välja veel ühe mänguga kaasneva tahu. Ta lisab, et mängu korraldamises kaasa löövad eestlased saavad aga korraliku kogemuse: „Meil on võimalik õppida maailma absoluutselt jalgpalli tippürituselt.”

----------------------------

Karikaid näeb ka Tartus ja Pärnus

Euroopa jalgpallikarikad on Eesti ringreisil jõudnud nelja linna, kus sellega kaasnevatest üritustest on osa võtnud kokku ligi 3500 inimest. Iga jalgpalli meistriliiga klubi kodumängu eel on olnud avatud festivaliala, kus huvilistele on vaatamiseks väljas UEFA Superkarika, UEFA meistrite liiga ja UEFA Euroopa liiga trofeed.

Euroopa klubijalgpalli karikaid saab näha veel Paides, Tartus ja Pärnus ning 14.–15. augustini Tallinnas Vabaduse väljakul. Pildil karikad Kalju koduväljakul Hiiu staadionil. Foto: Tiit Tamme

Karikate järgmine peatuspaik on Paide, kus reedel kohtuvad Paide linnameeskond ja Flora. Mäng algab kell 19, festivaliala avatakse kaks tundi varem.

Laupäeval saab karikaid minna vaatama Tartusse Tamme staadionile. Festivaliala avatakse kell 14, kell 16 kõlab Tartu Tammeka ja Viljandi Tuleviku kohtumise avavile.

Pühapäeval on karikad Pärnus. Kell 14 avatakse festivaliala ning kaks tundi hiljem algab Pärnu Vapruse ja Tallinna Kalevi kohtumine.

----------------------------

Standardsed turvaplaanid

Eesti Jalgpalli Liidu avalike suhete juhi Mihkel Uibolehe sõnul on nii suure tähelepanuga ürituseks valmis ka Eesti politsei ning ettevalmistused on olnud põhjalikud. „Tallinnas toimub ühe linna derby mäng. Kui tegu oleks näiteks Inglismaa-Saksamaa vastasseisuga, siis võiksid teoreetilised ohud olla nähtavamad. Aga sellistel suurüritustel on turvaplaanid ikkagi väga standardsed: fänne tuleb hoida eraldi ning eraldi tähelepanu pööratakse kontrollile lennujaamades ja sadamates,“ märgib ta.

---------------------------

Reali rariteedid Tartus

Tartus Eesti spordi- ja olümpiamuuseumis (Rüütli 15) avatakse reedel näitus „Real Madrid. Sajandi kollektsioon“. Veidi vähem kui kahe nädala jooksul saab näha maailma ajaloo edukaima jalgpalliklubi väljapanekut, mille sarnast pole nähtud ei Baltimaades ega Skandinaavias.

„Meistrite liiga, La Liga ja FIFA 20. sajandi parima jalgpalliklubi trofeed on mõned näited, neile lisanduvad komplektid mängusärkide ja -pallidega, muuseas Cristiano Ronaldo ja Karim Benzema omadega,“ tutvustab näitust spordimuuseumi juht Siim Randoja. Loomulikult näeb ka klubi värskeimat, selle aasta meistrite liiga komplekti koos mänguvormi, palli ja kapteni käepaelaga.

Eriväljapaneku puhul on spordi- ja olümpiamuuseum 10.–23. augustini avatud iga päev (ka 20. augustil) kella 11–19.