Toyota president Akio Toyoda koos Ott Tänaku (paremal) ja Martin Järveojaga.Foto: Robin Roots
WRC
11. august 2018, 13:11

Toyota presidendi suur ralliunistus on täitumas (1)

Toyota korporatsiooni ja motospordiharu president Akio Toyoda rääkis juuli lõpus peetud Soome ralli ajal korduvalt, et Jaapani MM-etapp võiks WRC-sarja kalendris olla juba 2019. aastal.

Rahvusvahelise autoliidu FIA kalendri esimeses tööversioonis ongi Jaapan koos teise uue tulija Tšiiliga sees. Tõenäosus, et mõlemale antakse roheline tuli, on suur, vahendas väljaanne Al Volante Jaapani meediat.

Tšiili vahetab plaanide järgi välja Korsika ralli. Prantsusmaale kuuluvale saarele on kulukas reisida nii tiimidel kui ka pealtvaatajatel, seetõttu jääb Korsika ralli külastatavus teistele etappidele alla. Sarnaselt Argentiina ja Mehhikoga on aga Tšiilis rallisport äärmiselt populaarne. Pealegi jäi FIA apriliis peetud Tšiili prooviralliga igati rahule.

Tšiili ralli oleks rallikalendris viiendana, ennem seda toimuvad Monte Carlo, Rootsi, Mehhiko ja Argentiina osavõistlused. Jaapanis kihutatakse plaanide järgi hooaja lõpuosas. Lõplik otsus peaks tulema alles pärast novembris peetavat proovirallit.

Võimalik, et Jaapanile peab ruumi tegema kas Saksamaa või Austraalia. Samas pole välistatud, et alles jäävad mõlemad etapid. Suurem väljakukkumise oht on Jaapani meedia andmetel Saksamaal.

Jaapani ralli oli WRC-sarja kavas aastatel 2004-2008 ja siis veel korra 2010. aastal. Novembrikuine prooviralli peetakse riigi suurimal saarel Honshul asuva Nagoya miljonilinna lähedal ja teekatteks on asfalt.